Skidresa till Lappland

Efter att varit i Åre och lyckats med att pricka in strålande sol ville vädergudarna annat under vistelsen i Lappland. Näst intill noll sol på fem dagar, blåst, snöfall och obefintlig sikt. Det var det skidväder vi bjöds på under resan till Abisko, Björkliden och Riksgränsen i slutet av april. Men man är väl viking så försökte åka så gott det gick i den biltoga vinden och snöstormen. Kan hända att min upplevelse av Björkliden blev därefter. Men det var kul att ha varit där då det var stängt förra året när jag var i Riksgränsen. Efter ett par dagars åkning kan jag summera Björkliden såhär.

Skidåkningen

Liftkortet som man köper för Björkliden gäller även i Riksgränsen så har man tid kan man prova både resorterna. Båda skidanläggningarna ägs av Lapland resorts. Vi började med att spendera första dagen i Björkliden. Min upplevelse var att Björkliden kändes större än Riksgränsen och med högre fallhöjd men det var ett stort men. Det fanns ingen sittlift. Kan inte påstå att mina vader mådde speciellt bra efter den tio minuter långa turen till toppen i en ankarlift. Första åken innan de vant sig fick jag ta av pjäxorna och massera dem för de var som betongklumpar när åket var slut. Sedan vande de sig. Backarna var inte jättemånga till antalet och medium långa för att vara i Sverige. Åkte lite offpist också. Det var jättekul och jag vill åka mer men underlaget var sådär. För isigt under den fina snön och det låg isklumpar som man inte såg för det var flatljus eller allmänt dålig sikt. Med bättre väder hade jag säkerligen haft en bättre uppfattning men skidåkningen i Björkliden var okej. Åre är fortfarande min nummer ett skidresort i Sverige men Björkliden känns som fjäll och inte man-made som Åre gör. Riksgränsen besökte jag år 2020 och ni kan läsa min upplevelserapport om utförsåkning HÄR och turskidåkning HÄR.

Maten

Vi åt en finmiddag på restaurang Lapporten. Maten var magisk. Bland det godaste jag ätit i mitt liv. Älgköttbullar med potatismos och efterrätten med hjortron var to die for. Även utsikten den fem minuterna man kunde se Lapporten. Ryktades även om att Sveriges högst belägna fjällstation serverade de bästa våfflorna man kunde hitta om man får tro Mariasmat och Dryden men dit bortprioriterade vi vårt besök till förmån för skidåkning i blindo. Ute i skidbackarna är utbudet knapert så vi hade med oss egen mat. Ena dagen var det taco rester, alltså tacos i skidbacken, hur lyxigt? och andra dagar var det Polarbrödsrullar med brie och salami.

Boende

I centrala Björkliden som ligger tio kilometer från Abisko kan du välja att bo på fjällhotellet, camping i egen husvagn/husbil eller i stuga. Det finns således olika boendeformer för olika bekvämligheter. Vi bodde 10Km från Björkliden i STF Abiskos fjällanläggning där vi hyrt en nyrenoverad stiga för sex personer. Stugan var vi jättenöjda med men gällande bokning av bastun fanns det mer att önska. Man fick skriva upp sig på ett papper vid bastun och vissa gäster hade bokat in sig varenda dag (!). Trots högljudt klagande till receptionen fick vi ingen tid. Tråkigt. Ett bättre bokningssystem där alla får chansen att basta föreslog vi vilket känns rimligt.

Vem passar Björkliden för?

Den som stannar cirka en vecka skulle jag säga. Och vill blanda skidåkning med andra aktiviteter. Vädret skiftar något enormt i området och du bör ha fjällvana för att uppskatta åkningen då förhållandena kan bli väldigt svåråkta och överraskande i de snabba väderomslagen. Även om backarna inte kräver att du är en toppåkare. Det känns verkligen som fjällmiljö uppe i Lappland och har du enbart besökt Sälen och andra Svenska fjällanläggningar tidigare kommer du helt klart få en annan upplevelse när det kommer till miljö i Björkliden. Björkliden har stängt för säsongen men Riksgränsen är öppet under midsommarhelgen så har du inte varit i Lappland och åkt skidor finns fortfarande chansen att avsluta säsongen där.

/ Pernilla som inte känner sig färdig med årets fjällupplevelser

3 Comments

  1. Jag kan bara instämma, det känns mer “på riktigt” i Björkliden/Riksgränsen än vår motsvarighet här i Jämtland. Det här har blivit mitt nya favoritområde i Sverige och då är jag inte ens en offpist-knarkare. Det där räcker alldeles utmärkt. Kanske måste bli en årligen återkommande helg tror jag. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s