Populära bad i Budapest

Budapest som jag besökte för ett par veckor sedan är känt för sina många och stora bad. Jag älskar som ni kanske vet att bada i alla dess former så ett givet inslag på min bucketlist när jag besökte staden var att bada. En vän hade tipsat om Széchenyi badet och jag kikade även in på siten Budapest SPA guiden för att läsa på lite om de olika baden. Skulle man behöva badmössa, ingick handduk?, vad hade andra för uppfattningar? behövde man boka i förväg? skulle jag satsa på ett stort eller mindre bad?

Bad i Budapest

Till slut bestämde jag mig för att gå till Széchenyi badet. Det låg cirka fyra kilometer från mitt hotell så det blev en härlig promenad dit i regnet under mitt paraply. Jag skulle ju ändå bli blöt. När jag kom fram till parken där badet låg blev det genast en wow upplevelse. Så pampigt. Jag hade gärna spenderat mer tid att gå runt i parken men var alldeles för taggad på att dopp så jag tänkte att parken kan jag spara tills efteråt och förhoppningsvis hade regnet slutat då också.

Széchenyi badet

Jag hade inte bokat någon entre till badet utan det gick utmärkt att köpa inträde på plats.  Öppettiderna är generösa på Europas största bad med hela 21(!) bassänger så från 6 på morgonen till 22 på kvällen kan man bada. En basic entre biljett kostade runt 200 SEK och då fick man bada hur länge man ville samt basta. Till min stora lycka behövde man inte ha på sig badmössa, något som jag är allergisk mot, och jag började min bad turné med att med kameran i högsta hugg ta en promenad runt i badet för att lägga upp bad rutten. Kan tipsa om det, annars kan det lätt bli att man hoppar i första bästa bassäng och tycker den är superbra för att sedan bada iväg jättemycket tid där och missa hälften av det andra utbudet.

Bad i Budapest

Entren var minst sagt lika pampig som utsidan av byggnaden. Högt i tak och det kändes lyxigt. Utom att bada kunde man gå på diverse behandlingar om man så önskade.

Bad i Budapest

Layouten över badet. Kan säga att jag gick vilse ett par gånger. Ett tips är att skriva upp vilket nummer man har på sitt skåp. Det var inte helt lätt att navigera runt i de olika omklädningsrummen då alla såg exakt likadana ut.

Bassängerna

thumb_IMG_1602_1024

Något annat som är bra att ha med sig är ett par flip-flops. Många gick runt utan skor men jag har lite fobi för fotvårtor så det är ett hett tips. Det fanns kall bad, varma källor, medium tempererade bad, små baljor, större baljor, simbassäng och alla möjliga sorters pooler du kan tänka dig att löga sig i.

thumb_IMG_1603_1024Bad i Budapest

Vissa bad var fullare än andra. Men badet är stort och spegelvänt var desginen lika så var en hot-tub full på ena sidan kunde man gå till den andra sidan av badet och få en plats utan att sitta i knät på sin granne.

Bad i Budapest

Något av det mer unika som jag hittade var ett öl spa. Öl är inte min grej men för öl älskare så kan jag tänka mig att många skulle jubla av att spaa ner sig i öl. Någon som testat eller vill testa?

thumb_IMG_1608_1024

För de icke simkunniga kunde man gå på simskola. Tyvärr var bassängen abonnerad för dem så jag fick inte ta mig ett dopp där men visst ser den fantastiskt vacker ut?

thumb_IMG_1612_1024

Min stora favorit blev dock utomhusbadet. Det fanns två stora bassänger, en riktigt varm och en normalvarm med en ström i. Mellan dem fanns en bassäng där man kunde motionssimma med krav att man bar badmössa. Alla utomhusbassänger är även öppna på vintern och hur ljuvligt hade det inte varit att bada utomhus under December?

Bad i Budapest

Motionsbassängen var den som var minst folk i på hela badet. Som sagt, jag hade gärna simmat några längder men eftersom kravet var badmössa skippade jag.

Mitt utlåtande om badet

thumb_IMG_1617_1024

Drömmen säger jag. Stannade i tre timmar och njöt rakt igenom. Hade kunnat stanna längre än så men det var helt fantastiskt. Något av det bästa bad jag besökt efter SPA badet i Melbourne och Blå lagunen på Island. SPAet i Tallinn var inte heller fy skam även om det inte var luxuöst stort. Och Sauna land i Åre är en favorit. Sa jag att jag älskar bad? stränder, pooler you name it. Det här var en riktig höjdare och jag skulle som sagt rekommendera alla blötdjur som besöker Budapest ett dopp. Några fler som SPAat i Budapest eller varit på något annat härligt SPA?

/ Pernilla som älskar vatten upplevelser

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s