Bästa löprundorna i Stockholm

Jag har tidigare skrivit ett populärt inlägg om löpargrupper i Stockholm och då man inte alltid har möjlighet eller tillfälle att vara med och springa i en grupp får man helt enkelt snöra på sig skorna och bege sig ut på egen hand. Nu när det börjar bli höst och loppen säsongen startar igen är det säkert många som planerar att gå ut och springa så jag tänkte bjuda på lite inspo inom ämnet löprundor i Stockholm. Det finns som sagt mängder med löprundor och man kan springa överallt men som en inbiten löpare har jag sprungit runt väldigt mycket i Stockholms innerstad så nu tänkte jag bjuda på mina favoriter som håller året om.

IMG_3120

Kungsholmen och Huvudsta (10K)

Kungsholmenrundan

På denna rundan ingår vattenvyer till 100%. Jag älskar att springa vid vattnet så därför är denna tur helt perfekt. Man kan starta vart man vill, men jag brukar starta hemma hos mig på Odenplan, springa över Banhusbron till Kungsholmen och sedan längst med Klarabergskanalen till Pampas för att jogga vidare bort till Huvudstabadet och vända. Sträckan är lättsprungen och det finns massor av människor att spana på om man tycker det är kul. Springer man samma håll som jag precis beskrev så går man i mål på 10K precis vid Banhusbron och lägligt ligger där ett utegym som jag brukar runda av mina pass i innan jag tar en promenad hem till min kära dusch.

Rundans plus: platt, fin utsikt, upplyst under mörka perioder.

Rundans minus: blir delvis väldigt blöt när det regnar och väldigt halkig under vintern.

Hagaparken (10K)

Hagaparksrundan

I denna kungliga park finns mitt jobb så där brukar jag värma upp inför en dag på kontorsstolen ett par gånger i veckan (Här är tips på temat “Att träna på jobbet“). Innan jag spenderade vardagarna här så sprang jag ofta Brunnsviken runt (ca 14 km) som långpass på helgerna då jag älskar miljön i Hagaparken. Det är också väldigt springvänligt med fina stigar att jogga på. Lite backigt dock.

Rundans plus: fin miljö och varierande spår. Man kan bada efter avslutad springtur.

Rundans minus: mörkt på vinterhalvåret, finns farliga fåglar, hästar och hundar.

Djurgårdsrundan (21K)

Djurgårdsrundan

Min Djurgårdsrunda mäter exakt 21,1km hemifrån och trots att jag ofta springer den när det vankas långpass tröttnar jag inte på den. Det finns alltid mycket att se på längst vägen och precis som de andra favorit rundorna går den till stor del längst vattnet. Man springer genom både staden och urban nature så man får helt enkelt det bästa av två världar.

Rundans plus: platt och fin bana. Man passerar flera ställen där man kan pausa för att köpa en dricka.

Rundans minus: den är inte upplyst på mörka dagar och senare kvällar.

Hagaparken

Det var mina favoritrundor i Stockholm, hoppas ni blev taggade på att testa någon av mina favoriter eller hitta en egen. På tal om löprundor så kan jag tipsa om projektet som två killar har gjort, nämligen att springa igenom Sverige för att kora Sveriges bästa löprundor. Deras blogg om projektet hittar ni HÄR om ni söker löparinspo utanför Stockholms innerstad.

/ Pernilla the runner

 

 

 

 

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s