Jämtlandstriangeln på två dagar

28 grader, noll moln och helt magiska vyer över Jämtlandsfjällen. Kan hända att jag bokat in precis rätt helg vädermässigt för min vandringstur på den 46 kilometer långa Jämtlandstriangeln mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Normalt sett går man leden på tre dagar men när jag bokade fanns ingen plats på Blåhammarens fjällstation så jag tänkte att jag kör den på två. Kändes ändå rimligt.

Jag utgick från Åre där jag övernattat hos min äventyrskompis och sedan åkte jag buss till starten. Dock började det med total förvirring. På bokningssidan stod det att bussen matchade tågets tider men när jag kollade tågtabellen gjorde det inte det så jag ringde bussbolaget för att dubbelkolla. Jodå, gick kl 10 även när tåget var senarelagt. Så efter en frukost på stående fot var jag på stationen någon minut i tio. Ingen buss men fler hikers. Försökte få tag i bussbolaget men inget svar. Sedan ryktades det om att bussen skulle komma 11:20. Klockan blev 11:20. Ingen buss. Fler hikers. Strax innan kl 12 dök dock bussen upp med en riktigt otrevlig chaufför och off we went.

Etapp ett: Storulvån till Sylarna, 16 kilometer

När solen stod som högst på himlen var det dags att vinka adjö till Storulvån. 16 kilometers hiking genom ett fantastiskt sommarlandskap väntade. Det lockade att börja med ett bad men det fick vänta.

Magiska vidder och i horisonten kunde jag se de snöklädda Syltopparna och målet för natten.

Vandringen var enkel även om det gick uppför hela sträckan. Ibland gick man på spångar och ibland på stenstigar. Jag hade inte någon karta och det behövdes verkligen inte heller då leden var tydligt markerad och det var omöjligt att gå fel. Halvvägs tog jag lunchpaus och åt tunnbrödsrullar med mjukost.

Kan hända att jag också prickade in livets härligaste fika någonstans vid halv fyra snåret samtidigt som jag badade så mycket det gick utan att byta om till bikini i den ljumna fjällbäcken.

Tre kilometer senare var jag framme vid målet och boendet för natten. STF Fjällstation Sylarna. Kvällen spenderades på terrassen bland mygg och så var Uppsala studentkår där och bjöd på livemusik. Det var en del tältare men jag bodde på vandrarhemmet. Boendet var basic men frukosten var to-die for. Alltså hembakade bröd, äppelgröt och våfflor till desert. Det skojar man inte bort.

Etapp 2: Sylarna till Blåhammaren, 19 kilometer

Jag steg upp redan 06:30 för att börja vandra så tidigt som möjligt och 07:30 tog jag mina första steg i riktning mot Blåhammaren och dagens första mål. Om föregående dags vandring hade fina inslag så tyckte jag denna sträcka var betydligt vackrare totalt sett. Att vända sig om och se på Syltopparna var enormt läckert. Det var kyligare ute och blåste sköna vindar så det var inte alls jämförbart med föregående dags vandring när vattenflaskan åkte upp till munnen stup i ett.

Förutom fina bäckar och lingon bjöd denna sträcka på ett antal snöhögar. Vem gillar inte att gå i snö i shorts mitt i sommaren? Suktade efter den analkande skidsäsongen både en och två gånger.

Blåhammarens fjällstation som var fullbokad fick jag inte möjlighet att övernatta på denna gång men en midsommarstång vittnade om att det firats midsommar där förra veckan. Kanske något att planera in för nästa år om ni tänkte göra denna vandringen.

Etapp 3: Blåhammaren till Storulvån, 12 kilometer

Vid lunchtid nådde jag mitt mål Blåhammaren och där blev det även idag tunnbrödsrullar till mat. Efter energipåfyllning var det bara 12 kilometer kvar och det kändes lite ledsamt. Gick sakta för att maximera upplevelsen. Stannade ofta. Alla delsträckorna bjöd på olika natur. Denna hade mest små sjöar.

Fick se en lapport i Jämtländsk tappning. Eller hade jag gått vilse?

En fantastisk bäck efter sex kilometer fick bli dag tvås fikapaus. Tack och lov hade jag köpt med mig två bullar så det blev fotbadspaus och bulle även denna dag. Sedan blev det sex kilometers promenad till. Sista tre var dock rätt sega för då ville jag bara vara framme. Är det inte alltid så när man är nära ett mål, att man bara vill att det ska vara slut hur härligt det än varit tidigare? Efter de 50 000 stegen på söndagspromenaden på leden blev det inte många fler efter en välbehövlig dusch. Somnade också som en klubbad säl på Storulvåns fjällstation.

Har ni vandrat Jämtlandstriangeln eller är det ett projekt ni är sugna på? har ni frågor så shoot. Personligen tyckte jag det var ett projekt som var lättgenomfört och inte kräver någon större erfarenhet av fjällvandring men bjöd samtidigt på allt man kan önska av en fin tur. Tack Jämtland för en fantastisk helg med storslagna naturupplevelser!

/ Pernilla som genomfört Jämtlandstriangeln

4 Comments

  1. Verkar som en härlig naturupplevelse.
    Tack för en fin berättelse.
    Strongt av dig👍🥰

  2. Snacka om att pricka fantastiskt icke-väder! Ser hur nice ut som helst (kontra min löpning i snö-regn-storm i höstas). Har inte gått den men som du vet kutat (efter att du lyfte idén). Upplevde Sylarna > Blåhammaren som väldigt jobbig på grund av att det var mer kuperat än jag räknat med. Kanske lättare när man vandrar? Snyggt ändå att klämma hela vägen till Storulvån på samma gång.

    Härligt inlägg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s