Hur får man råd att resa?

Enkelt svar: inkomster – utgifter. Det händer inte allt för sällan att personer ifrågasätter hur jag har råd att resa som jag gör. Well, som  med det mesta annat i livet handlar det om prioriteringar. Jag har ingen familj, lever singelliv och bor i Stockholms innerstad. Cykeln är mitt i stort sett enda transportmedel på vardagarna. Äger fyra SL kort men är lika dålig som en turist på att navigera i tunnelbanan. Jag har ett fullt normalt arbete på ett internationellt företag och har inte fått något miljardarv från någon rik släkting heller så det finns ingen pippi kista med guldpengar att ösa ekonomiska medel från. Tyvärr.

Business class

Vardagen

Boende

Boende och transporter är nog den enskilt största posten för de flesta i privatekonomin och det som i många fall är skillnaden mellan resa och icke resa. Jag bor som sagt i en lägenhet i Stockholms innerstad och när man väl har köpt den är den fasta månadskostnaden inte speciellt hög i gamla fastigheter. Har man inte investerat i den kontant så finns det alltid prutmån på banklånet för att det på årlig basis gör skillnad ekonomiskt. Och att byta inredning efter årstid kostar. Jag älskar inredning och ha fint hemma men har satsat på rejäla möbler och vill jag göra om gör jag det relativt budget inriktat med nya dekorationer.

Ekonomiskt tänkande

Jag skulle inte säga att jag är snål men jag tänker vad jag lägger pengarna på. Även om matlagning inte är något som jag varken är duktig på eller intresserad av ställer jag mig vid spisen en till två gånger i veckan och gör lunchlådor. Ingenting jag tycker är speciellt kul men jag äter hellre mat som jag tycker om (läs: köttfärsås och spagetti, köttbullar och makaroner, korv och makaroner, fisk och risk eller liknande) än någon lagom tråkig rätt som tillagats i jobb cantinen. Utemat äter jag tillräckligt när jag reser ändå och det brukar ändå bli 1-2 utemiddagar eller take aways i veckan.

Aperol

Fasta kostnader

Fasta kostnader för t.ex diverse abonemang såsom Netflix och Spotify kan man faktiskt spara in på genom att dela med andra. Prenumererar på nyhetstidningar gör jag inte för de hinner jag inte läsa ändå på vardagarna.

En gång om året brukar jag gå igenom vilka abonnemang jag har för försäkringar och sånt. Det billigaste är inte alltid bäst så här anser jag inte att det alltid behöver sparas utan läs hellre det finstilta. Samma sak gäller kreditkort, hur många äger du egentligen och betalar årsavgifter för?

Leta efter deals

Köper jag saker ser jag gärna till att köpa det när det är någon bra deal. Älskar att fynda – därav kanske mitt jobb som inköpare. Jag gillar heller inte att ha massa prylar. Nya elektronik saker köper jag när de jag har havererar. Inte för att det skulle vara kul med en större TV eller en mer estetiskt korrekt dammsugare. Ser till att investera i kvalitétsprylar bra även ur ett hållbarhetsperspektiv. Och böcker, ja det finns mängder av bibliotek där man kan låna allt läsbart eller e-böcker man man inte gillar pappersböcker. Jag läser då inte om alla de böcker jag har hemma som gjort att bokhyllorna dignar.

Mitt bästa tips för att få mer pengar över att resa för är att tänka efter innan man köper något och köp saker som du behöver med kvalitet.

Vardagskul

Våga klaga

Kläder och sportutrustning har jag för ett helt fotbollslag så det räcker och blir över. Tur att jag en gång i tiden älskade att shoppa kläder. Nu behöver jag bara öppna dörren till ett skåp så ramlar en kasse ut med saker jag glömt bort att jag hade. Okej, handen på hjärtat jag gillar fortfarande att handla kläder men jag köper inte en ny outfit varje gång det vankas kalas. Och har du gjort ett dåligt köp som brister i kvalitet som är nytt, reklamera det istället för att ta the easy way out rakt till soptunnan. Jag har t.ex haft problem med min favoritmodell av Adidas löparskor som går sönder efter i snitt två månader – visst jag springer en del men längre än så ska ett par skor hålla i tyget. Det har aldrig varit något problem att få igenom en reklamation där. Det krävs en liten insats men 1499:- som ett par nya skor kostar är det absolut värt i detta fallet.

På resan

De flesta månader på året reser jag någonstans. Oftast en resa utanför Europa. För mina resor har jag en resbudget. Flyget kostar vad det kostar och “bonus inkomster” såsom ränteintäkter, skatteåterbäring etc. använder jag till upgrades. Hotell bokar jag så gott som alltid via hotels.com‘s bonusprogram och då får man var 10:e natt gratis. Min hotellbudget ligger vanligtvis på mellan 500-1000 kr (eller lite mer) beroende på vart jag reser och ska göra. Sedan undviker jag också att resa på högsäsong.

