En helg i Budapest

Budapest är en klassisk weekendstad även om det inte går allt för många direktflyg från Sverige har många i min bekantskapskrets varit där. Staden passar bra att besöka året om och det finns olika saker att göra beroende på årstid. Jag begav mig dit första helgen i september efter att ha varit nyfiken på staden en längre tid. Någon väldig research hade jag inte gjort trots att resan bokades för över tre månader sedan. Istället passade jag på att fråga runt bland vänner och bekanta när vi sågs och på sociala medier vad man inte fick missa (utom flyget såklart!). Jag testade dessa tipsen

Spa

En löparkompis tipsade under ett intervallpass om att besöka Spa’s. Det hade jag dock redan på min lista men jag hade inte bokat in något specifikt spa. Det finns många då Budapest är en riktig bad stad. Szechenyi badet blev det jag besökte och som badälskare trivdes jag som, ja, fisken i vattnet. Ett badinlägg utlovas!

Ruin bars

En kollega tipsade om Ruin bars. Detta hade jag aldrig hört talas om men jag fullkomligt älskade detta området. Och barerna. Tänk dig gamla fabriker i ett centralt läge som är omgjorda till barer och nattklubbar. Kändes som jag var i Berlin. Detta område dricker jag gärna mer vin och drinkar i om jag har vägarna förbi Budapest igen.

New York café

En ex. roomie från Singapore tiden tipsade om New York Café. När jag klev in genom dörren efter min halvmara var det som att gå in i en 1950-tals film. Det var vackert och så rofyllt med ett liveband som spelade klassisk musik. Det kändes som jag var en socitetsdam under Titanic eran. Oturligt nog hade frukosten precis slutat serveras och jag som var i behov av frukost fick ta en glass istället.

House of Horror

Fler som tror detta låter som ett skräckhus? fick rekommendationen av en träningsbekant att gå dit. Det var inget skräckhus mer än ett museum om den svarta historian under krigstiden i Ungern. Ett museum jag gärna hade besökt OM jag haft fler dagar och det inte varit bra utomhus väder. Museum står som sagt inte högst upp på min rese prio lista även om jag tycker om museum upplever jag hellre saker jag inte kan läsa mig till hemifrån.

Vad tipsar jag vidare om?

Utsiktsplatsen Citadel

Utsiktsplatser må vara magiska. Även om det regnade när jag traskade upp till Citadelen så var vyn fantastisk. Tänk vilken stor stad Budapest är.

Löpning eller cykling längst floden

Jag sprang en halvmara längst floden Donau men om du inte planerat ett lopp under din resa går det lika bra att springa på egen hand. Eller cykla. Floden bör ses från flodbanken.

Arkitektur sightseeing

Antalet gånger jag la ner kameran i väskan och tänkte “nej, det här är sista fotot” var många. Fina och pampiga byggnader dök konstant upp innanför city murarna. Gå, cykla eller åk scooter runt och bara njut av atmosfären.

 

Har du besökt Budapest? vad var ditt bästa tips?

/ Pernilla som hade en härlig resa till Budapest

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s