Semester på Yucatán halvön

Har du drömt om kritvita stränder i Mexico? äta tacos och dricka tequila? en helt fantastisk resa kommer du garanterat få om du besöker Yucatán halvön. En utav mina absoluta favoriter när det kommer till semestrande. Här har jag gjort en guide till stränderna jag besökt vid mina tre resor jag hitintills gjort till denna del av Mexico.

Cancun

Cancun

För vem: amerikaner och resort älskare.

Tillgänglighet: väldigt lätt och smidigt att ta sig till från Cancuns flygplats dit det går mängder av flyg både charter och reguljära flighter från hela världen.

Aktiviteter: strandaktiviteter, shopping, äta, golf, löpning, cykling, båtåkning, amerikanska nattklubbar och barer.

Strand betyg: väldigt bra för promenader, riktigt finkornig strand med lagom mängd strandförsäljare.

Min helheltsuppfattning: väl värt att spendera ett par dagar vid besök på Yucatan halvön. All komfort man kan önska sig finns då det är väldigt många kräsna amerikaner i området som älskar service. HÄR har jag skrivit mer om Cancun.

Cozumel

Cuzumel

För vem: dykfantaster och de som vill testa på ö-liv.

Tillgänglighet: enkelt att ta båt till från Cancun eller Playa del Carmen. Tar ca 1 timma. Det går även direktflyg från en del amerikanska städer.

Aktiviteter: golf, dykning, snorkling och vatten aktiviteter.

Strand betyg: njae, fanns dåligt med stränder så när jag var där höll vi oss mest vid poolen och badade från stegar ner i vattnet.

Min helheltsuppfattning: Skippa om du inte är intresserad av dykning. Inte mycket att se på ön.

Isla Mujeres

Isla Mujeres

För vem: strandälskare i alla åldrar

Tillgänglighet: smidig båtresa cirka en timma från Cancun

Aktiviteter: strand och mysig stad för kvällshäng i byn. Härliga strandbarer med lokal känsla och gungor där man kan sitta och titta på solnedgången.

Strand betyg: fantastisk. Dock en del folk.

Min helheltsuppfattning: ett ställe du inte får missa om du reser till Yucatan halvön. En minikopia av Isla Holbox som ligger betydligt längre bort. Det finns även golfbilar här som turister åker runt i. En pärla helt enkelt. HÄR har jag skrivit mer om Isla Museers.

Tulum

Tulum

För vem: strandälskare och de som vill ha lugn och ro.

Tillgänglighet: cirka två timmars bussresa från flygplatsen i Cancun. Går smidigt då det finns en utmärkt motorväg.

Aktiviteter: strandaktiviteter samt titta på sten ruiner.

Strand betyg: femstjärnigt. En utav mina favoritstränder i världen. Vit och fin som mjöl. Här kan man gå långpromenader.

Min helhetsuppfattning: Yucatan halvön är en av mina resefavoriter. Hit reser jag mer än gärna när jag behöver en fantastisk strand. Lite dött utbud på kvällar då det är ett hotell resmål och inte finns någon storby att vara i. Går utmärkt att ta dagsutflykt till från Cancun då förbindelserna är mycket smidiga. HÄR har jag skrivit mer om Tulum.

Isla Holbox

Isla Holbox

För vem: allt från barnfamiljen, backpackern till pensionären.

Tillgänglighet: 3 timmars bussresa plus 1 timmas båtresa från Cancun. Går att flyga också men lokala minibolag eller privatjet.

Aktiviteter: strandaktiviteter, yoga, cykling, dykning och byliv. Bilfri ö så du tar dig runt med golfbil eller till fots på sandvägarna.

Strand betyg: själva stranden är inte hundra men vattnet är fantastiskt och det är enormt långgrunt. Stranden är dock bra att gå på men strandkanten är inte som den i Tulum dvs. du går inte i mjölliknande sand i strandkanten.

Min helheltsuppfattning: ett av mina favoritresemål ever. 10 av 10 poäng då det fanns massor att göra, ön var inte överturistad och stämningen var fantastisk. Värd varenda ansträngning att ta sig till. HÄR har jag skrivit mer om Isla Holbox.

Playa del Carmen

Playa del carmen

För vem: resortälskare

Tillgänglighet: cirka en timma från Cancuns flygplats.

Aktiviteter: strandaktiviteter, barer och shopping. Utflykter till cenotes.

Strand betyg: inte den bästa stranden. Ligger många båtar nära vattnet och därav lite sämre kvalitet. Många försäljare. Mer av en knytpunkt för transporter och kvällsaktiviteter för besökare från närliggande resorts. Inte värt att bosätta sig inne i staden.

Min helheltsuppfattning: inte mitt favoritställe. Inget behov av att bosätta sig i centrum av Playa del Carmen för strändernas skull. Dock gillar jag cenotesena som man får ta en minibuss eller taxi till för att bada i och viben på kvällarna i byn var bra. Se till att bosätta dig på en bra resort med bra pooler. HÄR har jag skrivit mer om Playa del Carmen.

Besöka Yucatán halvön

Har du besökt denna magiska halvö? vilken eller vilka platser har du varit på? skulle du vilja besöka något annat resmål längst kusten? och framförallt, var du nöjd med din vistelse?

/ Pernilla som drömmer sig tillbaka till Mexico

3 Comments

  1. Ja, vi var där 1999. Bodde på Isla Mujeres. Var inte lycka mycket folk då efter vad jag har hört. Besökte även Tulum där det var nästan folktomt och ingen el på nätterna och Playa del Carmen som var typiska charterköret. Blev en natt i Cancun också på ditresan på grund av försenat flyg. Fint hotell men för kort stopp för att utvärdera platsen i övrigt. Men vi tyckte att den såg lite trist ut…

    1. Spännande med en plats utan el på nätterna. Hoppas det finns liknande att upptäcka i typ Sri Lanka nu. 1999 var ju andra kusten mer hyvad i Mexico, jag var faktiskt där då i Acapulco men sedan tog maffian tyvärr över det helt. Minns att det var himla fint men började bli lite farligt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s