Urban hiking i Bergen

Bergen you took my heart! Det har blivit lite av en tradition för mig att besöka en ny stad i Norge varje år för en ute helg och denna gång blev det Bergen. Det finns mängder av fantastisk natur här men jag gjorde det enkelt för mig denna gång och utgick från stadskärnan för mitt upptäckande. Tänkte att hit kan jag åka tillbaka igen och se mer som Sognefjorden och Trolltunga. Ute resan blev ändå väldigt lyckad. På fredagen visade vädret sig från sin bästa sida med 22 grader och en stor sol så jag började med det turistigaste, Floyen.

Floyens utsiktsplats

Turister från hela världen beundrade utsikten från Floyens utsiktsplats. Det var ett par kryssningsfartyg i hamnen så därav förklaringen till de 100-tals besökarna. Till Floyens utsiksplats kan man antingen åka Floyen banan för 125 NOK tor eller promenera ca 3,5 kilometer uppför. Promenaden är enkel och utsikten magisk så det rekommenderar jag om du kan.

Uppe på Floyen finns en flott restaurang och man kan även köpa snacks och glass. Det finns familjevänliga lekplatser, zip likes och lite annat smått och gott. Härifrån börjar många hiker ut på Byfjellene. Jag var i hiking mode så jag gick ut på tur efter att ha njutit av utsikten.

På tur vid Floyen

Hiksen närmast Floyen siktade jag på som en start. De var väldigt basic och jag kunde lika gärna haft löparskorna på mig (okej hade det men ni fattar) för underlaget var löparspår men modell backigt.

Det var verkligen vackert. Jag tog diverse avstickare in i närliggande skog för att spana in vackra omgivningar.

Siktade in mig på en badsjö. Kan meddela att den var magisk. Varmt och klart vatten. Visste ni förresten att en stor del av Byfjellene är avstängda för bad just på grund av att vattnet är dricksvatten?

Efter ett par timmars promenadande och bad kände jag att det roliga var över så då begav jag mig nedåt igen. Frågade en norska om det var en bra väg ner från utsiktsplatsen jag precis spanat in och javisst. Det var det inte.

Googla Stoltzekleiven så förstår du. Världens brantaste stentrappa. Typ. 800 trappsteg i alla fall, därmed mindre än Twin peaks hiken jag gjorde i Hong Kong i december men denna var fasen brant. Och trappstegen små. Men att gå upp igen när jag gått ner halva var inte att tänka på. Utsikten var i alla fall magisk. Kan rekommendera denna väg nedåt om du önskar en utmaning. Uppåt också för den delen. Garanterad träningsvärk ingår. Gratis.

Well, det här med att researcha ihjäl sig inför äventyr har aldrig riktigt varit min grej, fler som känner igen sig? Och som man säger, är huvudet dumt får kroppen lida. Kanske just därför mina taxben trots allt orkar springa mara efter mara. Hur som helst var Floyen basic hike riktigt awesome. Ett Bergen tips som jag gärna delar vidare. Tre dagar var jag o Bergen så tre hikes hann jag med. Självklart blir det blogg stories från de andra också.

/ Pernilla som hade en härlig utehelg i Bergen

4 Comments

    1. Det var verkligen ett höjdarställe! Stentrappan var läskig i alla fall nedför och säkert dubbelt upp jobbig uppför. Men kul grej grej att göra. Hoppas ni kommer dit vid något tillfälle!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s