Sommar workation i Åre

För ett gäng år sedan var jag på Winterworkation i Åre, ett koncept som har vuxit sedan dess och i år blev det sommaren som workation byttes till vuxenkollo. Mitt motto är att antingen hakar man på trender först eller så avstår man och är en late boomer precis som jag är med paddel (undrar fortfarande när min debut skall bli). Vuxenkollo trenden som inte slagit igenom med full kraft ännu var alltså därför högst väsentlig att prova. När min numera Årebosatta äventyrskompis som jag umgåtts med de senaste veckorna på Ibiza och med express häng i våra gamla hoods i Vasastan åkte tillbaka till Åre för att jobba hängde jag med så vi kunde fortsätta äventyra och socialisera trots utebliven semester.

Åreskutan

Åreskutans topp har jag besökt både vinter och sommar tidigare och vad passar inte bättre en solig fredageftermiddag än en topptur? 28 grader varmt och strålande sol bjöd den Jämtländska byn på vid ankomst så det var bara att ladda vattenflaskan och packa den lilla hikingväskan för en fredagsfys upp på den 1520 meter höga skutan. Det blev dock en lite mer utmanande led denna gång och kan meddela att pulsen var skyhög vissa gånger. Är rätt jobbigt att gå rakt upp i röda skidbackar vill jag lova. Men upp kom jag och det fanns till och med snö på toppen. Kan lova att det är en bättre fredagsfys att bestiga mount Åre. Det hela avslutades såklart med ett dopp i Åresjön.

Jämtlandstriangeln

Jag gjorde en avstickare till Storulvån och vandrade Jämtlandstriangeln. Har tänkt göra det länge och en dag i början av Juni klickade jag i bokningknappen och vipps var jag en suverän upplevelse rikare. Rekommenderas! HÄR kan ni läsa min vandringsrapport.

Homeoffice vecka i Åre

Såhär i coronatider är önskemålet från staten att man ska arbeta hemifrån. Att arbeta hemifrån med vänner är då en utmärkt idé om ni frågar mig. En ny arbetsvecka kom och vi riggade upp våra kontor på köksbordet hos min äventyrskompis med känslan av att leka kontor. Trevligt hade vi mellan mailande och teamsmötande. Hände att vi tog en paus för att gå till ICA och köpa ingridienser för att laga lite lyxlunch á la pannkisar med grädde, sylt och nutella.

Efter arbetsdagens slut fortsatte vi livet på kollot. En dag gick vi ut på hike upp på Tott hummeln. En lättare hike men inte att förakta för det. Två timmar tog det oss att gå upp och ner. Vi passade även på att titta på fåglar och plocka midsommar blommor innan vi gick till ICA Åre för 25e (?) gången för att handla kvällsmatsmat och snacks som skulle ätas till EM fotbollen.

Sedan 1 juli har även krogarna fått tillstånd att ha öppet obegränsat länge. Klockan 2 är den nya stängningstiden i Åre så en dag var vi ute på byn och stängde ställena. Kändes dock inte så sent för när vi gick hem var det fortfarande ljust ute.

En annan dag lyxade vi till det med långlunch och tog en tur till Fröå där vi åt smarrig lunch på Bergsstugan. Ett ställe som jag endast besökt när jag åkt längdskidor tidigare men det var supermysigt på sommaren. Kändes verkligen som en sommaridyll. Efter maten tog vi en promenad och tittade på inhängnade djur och en höghöjdsäventyrsbana i Björnen som vi dock inte hann testa innan det var dags att återgå till arbetandet. En annan gång.

Badande blev det också. När man har mindre än fem minuters promenad till Åresjön går det inte att skippa ett bad. Det var väldigt varmt och härligt i det klara vattnet. Vissa dagar var det dock horder av mygg som förstörde det hela.

Måste säga att det var ett väldigt effektivt vuxenkollo som även innehöll lite springande på de inte allt för platta vägarna i byn. Åres restaurangutbud testade vi också och åt to-die-for goda Fish tacos på Broken, träffade en kompis kompis som berättade om sitt superhäftiga jobb på SMHI över en crepé på Creperie & Logi och inte minst så provade vi den nybyggda “Helens veranda” på Holiday club. Kan hända att det sistnämnda stället är det hetaste i Åre just nu. Direkt pool access och med bästa solläge bara meter från Åresjöns strand. Det stället skojar man inte bort i sommar. Låt mig hoppas att vuxenkollo är här för att stanna. Ett sjukt bra koncept när man vill byta bort sina kollegor mot vänner och samtidigt göra roliga aktiviteter för att förgylla arbetsdagarna. Frågor på det?

/ Pernilla som är tillbaka i stan efter en vecka i Jämtland

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s