På tur i Bergen

“Ut på tur, aldrig sur”. Min utehelg i Bergen i början av augusti handlade om att vara på fjället. Bergen som stad storgillade jag, i alla fall i augusti, när solen sken och vädret var behagligt runt 20 gradersstrecket. Något jag också gillade var Byfjellene där jag spenderade en stor tid av helgen. Hikandes.

Turkarta

Hiking essentials

Ska jag på tur i fjällen är det är det bra att ta med sig fika. Ibland finns det våffelstugor som t.ex i Oslo marka men inte överallt. I Bergen köpte hittade jag en Fanta fläder som var gudomligt god och en äkta norsk bulle som inte smakade sämre den. Plus lite nektariner. Det fick bli matsäcken. Sedan hade jag såklart med mig en turkarta och två telefoner, bikini och bad sarong. Jag föredrar hiking light om jag ska på dagshike. Vad säger ni? packar ni med er massa bra att ha grejer?

En enklare hike

Hiking

En enklare hike betyder inte en tråkigare hike. Den andra dagen i Bergen var vädret lite molnigare så jag ville inte ge mig ut på fjället utan sparade det tills söndagen. Istället tog jag en lång tur upp till Floyen för att sedan gå vidare på lite olika leder för att hamna vid Jordalsvattnet. Terräng mässigt var det som ett löparspår (tänk Lidingöloppet) men väldigt vackert.

Hiking

Hiking

Hade ingen tid att passa så passade istället på att njuta av hikefulness. Det var flera som var ute och campade och jag blev så urmåtta sugen på att själv åka ut och campa. Stannade på ett härligt ställe vid en sjö där jag hittade en brygga för att käka mitt matpacke som denna dag var nektarin och Kvikk choklad. Åter igen kunde jag konstatera att mat smakar bäst utomhus. Totalt sett tog hiken cirka 7 timmar oeffektiv tid.

En längre hike på Byfjellet

Söndag och klockan ringde för min sista dag i Bergen. Jag steg upp runt 7:30 tiden då jag ville maximera dagen innan det var dags att flyga hem. Hiken  jag hade planerat denna dag var snäppet tuffare än den dagen innan och jag hade planerat att gå från Floyen till Ulriken som är en klassisk Bergen hike på 13 kilometer över fjället. Jag gick åter igen upp alla höjdmeter till Floyen och sedan började jag gå den välmarkerade turen mot Ulriken. Trots att det var tidigt på dagen var det redan många ute och både sprang och vandrade. Unga, gamla, medelålders och barnfamiljer.

Hiking i Norge

När jag hade gått upp till Floyen stannade jag och tittade på utsikten och drack lite välförtjänt vatten. Vill man göra sin hike plattare när det kommer till antalet höjdmeter så kan man åka Floyen banan upp hit.

thumb_IMG_0885_1024

Fotade också några till bilder på utsikten som verkligen var magisk. Rooftop bars och berg, vad är det för magiskt med det? höga skyskrapor också för den delen.

thumb_IMG_0889_1024

Sedan fortsatte min vandring för dagen ut på fjället upp bland molnen. På platser som denna känner man sig verkligen levande. Tack och lov fanns det inga knott eller myggor för är det bland några jag är populär så är det bland dem.

thumb_IMG_0923_1024

Det var helt enkelt en bättre söndag. Att andas fjäll-lulft är verkligen något helt magiskt. Dock insåg jag att det skulle bli väldigt tight med tiden att hinna alla 13 kilometerna till Ulriken så halvvägs in i hiken vände jag tillbaka och tog samma väg som jag kom. Hade planerat att åka hem med sista flyget för dagen och om inte bussen hade kommit nästan direkt (av erfarenhet vet jag att söndag i Norge är det näst intill noll aktivitet) skulle jag inte ha mer än 30 minuters marginal om allt klaffade. Kändes lite onödigt att gambla även om jag gärna gått hela hiken.

thumb_IMG_0905_1024

Turen tillbaka gav även den andra vyer så mig gick det ändå ingen nöd på. Stannade och åt go-bulle.

Hiking i Norge

Hängde lite med fåren också innan jag avslutade min magiska utehelg i Norge. Den var verkligen magisk. Sitter redan och drömmer om nästa hike. Finns så många vackra platser att upptäcka. Vad har ni för favorit hikes?

/ Pernilla som är i hiking och outdoor mode

6 Comments

  1. Älskar, älskar Österrike. Har varit där i fem somrar nu, bitvis galet tunga vandringar med klättringsinslag, men så värt det när man sitter som du säger och äter sin medhavda mat med snudd på paradisisk utsikt över gröna dalat, snöklädda toppar, turkosa små sjöar och blomsterängar. Jag är inte mycket för att ligga på stranden men vill samtidigt gärna sova i en riktig säng så vi kör “lyxvandring”, ta ut sig fysiskt på dagtid (för det gör vi verkligen) och sen äta god mat och ha det skönt på kvällarna i en söt alpby. Nu blev jag väldigt sugen på Norge också måste jag erkänna…

    1. Österrikiska alperna är jag sugen på. Håller med om hur härligt det är att lägga sig trött i en skön säng och ta en dusch men hade samtidigt varit kul med någon tältnatt.

      Vi får byta resmål tills nästa säsong!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s