Sörmlandsleden etapp 1 och 2

För någon vecka sedan vandrade jag den tredje etappen på Sörmlandsleden genom Tyresta nationalparkoch jag fick rejält med mersmak så jag tog mig tillbaka till ledens början och gick etapp ett och två. Jag förstår varför folk blir fast och vill gå alla sträckor av de 100a vandringsmilen som leden erbjuder. Fantastisk natur och strålande sol bjöd dessa sträckor på. Och varför inte gå etapp 1 och 2 också?

img_7729-1

Hellasgården

Under Coronan har jag också besökt Hellasgården i Nackareservatetoch första halvan av vandringen var mer eller mindre en repris av den utfärden. Kan inte påstå att jag var speciellt exhalterad utan mer uttråkad då det inte bjöds på något särskilt spännande. Dessa första fem kilometer lämpar sig bättre för löpning än vandring i mitt tycke. Men det var bara att lyssna på en pod och trava på. Spanade efter ormar som jag lyckligtvis inte såg några utav.

img_7732

Älta

När jag sedan kom till nya områden i Älta blev jag genast på bättre humör. Skogen blev en rolig upplevelse och nästan direkt kom jag till en station vid Stockholmsåsen där man kunde fylla på med vatten och ta en vilopaus. Jag hade en deadline på kl 12 för att hinna med mina två etapper då jag skulle ha Teamsmöte och behövde stabil täckning så det var bara att vandra på dvs. det blev ingen paus.

Sörmlandsleden

Men Ältaskogen får ni lägga på minnet tills det blir blåbärstider. Det var ett hav med blåbärsris där.

img_7738

Etapp 1: Björkhagen till Skogshyddan

8.5 kilometer är sträckan Björkhagen till Skogshyddan som utgör den första etappen. Cirka en kilometer innan slutet är man uppe på rullstensåsen och efter det kommer den finaste överraskningen av alla.

img_7741

En underbar badplats vid Strålsjön. Där är vattnet en mystisk brun färg. Något dopp blev det inte för min del utan det sparade jag tills senare.

Sörmlandsleden

Etapp 2: Skogshyddan till Alby Friluftsgård, 6.5 kilometer

Efter ett avslut av första etappen helt i min smak. Ljuvlig natur signerat svensk sommaridyll började denna sträcka. Ängar klädda med färgglada blommor och små röda hus lite varstans. Det hela började vid ett båtsmanstorp.

img_7748

Efter tre kilometer blev det lite promenad inne i ett bostadsområde innan Alby Friluftsgård välkomnade med öppna armar. Ett riktigt trevligt område med löparspår och fina små sjöar. Leden gick delvsi genom skogen och på andra sidan var det ängar med kreatur på.

img_7793

När klockan visade 15 kilometer var jag framme. Mer än redo för ett dopp i Albysjön innan jag tog bussen hem till Odenplan från Nyfors. En riktigt härlig dag ute i naturen. 20 grader och sommar. Albybadet var väldigt fint och hade jag bott på södra sidan av Stockholm hade jag med all säkerhet spenderat mycket tid där.

img_7799

97 mils vandring kvar innan jag har gått hela leden. Känner ingen hets eller stress att avverka alla etapper men det är ett härligt upplägg när att gå en eller två etapper när man vill ut i naturen. Fler som går någon av alla fina leder vi har i Sverige?

Kan tipsa om gruppen Sörmlandsleden på Facebook om ni vill ha inspo.

/ Pernilla som tycker om att vara ute i naturen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s