Besök i Ängsö nationalpark

Förra året i brist på bättre aktiviteter fick jag verkligen upp ögonen för naturområden i närområdet. Det var jag dock inte ensam om och har Corona att tacka för det. Kan inte påstå att jag stressade igenom de platser jag kände att jag ville besöka så Ängsö nationalpark lämnade jag till framtiden. Framtiden som kom i maj år 2021. En lite burrig söndag tog jag båten från Strömkajen till ön som låg två timmar bort. Solen sprack genom molnen men SMHI hade utlovat regn vid 16 tiden så vi var inte många ombord. Att lita på SMHI är lite smått risky business men med regnstället i vandringsväskan vågade jag mig ut till ön.

Gamelsverige i skärgården

Och möttes av en mysig ön som såg ut som jag skulle kunnat tänka mig gammelsverige. Ängsö nationalpark är en utav Sveriges 30 nationalparker och hur häftigt skulle det inte vara att någon gång ha besökt alla? Det måste ändå vara lite av ett life-time goal.

När jag kom fram till ön möttes jag av ett mäktigt vitsippshav. Hur underbart? Ön är inte stor så ett besök på tre timmar inklusive picknick stop räcker för att inte stressa runt. Då hinner man också med alla utmärkta stigar. Det finns ingen kiosk på ön så ska du äta något får du ta med egen matsäck.

Upplevelsen var som att vara mitt i en Astrid Lindgren film blandat med expedition Robinson. Det var inte många på ön (kanske tre personer) och jag tänkte både en, två och tre gånger på olika överlevnadsstrategier om, om båten inte skulle komma enligt tidtabellen för hemresan. Nu kom båten men det hade ändå varit spännande, i alla fall i efterhand, om den inte gjort det. Storyn hade blivit lite mer spännande att berätta för eventuella barnbarn.

Men nu får jag berätta om fina blommor, en mysig ö och framförallt ett bra utflyktsresmål i Stockholms skärgård fylld med blommor istället.

Regnkläderna behövde jag knappt packa upp minus sista femton minuterna. Båten kom och tog mig tillbaka till Strömkajen och expeditionen till Ängsö nationalpark slutade lyckligt. En bra utflyktsdag helt enkelt. Har man inte en egen båt att ta sig dit med så traffikerar Vaxholmsbolaget ön. Tips! under lågsäsong (september – början av maj) gäller SL’s 30-dagarskort på båtarna så vill du uppleva vitsippor eller höstlöven är det perfekt.

/ Pernilla som besökt Ängsö nationalpark

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s