Alpin skidåkning i Riksgränsen

2020 kan hitintills börjat som skidåkningens år för min del. En tur till Skellefteå, en till Zugspitze i Tyskland, Grindewald i Schweiz, Vasaloppet och nu senast Riksgränsen. Kan inte minnas när jag sist varit på så många skidresor på så kort tid. Men jag klagar verkligen inte. Tvärtom jag älskar’t. Efter min senaste upplevelse i Riksgränsen där jag testade på både turåkning och utför är det nu dags att summera utförsåkar delen då jag spenderade två dagar i pisten. Redo?

Riksgränsen

Utförsåkning i Riksgränsen, för vem?

Alla skulle jag säga. De pistade backarna var inte många till antalet men heller inte jättefå utan helt okej för två dagars åkning. Jag anser mig själv som en medel åkare och hade en helt klart härlig upplevelse i de perfekt pistade backarna där man allt som oftast var ensam. Men räkna inte med några långa åk. Liften upp tar längre tid än de flesta åken. 1200 meter bjöd berget på och det säger sitt om du jämför med över 3000 meterstoppar i alperna. Helt okej är mitt betyg men att bara åka runt i pisterna mer än två dagar från 9-16 när liftarna var öppna hade blivit lite enformigt. Skall man stanna längre får man gå på topptur eller åka off-pist. Något jag hade varit sugen på men då det hade regnat veckan innan var det inte de rätta förhållandena för det trots massvis med snö.

Riksgränsen

Det blev ett par försök till off-pist men det såg bättre ut än det var. Det hela slutade i stenhård snö med isklumpar i. Tack men nej tack. Då kör jag hellre i manchesterbackarna. Liftkortspriserna (vintern 2019/20) låg på 450:- för en dag för vuxen vilket kändes helt rimligt med tanke på kvalitén.

thumb_IMG_6711_1024

Skidhyra

Då jag inte äger några skidor som är åkvärdiga hyrde jag skidor. Funderar dock på att köpa mig ett par men då jag oftast flyger på skidresor är det inte helt optimalt att släpa med sig ett par så tiden får utvisa om det blir så. Denna gång fick jag ett par Dynastar skidor. Ett av mina favoritmärken och de var riktigt sköna att åka på. Hade gärna tagit med dem hem. Skiduthyrningen låg centralt i Riksgränsen och det var väldigt smidigt att hyra där.

thumb_IMG_6719_1024

Midsommar i Riksgränsen

Då det i år var över 5 meter snö i början av maj så ser prognosen lovande ut för att det skall bli åkning till Midsommar. Detta är något som jag tror Riksgränsen är ensamma om att erbjuda i Sverige och hur kul idé är inte det att fira midsommar på skidor? Personligen tror jag dock inte att jag åker tillbaka dit men man ska aldrig säga aldrig. Jag föredrar som sagt att testa olika skidresorter istället för att återvända till samma.

thumb_IMG_6722_1024

Mat i backen och en sista fundering

Ville man käka lunch så var utbudet här mycket begränsat. Att ta med egen mat skulle jag varmt rekommendera om man inte ville stödja den lilla kiosken som fanns där det såldes burgare, världens minsta korv i korvbröd, soppa och Barebells till dubbla priserna mot 7-eleven. 55:- för en Barebells? any takers? Superfint att sitta i solen men som sagt utbudet var inte något att hurra för. Nu är jag ingen som älskar att ta en lång lunch i backen men en bar och något att dricka tar jag gärna efter ett par timmar.

En sak jag dock inte riktigt hängde med på var namnen på backarna. Jag såg i alla fall ingen länk mellan BH-löpan, Apelsinklyftan, Fjällräven och Norgesvägen. Någon som vet logiken bakom backarnas namn? Well, kanske inte den vanligaste funderingen att tänka på när man är på fjället. Fler som varit i Riksgränsen och åkt skidor eller skulle kunna tänka sig en tur dit?

Riksgränsen

PS: Det är ca 155 mil från Stockholm men inte svårt att ta sig dit. Flyg med SAS till Kiruna och sedan buss som är matchad med flyget och du är där på cirka fyra timmar enligt normal tidtabell.

/ Pernilla som är tokpepp på Norrland

3 Comments

  1. Tack för trevlig text! Från Stockholm och längs kusten norrut är det dessutom lätt att hoppa på nattåget dit som går varje dag året om (och har gjort sedan 1936), om man inte vill flyga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s