Tyresta nationalpark och Sörmlandsleden etapp 3

Har ni också utflykter som ni tänker att ni ska göra men utförandet händer inte av diverse anledningar? Det har i alla fall jag. Att besöka Tyresta nationalpark är en av många sådana och när jag vaknade upp en lördag i maj kände jag att det var dagen det skulle ske. Researchen hade jag gjort både en och två gånger tidigare så jag uppdaterade mig lite snabbt på Facebook i gruppen Sörmlandsleden samt på Tyresta’s hemsida för att stämma av innan jag gav mig iväg med tunnelbanan mot Gullmarsplan där jag bytte till buss mot Nyfors i Tyresö där starten på min 13 kilometer långa vandring på Sörmlandsleden genom Tyresta nationalpark skulle gå.

Tyesta nationalpark

En vandringsdag

Jag var dock inte ensam om att bege mig ut i skogen denna dag. Hälften av bussen var full med andra med samma mål och redan när jag var framme vid 10-tiden var det massor av folk i skogen. Vi gick alla fel och hamnade i Alby friluftsgård pga lite lurigt markerat men tillslut hittade vi på leden mot Tyresta by. Det var bara den första av flera fel svängar, men vad gör väl det med lite extra steg?

img_7377

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark är en utav 30 svenska nationalparker och detta var mitt första besök där. Den ligger söder om Stockholm och är möjlig att nå med kommunala transportmedel men turtätheten dit har mer att önska. Sörmlandsleden erbjuder 100 mil vandring och en av etapperna, no 3 (finns säkert fler) går genom Tyresta nationalpark så jag tänkte att jag skulle slå två flugor i en smäll och köra en combo. Besviken blev jag verkligen inte. Denna tur var 13 kilometer och det var precis lagom långt för att gå. Jag övervägde om jag skulle springa eller gå när jag packade på morgonen men valde det senare eftersom jag var osäker på hur terrängen såg ut men det visade sig att en löptur hade fungerat utmärkt på denna etapp från Nyfors till Tyresta by.

Tyesta nationalpark

Nyfors

Min tur började som sagt i Nyfors. Blev glatt överraskad det första som hände då det var riktigt fint där med ett gäng forsar och en sjö. Kunde inte avnjuta min fika redan där även om det var en perfekt fikaplats.

Tyesta nationalpark

Gick runt och fotade en hel del foton och var tacksam att det inte var en 36 bilders filmrulle jag hade för då hade den varit full redan innan jag börjat min vandring.

Tyesta nationalpark

Grönt, grönt och mer grönt. Våren i naturen är verkligen magisk. Temperaturen var perfekt på strax under 20 grader. Hade inte velat ha varmare för vem vill samsas med ormar på stigarna? såg dock en snok i slutet men den var det mest några barn som var intresserade av.

Tyesta nationalpark

Navigera på Sörmlandsleden

Som sagt, det var inte helt enkelt att hitta på leden. När jag för första gången skulle besöka den för ett gäng antal år sedan var markeringarna mer än undermåliga. Det skall dock understrykas att de inte är idag. Tydligt markerade orangea ringar finns på många stammar med lagom mellanrum så man känner sig aldrig fel om man följer dem. Men kruxet är att leden delar sig på vissa platser så en karta hade varit bra att komplettera med. Nu var det fullt med folk ute och det fanns alltid någon att fråga om man var osäker men så är det inte alltid. Mobilen fungerade heller inte överallt för mig, så ja, jag gick lite fel ett par gånger.

img_7396

Tankar på en vandring

Vad tänker man på när man går i skogen själv undrar ni säkert? för själv var det jag satte av denna dag. Men det blev ingen solo vandring. Träffade på en supertrevlig triathlet redan efter fem minuter som jag hade sällskap med hela vägen hem till Odenplan. Så jag tänkte inte på så mycket. Däremot hann vi gå igenom lopp, upplevelselöpning, vandringar, utflykter och en hel del andra ämnen. Mycket trevligt. Vi båda noterade dock att det var väldigt många fransmän, britter, indier och tyskar ute i skogarna – har märkt det varje vecka under coronan och inte konstigt att de kommer hit för att få leva utanför karantänen. Jag hade gjort detsamma och flytt fältet om mitt land införde karantän och jag kunde bege mig iväg. Noterade dock att det var väldigt många tjejer i min egen ålder som gick själva men ingen kille – undra vad det beror på?

Tyesta nationalpark

Njöt verkligen till max hela dagen ute i naturen. Leden var väldigt omväxlande från att en stund ha gått i tallskogg till att nästa komma ut på ett vackert fält och den tredje vara vid en fin sjö.

Tyresta nationalpark

Rastplatser

Om det fanns bra fika platser? svar ja. Hur många som helst så ta med mycket snacks. Till och med en utkarvad stol fanns det.

Tyresta nationalpark

Men fika ingår väl i vandringar? mitt kök har stängt pga corona (typ) så det har inte blivit några bullbak så innan jag begav mig sprang jag in på Fabrique och köpte en sockerbulle eftersom bullar hör till på skogspromenader. Det och en termos med kaffe blev min lördagslunchfika. Fint så. Och gott smakade det alla gånger speciellt när det avnjöts vid Årsjön fem kilometer från målet. Det var faktiskt perfekt att gå det hållet jag gjorde (norr till söder) för att då kom fikaplatsen efter ca 10 kilometer. Det var helt klart det finaste fikastället i min smak.

Badkläderna hade jag såklart packat ner och övervägde ett dopp men då ingen annan badade och det var en hel del konstiga yngelliknande djur vid kanten avstod jag med. Årets premiärdopp ute får bli en annan dag.

img_7407

Tips om ni vill göra en egen variant av denna hike

Tveka inte om ni funderar. Denna turen är värd varenda meter. Tänk på att det inte finns någonstans att handla något längst vägen. Det finns dock en del toaletter om man behöver gå. Se till att ha tid på dig om du kommer med kommunala färdmedel då de inte går varje kvart. I Tyresta by finns det lanthandel. Vill man inte gå hela sträckan är mitt tips att starta i Tyresta by då man snabbast kommer till de allra finaste delarna och även kan gå tillgänglighetsanpassade stigar och ändå få uppleva fin natur. Fungerar tillochmed med barnvagn då det finns ett 5 kilometers barnvagnsspår. Frågor på det? sugen? kommentarer? tips om andra delar av Sörmlandsleden som jag inte får missa?

/ Pernilla som älskar outdoor

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s