Att hika till Åreskutan

Åreskutan ligger 1420 meter över havet och ca 1000 höjdmeter över Åre by. Att hika till toppen kan de flesta i någorlunda fysisk form göra och det missioner var min Årehelgs absoluta höjdpunkt. Jag älskar verkligen toppbestigningar, för vyn, för äventyret och för att ha ett mål. Att hikea i olika former har andra och jag själv gjort i år och dar men just nu år 2017 känns det lite extra trendigt så jag tänkte bjuda på lite Åre hiking inspo detta inlägg.

Förberedelser

Karta för ÅreSkaffa dig en bra karta och planera en rutt. Åre hiking kartor hittar du på turistinfon och på hotell i Åre. Gör du inte det så spara ner i din mobil för lita aldrig på att du har mobiltäckning på fjället. Packa en väska med lite matsäck, sätt på dig sköna kläder, ladda kameran och bege dig ut mot målet. Inte direkt någon rocket science och det behövs inte heller för att gå upp på Åreskutan. Jag är övertygad om att alla som kan promenera i tre timmar klarar det.

Hiken till Åreskutan

Mot ÅreskutanI lördags var vi ett gäng på cirka tio tjejer som vandrade iväg mot toppen. Ganska snart insåg vi att vi höll olika tempon så vi delade naturligt upp oss därefter för att bege oss längst med Västra leden mot toppen av Åre. En sträcka på cirka 6 kilometer. Kan låta kort men 6KM och 1000 höjdmeter är avsevärt mycket jobbigare än 6KM på en cykelbana. Vädret var på topp och likaså våra humör.

Trappan mot himmelenVi gick en bit på stigar och en grusväg sedan kom vi till trappor. Något jag absolut inte förväntat mig på en hike. Kommer det tillräckligt många hikande Stockholmare kanske de installerar rulltrappor. Who knows? Det var i alla fall en behaglig promenad.

HikingSedan gick vi lite till, njöt av fina vyer, fotade, vattenpausade och diskuterade allt möjligt viktigt och oviktigt. Promenader måste vara bästa sättet att spontandiskutera. Tänk om företag satsade på utedagar med hiking istället för konferenser, jag är övertygad om att avkastningen hade blivit gigantisk.

HikingpausSedan vandrade vi vidare mot toppen över trädgränsen på stenar för att sedan komma upp till toppstugan efter dryga två timmars vandrande. Mina fingrar hade tyvärr frusit sig vita eftersom jag inte följt mitt eget råd att ha varma kläder så det blev inget täljande med Vandringsbloggen och gänget för mig.

Åre colaDäremot fick jag dricka min Åre cola, dricka kaffe och äta min packed lunch med årets(?) bästa lunchvy innan molnen svepte in över toppen och jag värmde upp mina stackars fingrar i toppstugan innan det var dags att hika ner igen. Ibland tycker jag att det är mycket jobbigare att gå nedför eftersom man måste koncentrera sig på att hålla emot med benen men denna gång tyckte jag inte det alls faktiskt. Det var väldigt lätt forcerad terräng och inte alls några jättestup eller rullande stenar så man behövde fokusera på vart man sätter fötterna. Att hikea till Åreskutan var verkligen en enkel och bra dagsutflykt. Sedan att vi avslutade vår topptursdag med många timmar på vattenparken och på Saunaland samt vin på Holiday club gjorde ju lördagen sämre direkt. Lisa från Livetfråndenljusasidan tog med hela familjen på topptur så ingenting är omöjligt kära vänner – en dag på Åreskutan är verkligen en grym outdoor pepp som jag kan rekommendera som ett weekend mission.

Mina bästa tips

  • Ta på dig bekväma skor. Från Åre by till Åreskutan behöver du absolut inga vandringskängor. Gympaskor duger fint.
  • Bär med dig lagom mycket vatten, ca 1 liter per person. Du kan fylla på flaskan eller köpa mer på toppen.
  • Ta med regnjacka, vantar, mössa och långbyxor då vädret kan skifta extremt snabbt på fjället.
  • Fira din toppbestigning med att äta matsäck eller köp en våffla i toppstugan innan du tar dig ner igen.
  • Orkar du eller har inte möjlighet att ta dig till toppen för egen maskin kan du åka kabinbanan tur och retur eller ena vägen. Vid toppstugan kan du gå till skutan (ca 1 km) eller vandra runt där uppe och njut av utsikten.

 

/ Pernilla i hikingmode

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s