Besök i Visby

Medeltidsstaden som är omringad av stenmuren har lockat mig till besök länge men det har inte blivit av utav olika anledningar. Men så dök maj upp och resekalendern var ovanligt obokad pga världsläget. Jag bokade en tur och retur med Gotlandslinjen till Sveriges medelhavsö i Östersjön och ångrade det inte en sekund. När jag anlände och lämnat bagaget på hotellet värmde solens strålar skönt och jag tog av mig jackan för att gå ut på upptäcksfärd. Visby ringmur som byggdes på 13/1400-talet omringade mig och jag var nyfiken på vad som fanns både innanför och utanför så det blev en lång stadsvandring som jag nu kommer ta med dig på. Dröm dig bort till Gotland!

img_7101

En promenad genom stan

3,4 kilometer lång är muren och allt blod, svett och tårar som byggt denna går inte att greppa. I alla fall inte för mig. Jag började gå och det första jag mötte var hela A-laget. Dock blev det bättre. Mycket bättre. Mycket mycket bättre. Jag njöt till fullo varje steg och längtade redan tillbaka innan jag ens hunnit komma fram ungefär.

Innanför muren gömde sig fantastiska hus. Som i en Astrid Lindgren film. Inte konstigt det för många scener från Pippi Långstrump har spelats in just i Visby. Astrid Lindgren var min favoritförfattare som barn och jag vet inte hur många gånger jag läst hennes böcker eller sett filmerna. Även om jag besökt både Visby och Villa Villekulla i närliggande Kneipbyn för 32 år sedan mindes jag inget så det var ett kärt återseende. Det är svårt att inte fullkomligt älska små söta hus som dessa eller vad säger ni?

Vill man fota folktomma vyer rekommenderas en tidig morgon alternativt vardagar under våren.

Besök i Visby

Besök i Visby

img_7114

v

Besök i Visby

Fika i Visby

Självklart kräver en långpromenad sin fika. Jag slog till på klassikern saffranspannkaka med slambärssylt och grädde som jag avnjöt med en kopp svart java på caféet Ett rum för resande. Otroligt mysigt café med fantastisk personal som jag gärna tipsar vidare om. Det finns dock gott om caféer så gillar man fika och vill testa på olika ställen är möjligheterna många.

Besök i Visby

Parker

Almedalsveckan – politikerveckan som varje år sker i Almedalen har nog de flesta i Sverige hört talas om. När jag kom till Almedalen förvånades jag över hur liten parken var, kanske är evenemanget inte så stort som TV ger intryck utav? hade givetvis varit spännande att följa från första parkett även om jag nu avnjöt parken som besökare. En plats för härligt parkhäng helt enkelt. Och parker fanns det gott om i staden. Vid stranden, inne i stan, utanför stan – det är bara att ta fram en karta så finner du säkerligen något mysigt ställe. Även Botaniska trädgården rekommenderar jag starkt om du åker till Visby.

img_7176

Hälsans stig

Gillar du att promenera? då får du inte missa en tur på Hälsans stig som börjar precis nere vid hamnen. 7 kilometer med det bästa av Gotländsk natur skulle jag säga. Hav, skog, blommor, hagar, ruiner, ängar. Längst promenaden som givetvis också går bra att springa finns det även en rad med utegym.

Besök i Visby

Två gånger sprang jag sträckan och en gång fick det bli en springtur endast längst havet till doften av tång och vågor som sköljde mot land (edit: till house musik). En must do i Visby.

img_7187

Hoppas det var lite Visby inspo som kan komma till godo vid något tillfälle. En stad som i alla fall imponerade stort på mig till arkitekturen och även vänligheten av alla människor jag mötte.

/ Pernilla som är lite (rätt) hooked på Gotland

5 Comments

  1. Har inte varit där sen jag var..hmm 12 år kanske så verkligen dags för återbesök! Lyx att bo såpass nära att en ”bara” kan ta båten över. Får se när Norge släpper ut…och in mig, då blir det äventyr i mängder, förhoppningsvis till Gotland!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s