Äta gör jag ju även hemma så det ser jag inte som en extra kostnad på resor. Dessutom undviker jag att äta på flygplatsen utan ska jag äta där går jag in i loungen och tar ett glas vin eller dricker kaffe om jag nu har behov av det innan flighten.

På resmålet åker jag gärna med lokaltrafiken. Det är en del av upplevelsen för min del. Att åka på arrangerade utfärder gör jag ibland när jag reser ensam och önskar träffa andra. Annars är google ett bra hjälpmedel för att skapa sig egna utfärder. Blir oftast både roligare och mer spännande på det sättet.

Glöm aldrig att naturen är i stort sett gratis att upptäcka. Tur att jag älskar berg, hiking, springa, stränder och att bara strosa omkring på en gata.

BRA flyg

Reseekonomi

Som med det mesta annat i livet får man prioritera för att kunna unna sig att resa. Sedan väljer man själv utifrån egna förutsättningar, prioriteringar och intressen hur man önskar resa. Och vem säger att en resa till Tel Aviv behöver kosta mer än en weekend med familjen till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby som du förövrigt kan läsa om hos Annika på Resfredag. Mitt bästa tips för att få råd att resa är att vara trogen kund hos reserelaterade företag t.ex SAS Eurobonus där jag knappt vet hur många bonusresor jag tagit ut genom åren och att tänka efter innan man drar kreditkortet. Hur prioriterar ni andra i er vardag för att få pengarna att räcka till för att uppleva världen med?

/ Pernilla som samlar på reseupplevelser

14 Comments

 1. Kul att läsa hur du prioriterar! Vi har medvetet valt att bo väldigt billigt för att kunna ha råd att resa mer. Många jag känner lägger en stor del av inkomsten på sitt boende. Det är inte mitt drömboende, LÅNGT därifrån, men det funkar för oss. Det går inte att få allt och some things gotta give = prioriteringar. Fint med länk, tack! Yep, den helgen på ALV kostade multum… 🙂

 2. Om man är frisk och har bra inkomst så handlar det helt klart om prioriteringar. Jag har också fått frågan om hur vi haft råd att göra två längre resor med familjen de två senaste åren. Ofta kommer inte frågan från personer som är arbetslösa, sjukskriva eller ensamstående flerbarnsförälder utan från personer som har relativt hög inkomst men som gjort helt andra val än oss. Som prioriterar att bo i stort hus eller köpa en massa kläder, smink och dyra schampon. Som äter både lunch och middag ute var och varannan dag. Som köper en massa leksaker och dyra märkeskläder till sina barn. Ofta är de också vana vid att spendera mångdubbelt mer än vad vi gör per dygn när de väl reser någonstans.

  Och som du skriver, ibland är det inte dyrare att resa utomlands. Vi hade tänkt att resa till Stockholm ett par dagar på höstlovet men när vi räknade på det upptäckte vi att det blev dubbelt så dyrt som fem dagar i Berlin. Så nu har vi sett Berlin. 🙂

  1. Bra tanke där om att de som inte reser så ofta många gånger unnar sig mångdubbelt när de väl är iväg och ja, då blir det det snabbt dyrt. Taxiresor istället för lokalbussen och utflykter direkt från hotelltrappan samt massor med shopping på resan kan ju lätt göra att reskassan drar iväg.

   Kul med Berlin! Håller med dig om att Sthlm är verkligen inte någon billig stad att semestra i även om det känns nära så kan man få en mycket mer prisvärd upplevelse på andra håll.

 3. Bra inlägg, får också frågan från omgivningen titt som tätt. Egentligen är det ju så enkelt som du skriver – prioriteringar. Folk ser sina egna liv och allt som dessa innebär med stora hus, hämtningar, lämningar, två-tre bilar, hästridning och allt runtomkring. Det är ju i slutändan inte bara pengar utan även tid. Tid som jag kan lägga på resor.

  Bra poäng också som Linda skriver. De som är ovana vid många resor spenderar ju kanske mer pengar per dygn på sina resor, vilket gör att de får svårt att få ihop ekvationen när de räknar på samma sätt på resor som andra gör.

 4. Bra text, det är som vi väl alla säger, en fråga om prioriteringar, samt att ha koll på sina utgifter och inkomster. Jag bor i förorten och eftersom jag reser så mycket som jag gör har jag nu en inneboende vilket innebär att lägenheten nästan går i noll varje månad. Annars måste jag medge att jag mycket sällan får frågan hur jag har råd med att resa.

  1. Bra med inneboende, och trevligt med sällskap! Hade def. kunnat tänka mig det om jag hade haft större (gillar inte direkt att bo själv) eller att hyra ut på Airbnb men det får man dessvärre inte göra i mitt hus.

 5. I see you don’t monetize runwaytoadventures.com, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every
  month with new monetization method. This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle: murgrabia’s tools

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s