Turskidåkning i Lappland

Riksgränsen är säkert inte det första man förknippar med turskidåkning men om förhållandena är bra snömässigt kan jag verkligen rekommendera en resa dit för några dagar för att utforska Lapplands fjällen från marken. Magiska vidder som sträcker sig så långt ögat når och med solen i ögonen och skidor på fötterna samt en matsäck nerpackad i väskan kan en outdoordag inte bli mer perfekt. Eller vad säger ni? Nu tänkte jag presentera två turer som jag gjorde under min vistelse i Riksgränsen. Förhoppningsvis kan det inspirera till en tur dit.
Riksgränsen

Riksgränsen

Byn i Riksgränsen är väldigt liten. Det finns ett hotell, ett vandrarhem och en ICA i princip. Samt lite stugor och en husvagnscamping. Och ett turspår som är pereppat tills sista april på 3,5 kilometer. Kanske inte låter så mycket för värden men varvet runt innehåller perfekt naturmagi. Första dagen åkte jag sex varv där och inte en gång blev jag trött på att se det jag såg. Att sedan sjön var frusen och man kunde tura ut där gav ytterligare en dimension av frilutftslyx. Det var visserligen inga skidspår när jag var där men det gick utmärkt att åka ändå trots mängder skoterspår. Ville man undvika dem funkade skaren också. Solen lyste med sin närvaro och värmde skönt så att sätta sig ner på en sten som tinat fram från dagsmejan var inte direkt någon uppoffring. Friluftsliv på topp alltså.
thumb_IMG_6447_1024
Både en skatebädd och klassiska spår var dragna på slingan.
Riksgränsen

Katterjåkk och Soldalen

Fick tips om denna rundan från en annan resenär och om det var härligt att tura nära byn i Gränsen var detta en nivå till. Även om jag bott i Norge och gått en del turer så var detta en utav de finaste jag varit på. Noll moln och en värmande sol. Ingen blåst och ett par minusgrader samt nypistade längdspår gjorde det hela till en guldkanon upplevelse som även skulle gå icke turfrälsta människor på fall. Lovar. Ett varv runt denna dal som kallas Soldalen och startar vid turiststationen i Katterjåkk var på runt 10K. Ett tips är att ta med matpakke även hit för det finns inte mycket att köpa längst vägen (inget). Hursomhelst kan jag för all del i världen rekommendera en tur här. Låter bilderna presentera tala för sig själv. Turen är pistad sålänge vädret tillåter och något mer som är värt att nämna är att det i mitten av turen finns ett vindskydd som är en ypperlig picknickplats. Det finns även några få boenden i Katterjåkk så önskar man inte vintercampa kan jag tipsa om Katterjåkk turiststation. På deras hemsida finns även tips om fler skidturer i området.
thumb_IMG_6477_1024
Riksgränsen
thumb_IMG_6540_1024
thumb_IMG_6543_1024Riksgränsen
Riksgränsen
Riksgränsen
Låter det lockande?
/ Pernilla som storgillar livet på fjället

6 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s