Att besöka Åre på sensommaren

Innan år 2017 hade jag aldrig besökt Åre. Mitt första besök var i januari då jag var där på Winterworkation, en skidweekend med massa härliga influencer folk och när det nu skulle arrangeras en hiking helg hakade jag såklart på då jag även ville uppleva Åre sommartid. Och ja, det var lika fantastiskt som på vintern. Åre är verkligen ett action fylld plats med aktiviteter så även jag som är lättuttråkad har aldrig känt att “vad ska man göra nu då?!” utan istället är det svårt att välja på bland alla äventyr så här kommer  storyn om hur jag spenderade min sommarhelg i Åre i två delar.

Att resa till Åre

Från Stockholm är vintertid flyg till Östersund och sedan buss på cirka en timme den tidseffektivaste resvägen så jag tänkte att det skulle vara lika bekvämt att åka denna gång men så var det inte. Direktbussen från Östersunds flygplats till Åre inte har nämligen inte några turer på sommaren. Att köra bil de 60 milen från Sveriges huvudstad var inte ett alternativ som jag övervägde då jag inte har någon bil, att åka tåg i 6,5 timmar däremot hade jag kunnat tänka mig om det hade gått ett tåg där man var framme vid lunch men det gjorde det inte så det fick bli flyg i alla fall och det var en helt okej resväg. Jag tog flyget vid 8 tiden på fredagsmorgonen från Arlanda, landade strax efter nio, tog flygbussen till Östersunds där jag fick tog en timmes bensträckarsightseeing innan tåget som tog dryga timmen till Åre avgick och jag kom fram till Åre innan lunch så det var ändå helt okej.

SAS CRJ

Tegeforsen

Helgens arrangerade aktiviteter som jag skulle på började inte förens vid 18-tiden så jag hade lite egen tid att utforska Åre. Jag researchade lite turförslag på Visit Åre’s hemsida innan valet föll på att ta en promenad till Tegeforsen som ligger 6km från Åre by och man når via St Olavsleden som går jäms med Åresjön. Vädret var på topp och det var en lättpromenerad sträcka fram till målet Tegeforsen. Där jag tog mig en lunchpaus och åt en kanelbulle som jag köpt med mig från Åre bageri. Jag är ingen bullemänniska men då jag själv hört mycket gott om Åre bullarna var jag tvungen att testa och rekommenderar vidare. Efter bullätande, fotande och lite fotbad i forsen vandrade jag tillbaka mot byn. Tegeforsen var inte någon “wow” upplevelse men ett helt okej promenadmål.

Tegeforsen

Åre bageri

Åre by och boende

Det var väldigt kul att se Åre by i snöfri form och även om den är väldigt liten så är den också väldigt gullig med många caféer, restauranger och hotell. Det är lite alperna i miniatyr känsla plus söndagsöppet och jag gillar’t. Åre kyrka är i min smak helt klart den vackraste byggnaden. Det finns got om boende alternativ att välja på. Från egen stuga till hotell i alla former. Denna helgen spenderade vi på Holiday club som jag skrivit mer om HÄR. Ett perfekt allternativ om man vill ha allt minus i mitt tycke god mat.

Åre kyrka

Åresjön

Att åka till Åre på sommaren utan att ha badat utomhus när det ligger en fantastisk sjö mitt i byn är big no för min del så ni kan ju gissa vad jag gjorde efter min sightseeing? badade. Det var inte så kallt som det låter även om jag var helt ensam badare. Efter jag hade torkat i solen var det slut på mina egna utfärder och dags att gå tillbaka till Holiday club för en get-together för helgens hiking event och starten på en helg som blev väldigt lyckad.

Åresjön

Norrländsk sommar

Det här var mitt första besök i Sverige norr om Gävle sommartid och jag måste säga att jag verkligen gillar den norra delen av vårt land med skog, sjöar, berg, röda stugor och härlig luft. Jag kommer absolut åka till Norrland igen på sommaren igen. Kanske inte till Åre även om jag verkligen gillade denna äventyrsfjällby fylld med aktiviteter från vandring, till zipline, mountainbiking, minicarts, fiske, SUP, bad, traillöpning och yoga, men Norrland har definitivt vunnit mitt resehjärta. På lördagen gjorde vi “the Åre experience” dvs. hikade upp och ner för Åreskutan men det blir nästa bloggstory så stay tuned.

/ Pernilla som gillar sommar Sverige

 

3 Comments

  1. Lät som du haft en toppentripp till Åre. Skulle gärna se det i sommarskrud med! (Jag hade garanterat också badat!) Om du gillar Norrland på sommaren kan jag rekommendera dig en tripp till Luleå. Låter inte som en sommarstad, men det är det. Sägs att skärgården ska vara riktigt fin också – lyckades dock aldrig se den på nära håll. Där har du också 60 min direktflyg med både SAS och Norweigan! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s