Resor under coronasommaren 2020

Nu är jag inne på tredje utlandsresan denna Corona sommar. Allt är inte som vanligt men ändå inte allt för ovanligt. Jag har verkligen det hur bra som helst. Ingen trängsel mot vad som det brukar vara, tänk dig att 70% av turisterna mot en normal sommar i Amalfi stannat hemma. Ibland surfar jag in på några FB grupper och läser om rese scammande mot de som beger sig av ut i Europa denna sommar. Så otroligt tröttsamt. Det är okej att resa. Alla har ett val. Sluta klanka ner på oss som reser. Förra året var det flygskam. Nu reseskam. Jag har blivit utsatt för båda delarna och vet ni, jag tar inte åt mig personligen men för 50011 gången, låt alla välja vad de gör sålänge det inte är olagligt. Den svenska missunsamheten i ett nötskal och att man vill/bör/kan/ska rätta sig i ledet och vara PK. Går någon utanför normen då ska den pekas ut som förädare. Men är det då bättre att trängas på Öland, Västkusten eller inomhus på Ullared för att det är i Sverige? Vill man vara utomlands som man (jag) egentligen tycker är något outbytbart, uppleva ny kultur, njuta av sol, värme och diverse andra aktiviteter? Är man ego då? Tydligen. Jag har varit på Gotlandtvå gånger, Österlen, Västmanland, Västkustenockså i sommar det är bra men tyvärr, allt jag vill ha ut från en resa finns inte där. Därför tänker jag fortstätta resa utomlands, flyga runt världen och göra det jag verkligen tycker om sålänge det är möjligt.

Gotland

Risker med att resa utomlands

För vad händer om man blir sjuk? Det är nog den i särklass vanligaste kommentaren jag fått. Ja då blir man sjuk säger jag, jag går inte runt och ojar mig för när nästa förkylning kommer hemma heller. Blir jag förkyld så anpassar jag mitt liv därefter då. Hemma som borta. Personligen är jag mer försiktig med handtvätt etc utomlands än hemma även om jag alltid tvättat händerna väldigt ofta. Hålla avstånd har jag helt klart glömt hemma utav slentrian. Går in på ICA precis som vanligt utan att tänka, ser en markering i golvet och ”javisst ja, 2 meter var det”. Utomlands däremot tänker jag en gång extra säkert beroende på att miljön inte är den vanliga och bidrar till ökad attention av omgivningen.

Alla restriktioner utomlands? är det inte jobbigt?! Frågan kommer från de som inte varit utomlands mer än genom medierna. Man går inte runt med munskydd överallt. Badar inte i handsprit och ligger inte på stranden i en glasbur även om medierna verkar vilja sprida det budskapet. Munskyddet måste vara på i vissa butiker och på public transport. Det är fine. Undvik public transport och handla så behöver du inte störas av det. Kan meddela att jag gjort precis allt jag velat göra denna sommar utomlands utan att inskränkas av konstiga regler eller behövt känna mig begränsad. Att jag ofta inte fått plocka mat själv från hotellfrullen är fine. Jag är ändå inget större fan av buffér pga ofräscht så kunde inte bry mig mindre om att någon annan kommer med mackan på ett fat och yoghurten till mitt bord än att jag gräver runt i en skål med yoghurt.

Och till det här med att flyga i dessa tider och att det skulle vara en smitthärd. Kom igen säger jag, läs på fakta innan ni uttalar er kritiskt. Luften är som ett laboratorium när det kommer till kvalitet. Oja er för att åka buss istället. Du sitter bredvid och inte mitt emot någon så risken att få hosta på dig är minimal. Dessutom krav för munskydd (som jag dock inte är en förespråkare för då det inte används på rätt sätt i många fall). Att det inte serverad mat på flyget tycker jag dock också är trist. En fyratimmarsflight i Europa gör i alla fall mig sugen på något att knapra på och kontakterna mellan crew och pax är dessutom kortvariga. Hoppas det blir ändring på det snart plus att man slipper bära mask. I alla fall när man åker business class där man kan hålla avstånd på riktigt.

Resa i Europa

Förhoppningar om framtiden

Jag hoppas varje dag att denna politik som driver vårt rörelsemönster och inskränker den personliga friheten är ett minne blott inom kort. Självklart vill alla ekonomier stimulera sig själva och behålla intäkterna inom landet, jag förstår det. Detta också med all säkerhet en stor anledning att tex Sverige varit hårda med inte tillåta resande till för många länder för att behålla spenderingar av pengar inom landet. Att resa har jag aldrig tagit som någon rättighet utan ett privilegium. Ett previlegium jag aldrig hoppas blir på den nivå som det var under våren 2020.

De utomlandsupplevelser jag haft denna sommaren i Frankrike, Kroatien och nu Italien har varit bättre än någonsin. Ingen turisthets utan helt underbart i alla kategorier. Att sätta på sig mask vid vissa tillfällen varje dag är ett nödvändigt ont för att kunna göra det jag älskar mest av allt – uppleva världen. Är otroligt tacksam att det i alla fall blivit ett par resor söderöver för att sätta guldkant på sommaren. Nu har jag inte gjort valet att resa åt andra och respekterar verkligen de som inte känner sig trygga utomlands och väljer att stanna hemma sommaren 2020. Fine. Alla gör sitt val, men snälla sluta krisitera oss som faktiskt väljer att resa. Mitt liv – mitt val. Mind your own business please!

Hur har ni andra resonerat i sommar? Rest utomlands eller stannat i Sverige? Hur tänker ni inför hösten, har ni några utomlandsresor planerade eller någon ram när ni känner er trygga att resa igen?

/ Pernilla som aldrig kommer ge upp utomlandsresandet

6 Comments

 1. Det är bra att man kan resa utomlands, Så länge man följer de restriktioner som finns. Är man sjuk ska man stanna hemma. Jag har varit sjuk i någon vecka, har inte lämnat hemmet.

  Är man frisk, så kan man röra sig fritt. Varför ska man behöva gå runt och vara rädd? Det är onödigt.

  Fina bilder!

  /Cecilia
  http://www.ceciliajohansson.nu

 2. Tack för detta blogginlägg! Brukar dagligen följa ett antal svenska resebloggare som nu trivs alldeles förträfflig i Sverige under sommaren och absolut inte saknar resandet.. Vet inte om dom försöker att intala det till sig själva eller till dom som följer bloggarna. Jag saknar resandet så det gör ont i mig! Har bokat en resa nu i slutet av agusti med familj till Lissabon och siktar på fler i höst. Alla gör som sagt sitt val😊

  1. Nej jag vet heller inte vad jag ska tro ibland. Kanske nyhetens behag att vara hemma? Eller som du säger att de intalat sig det. Härligt med Lissabon. Portugal skulle jag vilja upptäcka mer utav.

   Trevlig kväll!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s