Tips för hiking

Det finns mängder med tips och böcker om hiking eller som du föredrar det svenska ordet vandring och även om det gör det tänkte jag dela med mig av mina bästa tips. Jag har hikat rätt mycket i mitt liv runt om i världen och utgår från att varför göra det svårt när det är lätt? Man behöver inte en massa prylar för allt som sport-, och friluftsbutikerna gärna vill påstå men självklart förenklar viss basutrustning och allt behöver man inte investera i på en gång.

Hiking essentials

Dagshike i ett naturområde

Denna sommaren har jag gjort många vandringar i närliggande naturområden. Från en enkel i Björnö på Ingarö som bara var dryga 8 kilometer till dagshikes på 25+ kilometer och kvällshikes på 10K på Sörmlandsleden. Alla fantastiskt njutbara på sina sätt. Det behöver inte vara komplicerat alls att gå ut och vandra. Ta med en ryggsäck (rekommenderas över andra väskor så du har händerna fria) en kaffetermos, något att äta och antingen dig själv som sällskap eller någon annan stjärna från ditt liv. Leta upp en sträcka ni vill gå och bege er ut. En dagshike kräver inte onödigt mycket utrustning om du inte beger dig ut på fjället där vädret kan skifta snabbt även om regnjacka kan vara bra att ta med även om vädret utanför fjällen också ser ut att inte bli blött.

 

Hiking på fjället

Går du till fjälls så ska du vara medveten om att vädret kan ändrad snabbt och din mobiltelefon kanske inte har täckning. Dessutom om du är i ett mindre bevandrat område så kanske inte någon kan assistera dig om olyckan skulle vara framme. Gå aldrig ut själv på fjället och gör du det meddela någon om din planerade färdväg samt håll dig till markerade leder. Safety first. Always.

Ta med lite mer mat och dryck än du tror att du behöver. En regnjacka och varmare kläder. Du behöver inte ha de flashigaste och dyraste skorna och kläderna. Du blir oftast inte en bättre hikeare för det. Använd dig utav väl beprövade plagg och tänk lager på lager.

Packa din väska smart och lägg grejerna i platspåsar utfall det blir blött. Se även till att alltid ta med dig plåster (första hjälpen kit är ett plus) och lite toalettpapper. Man vet aldrig om olyckan är framme.

Några härliga hikes som jag gjort på fjället är bland annat topptur till Åreskutan (LÄNK) och på Floyen i Bergen (LÄNK).

 

Allemansrätten

Något som är relativt unikt för Sverige är vår allemansrätt. Hikear du här är det bra att känna till vad detta begrepp innebär och det kan du läsa på om hos Naturvårdsverket (LÄNK). Beger du dig ut i skog och mark i andra länder skulle jag starkt rekommendera att läsa på vad som gäller på respektive ställe. Du kanske tar förgivet att du har rätt att vistas i naturen överallt för det är natur men så är det definitvt inte. Ibland kan du till och med behöva guide för att få besöka delar av naturen.

 

Tips för att hitta bra hiking leder

För att hitta en led som passar dig tipsar jag om STF, Svenska Turistföreningen eller Naturkartan som kan laddas ner som en app eller användas direkt på webben. Det finns även en del bra Facebook grupper där du kan få ovärderliga tips till exempel: Vandringsleder i Sverige (LÄNK) och Kvinnliga äventyare (LÄNK).

Vill du läsa en bra bok om vandring rekommenderar jag starkt Vandrasom Angeliqa Mejstedt skrev.

Vandra

Hoppas du fått några bra tips som gör din upplevelse ute i naturen riktigt härlig! Men ärligt talat, ta allt för vad det är. Ibland följer jag heller inte mina egna tips, som exempel gick jag den relativt tuffa Tongariro crossingen över en vulkan i Nya Zealand i klänning (!) och handväska med brieost i packningen eller var på Borneo och gick i regnskogen på en dagshike i flip-flops eller campade på Melakka i Malaysia med hela väskan full av konservburkar och gick hiken i Foppatofflor. Man lär sig av sina misstag så att säga och jag ser till att vara både bättre förberedd och påläst numera även om det ibland också blir väldigt spontant som man kan skratta åt i efterhand.

/ Pernilla som gärna delar med sig av härliga erfarenheter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s