Vart hittar man Stockholms godaste glass?

Att jag älskar glass är ingen hemlis. Fick jag välja en godsak att äta resten av livet skulle det bli mjukglass eller vitchoklad glass. Sommaren 2020 gav jag mig själv i uppdrag att testa glass i Stockholm men jag hann inte med tillräckligt många ställen för att få ihop ett riktigt test så har fortsatte detta lyxuppdrag iår. Så nu är mitt glasstest färdigt. 

Bröd & Salt, Vasastan

När ett nytt glasställe öppnar 200 meter hemifrån finns det bara en sak att göra. Testa. Bröd & Salt som verkligen tagit över Vasastan har nu även en liten gelateria precis vid Odenplan. Den gick jag förbi en dag efter en långpromenad på Djurgården och testade. Glassen var ljuvlig. Krämig och fin. Helt klart värt ett besök för glassälskare.

Bröd & Salt glass

Scarfo, Ålsten

Att bege sig till Bromma för att äta glass är värt utflykten. På Ålstensgatan ligger Scarfo och där njuter du av drömmig gelato i härliga smaker. Kan även tipsa om att det finns ett väldigt fint bad om du fortsätter ner för gatan och är du ute efter en promenad finns även ett härligt promenadstråk längst Mälaren.

Thelins, Sundbyberg

Det är alltid glassväder, visste ni det? En snöig och regnig aprildag begav jag mig till Thelins i Sundbyberg där det ryktades om att det numera fanns drömmigt god gelato. Ryktet var inte fel. Det var enorma bägare och då jag ville prova både rabarber och vaniljen med nutella i fick det bli två skopor då man inte fick ta två små olika. Orkade inte hälften men gelaton var av bästa sorten så helt klart värd en omväg och energin var på topp under den regniga promenaden hem.

Snö, Vasastan & Kvarnholmen

Dear sirs, I am a Swedish citizen interested in visiting Albania next week. Tried to get information about entry requirements from your links but they didn't worked. Where can I find out about quarantine requirements and required tests before entry? Best regards, Pernilla http://runwaytoadventures.comSnö gelateria är en prisbelönt glassbar som öppnade sin första servering i centrala Stockholm precis invid Vasaparken. Numera finns det även ett ställe på Kvarnholmen i Nacka men den har jag inte provat. Det är olika glassorter varje dag och kön är alltid lång. Men glassen är riktigt god och man kan ta två skopor även om man beställer en liten. Perfekt då det finns många smaker att testa. Riktigt god glass värt en omväg.

Stikki Nikki, runt om i Stockholm

Efter ett tufft intervallpass med löpgruppen Runday på Karlberg gick jag förbi Stikki Nikki för en glass. Tog en skopa kanelglass och en green tea. Smakade ljuvligt. Stora skopor bjuds det alltid på hos Stikki Nikki och glassen är lite mer åt det isiga håller och därmed inte gräddtung i smaken. Alltid kul smaker men dock endast medium god glass skulle jag säga.

Lakritsroten, Centrum

Då en bekant till mig jobbar på Lakritsroten och har lovordat glassen kände jag mig tvingad att testa. Den var precis lika god som jag kunde tänka mig och ändå älskar jag inte lakrits. Krämig och helt fantastik mjukglass toppad med kolasås och jordgubbspulver som hon som fixade glassen tipsade om. Finns på Lakritsroten i MOOD gallerian.

Coopa Gelatokiosken, Kungsholmen

Utanför glasskiosken Coopa på Kungsholmens norra strand stod en skylt “Stockholms godaste mjukglass”. Att äta en glass denna soliga majdag var planen men vilken glass hade jag inte bestämt så det blev en mjukglass. Kön var väldigt lång och när jag fått min mjukglass i bägare blev jag aningens besviken. En jätteliten glass och dessutom var mix strösslet inte vanligt mix strössel utan något annat. Glassen var inte alls speciellt god och knappast Stockholms godaste. Får ge stället en till chans och äta gelato för uteserveringen var i alla fall riktigt härlig.

Mjuk Mjuk, Vasastan

Mjukglass med brownie bites och kolasås, någon? Var förbi MjukMjuk i Vasastan påväg hem från jobbet en måndagskväll och lyxade med glass. Den var god men inget wow. Föredrar donkens mjukglass och 65 riksdaler för denna kändes överprisat även om det är kul att gynna lokala entreprenörer. Gott men inte värt. Upptäckte (maj, 2021) att det öppnat en till MjukMjuk i Västermalmsgallerian.

Gelato Caput Mundi, Södermalm

I en park på Södermalm ligger ett litet grönt hus. Inte vilket hus som helst utan där serveras fantastisk gelato som är hemmagjord. Scarfo hade himmelskt god glass men denna är snäppet vassare. Miljön att avnjuta den i är inte heller något som går av för hackor.

Gelato Mundi

Lillebrors bageri, Vasastan

Det populära bageriet i Vasastan, Lillebrors bageri erbjuder inte bara utsökta bakverk utan ibland gästspelar de även med glass i sitt utbud. En sommardag cyklade jag förbi och fick smaka. Smakerna var högst orginella och de varierar men temat var natur och det var björkglass om jag inte minns fel samt mjölkglass som jag valde. Goda men bakverken är godare.

Fryst, Kungsholmen

Fryst har i flera års tid varit ett givet stopp för många flanörer runt Kungsholmen och påväg från ett träningspass tog jag ett glasstopp en halvregnig dag. Himmelskt god var de smaker jag provade som var lakrits och rabarber/kardemumma. Väl värt en omväng!

Francis & Francis, Vasastan

Mjukglass är en av mina stora favoriter och tro det eller ej så levererar i min smak McDonalds den bästa. Denna på Francis & Francis höll inte måttet smakmässigt även om den designmässigt slog donken. För isig och väldigt oprisvärd. Men snygg var både den och lokalen.

/ Pernilla som älskar glass

4 Comments

  1. Snös glass ser ju ut som en sådan där god sorbet. Slår detta glassen man kunde köpa vid kanalen i Malmö för tio år sedan. Den där med kanel och äpple som var sorbet? Åh, glass alltså…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s