Samarbete

Tips för nybörjare på tältning

Har du blivit sugen på hoppa på tält trenden som numera tagit Sverige med storm? det har i alla fall jag och för en dryg månad sedan var jag ute och campade med några vänner i närområdet (HÄR kan du läsa mer om det) och tänkte därmed dela med mig utav några nybörjartips som i alla fall hjälpte oss göra det till en minnesvärd uppelvelse. Kanske har du också tips att dela med dig utav?

Addnature tält

10 tips för nybörjartältaren

1. Satsa på ett bra tält. Inte kul att köpa ett som är svårt att sätta upp eller som blåser sönder eller som väger som en mindre elefant om du även ska vandra. Addnature.com (ADDLINK) har en välsorterad tältavdelning där du med all säkerhet hittar något som passar dina förutsättningar. Kanske du rent utav vill prova på en hammock?

2. Prova sätta upp det hemma innan du beger dig ut. Jag lovar, du vill inte stå på den tilltänkta tältplatsen och jonglera med tältpinnar och läsa instruktionen som där och då känns som en arabsisk bok.

img_9759

3. Välj tältplats med omsorg. Är du nybörjare skulle jag rekommendera ett område avsett för tältning. Tänk på hur solen går upp och ned. Hur ligger vindarna på? Är det djur i närheten?

4. Ska du även vandra så välj en lagom sträcka för just dig. Är fem kilometer utmanande så gå det. Är 10 det så kör det. Det finns många vandringsleder i vårt land och du kan få många tips hos Svenska turistföreningen.

Addnature tält

5. Investera i en sovmask som man har på flygplan om du tror dig ha svårt att somna. Lovar det hjälper även i tält!

6. Första tältturen behöver du inte ta med spritkök. Att fokusera på själva tält upplevelsen i sig självt är gott nog för en första tur. Satsa istället på att ta med tex pastasallad, nötter, bars och bröd mjukost att äta till frukost. Undersök även om det finns tillgång till vatten annars är det bara att bära med sig. När du blir mer avancerad tältare kan du ta med spritkök.

img_9744

7. Investera i en sovsäck som är utav hög kvalitet samt även ett liggunderlag som du inte får ont i ryggen utav. Jag lovat, bra prylar kostar men inte en förmögenhet. Läs på och fundera vad du vill ha. Här är det ingen idé att snåla då det kan förstöra hela upplevelsen. Addnature.com (ADDLINK) ‘s sektion om sovsäckar och liggunderlag är lättnavigerad och du kan med all säkerhet finna något som passar dig.

img_9762

8. För att premiärtälta behöver du inte några speciella kläder och skor. Ett par gympadojor och vanliga träningskläder räcker fint första gången. Lägg hellre investeringarna på tält, sovsäck och liggunderlag och är campinglivet något för dig så köp fler anpassade prylar. Jag hade mina traillöparskor och de var utmärkta i den terrängen vi gick.

img_0055

9. Packa inte med onödigt mycket saker om du även skall vandra. Lägg fram allt du vill ha med och ta sedan en och en sak och ställ dig frågan ”behöver jag verkligen detta?” Innan du lägger det i ryggsäcken.

10. Ha roligt! Sover du inte bra, visst det blir jobbigt dagen efter men du överlever. Blev det inte som du tänkt dig. Ge det en chans till. Campinglivet förtjänar ett par chanser om du inte gillar det på första försöket.

img_9751

Har du hakat på tälttrenden i år? eller är du sugen på att prova? tell me. Själv hoppas jag på att i alla fall få en till tältupplevelse i höst.

/ Pernilla som blev taggad på mer tältande

10 Comments

  1. Vad kul! Jag har funderat på att tälta i några år och i år tog jag tag i det och köpte ett tält för att testa. Invigde tältet på Gålö ganska nära mig och det var så mysigt 😀 Jag köpte dock inget jättedyrt men inte heller det billigaste för jag ville komma igång och se om det var något för mig. Testade inte heller att sätta upp tältet hemma innan, men vi var så nära hem så hade det blivit fel ute i naturen så hade man kunnat köra hem. 🙂

    Har också bloggat om det 🙂

  2. Med tanke på att Kilimanjaro väntar i januari (hoppas jag) så har jag alldeles för få tältnätter. Ambitionen var en vandring nu i sommar men den byttes mot några dagar i Rom istället. Får sikta på att få till något i höst. Jag menar, fjällen är ju runt hörnet. 🙂

    Bra inlägg!

  3. Vilka bra tips 🙂 Visst är det kul att tälta. Något man kan göra både i Sverige och på semester i andra länder. I t.ex. USA är det mycket billigt att stanna på en fin camping plats i någon av deras national parker. Man kan stanna i upp till två veckor för en väldigt liten slant. 🙂

    1. Åh vad kul det låter att tälta i USA. Har aldrig ens tänkt tanken på det. Hade tänkt åka på roadtrip där när de öppnar och älskar alla deras nationalparker. Camping där låter som en dröm. Fick massa bra idéer nu. Tack!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s