På resande fot i Coronatider

Råden att hålla avstånd, tvätta händer, undvika ej nödvändiga resor, arbeta hemma om möjligt osv. från Folkhälsomyndigheten kan knappast någon missat vid det här laget. Inte jag heller. But. Ändå satte jag mig på flyget till norrland i måndags morse för en dryg vecka till fjälls. Alla människor gör sina val oavsett regler och rekommendationer och det här var mitt val. Urbota idiotiskt eller nödvändigt? Med en liten gnutta men inte tillräckligt dåligt samvete åkte jag iväg, det kändes lite förbjudet (som det också var) och jag pratade även med några fler medresenärer som delade den meningen. Vad hade alternativet varit? stannat hemma i Stockholm. Bara genom att springa min morgonrunda på Kungsholmen samma dag som jag åkte innebar att jag mötte fler personer än på hela resan till norr. Det är ändå lite (mycket) galet.

img_6409

Resan till Norrland

Självklart mådde jag bra när jag reste. Hade noll och inga symptom såsom halsont, huvudvärk, feber eller snuva. Spritade mina händer innan jag åkte. Tog Arlanda expressen ut till flygplatsen. Där var det inte många själar och den gick numera bara en gång i timmen mot fem tidigare. Jag hade köpt en biljett med SAS som fortfarande flyger till en del destinationer. Senaste flygprogrammet finns på deras hemsida HÄR. Viktigt att stötta de företag man tror på, jag tror på SAS. Flighten flögs med en Airbus A320Neo som både är bränslesnål och har HEPA filter som gör att luftkvalitén ombord är lika bra som i ett lab. Dessutom satt vi inte ens nära varandra och flygplanspersonalen arbetade alla med munskydd samt hade ingen servering ombord för att minska antalet kontakter. Just nu är även Arlanda och Bromma flygplatser där speciella Corona desinfektionsregler är applicerbara så hygienmässigt har det aldrig varit renare. Sedan blev det flygbussen in till Kiruna för att sedan sätta sig på tåget upp mot Riksgränsen. Det var inte många människor på något utav transportmedlen. Jag blir uppriktigt sagt ledsen av att se världen såhär nedstängd. Hur det skall gå för dem in framtiden är ingen som vet. Att köra flygbuss med 3 passagerare är inte en lönsam affär, det kan vem som helst räkna ut. Samma sak med att flyga flygplan som är halvfulla och köra ett tåg med 10 passagerare på är ju tyvärr inte ekonomiskt försvarbart i längden. På hemvägen från Riksgränsen såg det annorlunda ut. Flyget var näst intill fullsatt intill sista platsen. På bussen från gränsen till Kiruna flygplats kunde chauffören pga kontaktförbud inte ta betalt för resenärerna och inga biljettautomater fanns det att köpa biljett i heller. Jag har aldrig plankat på kollektivtrafik tidigare men det här kändes som det även om det inte var möjligt att betala.

img_6395

Coronaeffekten på samhället

Hur djup denna recession skall bli går omöjligt att förutspå och jag tänker inte göra det heller men det kommer helt klart påverka samhället för en mycket lång tid framöver om vi ska leva med strikta förbud. Jag förespråkar snarare frihet under ansvar, man får resa, om man är frisk, man får bo på hotell och vara delaktig i evenemang om de kan garantera att det är arrangerat utifrån gällande regler. Hoppas att de som bestämmer också gör det så att det blir möjligt att turista i sommar. Helst av allt vill jag resa utomlands men det känns som en jackpot om det händer. Sverige är fint det med but… sandstrand, skyskrapor, palmer, primitivt levande, andra kulturer, spännande natur skilt från min egen lockar mer. Har alltid gjort och kommer alltid att göra.

Resa i coronatider

Coronanpassat Riksgränsen

Skidorten Riksgränsen hade Coronanpassat anläggningen vilket betydde färre rum att boka, begränsat antal liftkort till salu, max 50 personer på after skin eller på kiosken i backen där det stod en vakt och höll räkningen. Hur fungerade det tänker säkert ni? mitt svar är mycket bra. Det var långt ifrån trångt. Allt var i toppskick. Det fanns handsprit överallt. Gymmet på hotellet var stängt. Ingen live musik på afterskin minus ett privat initiativ och backarna höll yttersta klass hela dagen pga få åkare. Liftköer? glöm det. Med över fem meter snö så finns det hopp om skidåkning långt fram in i juni. Det fanns även en läkare tillgänglig i den lilla byn. Exakt noll norrmän såg jag under de sex dagar jag tillbringade där. De är annars en stor inkomstkälla och bara för att nämna ett exempel så skrev ICA butiken i byn på sin instagram sida att de tappat 90% av omsättningen till följd av krisen. 90%. Galet.

img_6404

Hur tänker ni med resande i Coronatider?

Följer ni FHMs riktlinjer eller tar ni egna initiativ för resor utanför gällande rekommendationer? visst man kan bära på smitta utan att märka av det själv men sålänge det inte är strikt förbjudet tänker då i alla fall inte jag låsa in mig i min lägenhet utan mindre utfärder. Neverstopexploring.

img_6408

/ Pernilla som kommit hem från en härlig fjällvistelse

7 Comments

 1. Nej, jag tycker inte att det är okej. FHM:s rekommendationer är att inte resa om det inte är nödvändigt. En fjällresa kan knappast ses som en nödvändig resa. Och Tegnell och Company har varit tydliga med att deras rekommendationer inte är just det utan egentligen något som alla måste följa. Vare sig man vill eller inte.

 2. Jag är nog inne på det du skriver först – att du träffade fler människor på löprundan i Stockholm än på hela vistelsen i Riksgränsen. Det är ju dock lätt att konstatera det med facit i hand. Jag vet inte riktigt hur jag ställer mig till det dock, alla kan ju inte dra till Riksgränsen heller, det säger sig självt. Men jag har något liknande att ta ställning till om det här skulle dra ut på tiden. Är galet sugen på fjällturer i sommar till exempel.

  Samtidigt. Det räcker ju att dra på närmaste köpcentrum för att se att folk bara skiter i alltihop. Tvåmetersavstånd? Eh, besök Systembolaget en fredag. Djungels lag.

  Just nu är jag hemma. Helt. Dels för att jag inte har någon anledning att dra någonstans. De närmaste fjällstationerna har stängt och då försvinner ju en del service om man ska ut och turskida. Sedan är nog inte vintern så vintrig längre i de här krokarna, även om det är massor av snö. Det var plusgrader och lite semislaskigt redan för två veckor sedan. Och sen, familjen i södra Sverige är ju merparten i riskgrupp så de kan jag inte heller besöka, även om tanken tidigt slog mig att passa på att åka ner och jobba på distans därifrån. Det avskrevs ganska snabbt.

  Så ja, egentlign ska man nog bara följa rekommendationerna. Det är rövens tråkigt, det håller jag med om.

  1. Instämmer också. Hade blivit fullt om alla åkte skidor. Så konstig värld. Visst man tänker ju skaderisk när man åker skidor sedan känner jag läkare hör i Sthlm som predikar som Corona regler men åker själv ut och kör MtB nästan varje dag som är en högrisksport och dessutom själv brutit flera ben och gjort ett antal operationer pga idrotten.

   Svåra avvägningar. Hade också mer än gärna åkt till släkten i riskgrupp på västkusten men avstår.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s