Utflykt i närområdet

Att åka på utflykt till naturen i närområdet är just nu lika hett som en klippa i den grekiska övärlden är under sommarmånaderna. Sekhett alltså. Sorry, Tegnell och co, jag har ingen bil och orkade inte cykla den dryga milen från innerstaden till Björkhagen där man smidigt tar sig till Nackareservatet så jag hoppade på tuben. 20 minuter senare var jag framme och redo för en naturupplevelse. Det var blott mitt andra besök i Nackareservatet. Första gången var när jag skulle springa Sörmlandsleden för en herrans massa år sedan men det slutade med att vi sprang galet fel så det blev inte mycket av det. Nu såg dock leden ut att vara ordentligt markerad så den ska jag definitivt testa mer utav. Men utflykten denna gång var alltså en löparupplevelse med trailinslag.

Nackareservatet

Spårkarta

Som nybörjare i denna mark började jag att lokalisera en spårkarta för att finna ut vart min rutt skulle gå. Insåg att området inte var enormt utan runt 13-15 kilometers transport med fötterna skulle innebära en totalupplevelse. Perfekt. Man vill ju se allt när man kommer eller vad säger ni?

img_6258

Traillöpning & mountainbike

Det var ypperlig mark för traillöpning så jag satte av in i skogen och kände mig som en kalv på grönbete denna vårdag. Jag vågade inte ta mina nya trailskor in-case-of skoskav så det fick bli mina asfaltsslavar, Adidas adizero adios.. Men det gick utmärkt.

img_6252

Vackert som en saga var det och nog för att jag älskar att springa på asfalt och grusunderlag men spring i skogen över rötter och på mjukt och stungit underlag går inte av för hackor. Det fanns även mountainbikespår ute i skogarna och där syntes mängder med medelålders män just denna dag.

img_6236

Hiking

Är man inte en springperson eller ämnar att bli går det utmärkt att gå en tur i reservatet. Hur långt man tar sig bestämmer man själv. För magiskt fin utsikt rekommenderar jag dock att ta sig upp på en utav flera höjder över vattnet.

Nackareservatet

Eller andra i urskogen. Jag hade inte pluggat in mina hörlurar i skogen då jag gärna vill vara medveten om allt runtomkring när jag är i skogen ensam och något jag noterade var att det var väldigt många tyskar och engelsktalande personer ute. Det skulle inte förvåna mig om de precis som en del tyska bekanta till mig har rullat med sin husvagn eller åkt till sin stuga i Sverige för att slippa sitta i hemmakarantän.

Nackareservatet

Gym

Räcker inte naturens utbud finns det man-made utegym på flera ställen i reservatet. Perfekt att köra ett pass i eller att endast göra någon övning under en träningsrunda. Något helt pass har jag aldrig fått till men ett par övningar kör jag gärna när jag är förbi något. Eller avslutar en löprunda med stretch där.

Nackareservatet

Badplats

Just det, spelar ni golf finns även en driving range i reservatet och några hål att spela på. Golfplatsen som drivs utav Björkhagens GK ligger i anslutning till badplatsen vid Söderbysjön dryga 2 kilometers promenad från Björkhagens tunnelbana. En oslagbar combo tycker jag bad och löpning är så hade det varit sommar hade jag inte tvekat att även prova sjön.

Nackareservatet

Hellasgården

Sedan har vi Hellasgården som jag besökte tillsist för att göra turen komplett. Där kan man fika eller äta en bit mat om man inte tagit med sig egen picknick ut. Denna soliga vårdag var det fullpackat där och jag skippade fikat men lånade däremot en toalett. Sprang runt kissnödig ett bra tag innan jag hittade denna guldgruva.

Nackareservatet

Sist men inte minst så finns det möjligheter att basta och bada kallbad i Hellas. Det kostar en liten slant för bastun men hur lockande låter inte det?

Nackareservatet

Nackareservatet sum up

Summa-sumarum tycker jag Nackareservatet är en härlig plats att besöka. En halv eller en heldagsutflykt där kan göra vem som helst lycklig då det finns många olika saker att göra beroende på intresse. Just det, nämnde jag även att det finns tennisbanor? Sugen?

/ Pernilla som utforskar lokalmiljön

9 Comments

  1. Oj, aldrig varit där eller ens tänkt tanken. Men att kuta 13 kilometer i terräng låter ju som en bra omväxling mot stadslöpning på asfalt. Får nog bli en tur dit ut nästa gång jag är i Stockholm och jobbar om 10-15 år eller så…

  2. Vore ju roligt att träna, springa lopp, eller göra något annat, i det området. Bada i ytvattnet, borde vara möjligt redan nu 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s