När flyget blir inställt

Plötsligt hände det. Jag hade bokat en resa med Finnair till Budapest för att komma hem på söndagkvällen och orka upp till jobbet på måndag morgon. Resan till Budapest via Helsingfors på fredagseftermiddagen gick bra. Samma sak när jag begav mig från Budapest till Helsingfors. Inget onåd att ana, inga SMS om någon försening. Jag längtade hem till min säng efter en helg med lite för lite sömn men när jag kommer till Helsingfors och ska byta flyg kommer ett slag i ansiktet. Flighten till Stockholm var inställd. Vad gör man då? går till service disken.

Finnair

Ändring av resplan

Jag får vid detta laget kalla mig en van resenär och att det ibland inte blir som man planerat när man reser är något som bara händer och acceptera. Inget att deppa ihop för, för vad man kan göra liksom? Kön till service centret var rätt kort. Detta var dock sista flighten för kvällen till Stockholm så det skulle bli en övernattning i Helsingfors. Flygen följande morgon till Stockholm var rätt fullbokade så vi blev alla utspridda på diverse avgångar mot Stockholm. Vissa till Bromma, vissa kl 6:15 till Arlanda och jag själv till kl 8 till Arlanda.

thumb_IMG_1725_1024

När jag köat färdigt fick jag ett nytt boardingcard, en hotellvoucher till ett närliggande Scandic hotell och en check på 15EUR att handla mat för. Anledningen till flygförseningen fick vi dock inte veta. När vi ändå var försenade hade det varit rätt sweet om det var något som inte var force major för då skulle det även bli en slant in på kontot enligt EU förordningen om ersättning till försening.

Finnair

Klockan var fem i 11 på kvällen när jag gick ut från bagage bandet och skulle sätta sprätt på mina Euros som jag fått att spendera. Det fann en mataffär som var öppen och jag hade fem minuter på mig att köpa något. Gick igenom affären och jag var varken hungrig eller törstig och det fanns inget roligt att köpa så det kan ha hänt att detta blev min största godis shopping ever.

thumb_IMG_1730_1024

Scandic hotell

thumb_IMG_1729_1024

Sedan var det till att leta upp bussen mot Scandic’s flygplatshotell. Detta var inte helt enkelt även om vi var en hel hög med strandade passagerare lyckades vi inte direkt. Till slut hittade vi den och kunde åka de cirka tio minuterna bort till Scandic där vi var inkvarterade för natten. Vid midnatt kröp jag ner i min hotellsäng och sov helt ljuvligt tills klockan blev 6 på morgonen.

Finnair

Då startade jag dagen med en snabb dusch och påklädning av mina sista kläder jag hade i resväskan innan det blev Mumin vitaminer och frukost på hotellet innan det var dags att bege sig mot Stockholm.

Finnair

Att starta veckan med hotellfrukost var den absolut största behållningen av denna detour via Helsingfors. Vid 8 svensk tid landade jag på Arlanda efter att ha sovit mig genom flygturen till Arlanda. Hem, lämna väskan och sedan bege sig till arbetet några timmar senare än jag tänkt. Hem kom jag.

Blev jag kompenserad för resan?

Nej, jag fick ingen ytterligare kompensation för förseningen. Fyllde i formuläret på Finnairs hemsida och hoppades på de 250 EURosarna men nej, det hade varit en facklig konflikt mellan Finnairs underleverantörs schemaläggare och piloter som gjort att det inte gick att omdisponera personal ombord och denna händelse täcker inte upp för kompensation. Tråkigt säger jag som konsument då jag då hade haft större överseende med en extra hotellnatt, få timmars sömn och senare ankomst till arbetet som jag fått ta igen på andra dagar. Dock tycker jag Finnair skötte det hela klanderfritt. Hem kom jag om än något försenat. Fler som varit med om flygförseningar?

/ Pernilla som fick ytterligare en resestory till samlingen

7 Comments

 1. Vi råkade ut för inställt flyg i USA. Där fick vi i princip ingen hjälp. De ersatte inte för hotell eller någonting. Vi lyckades efter många om och men avboka och få tillbaka pengarna. Som tur var handlade det om en ganska kort flygresa och det fanns plats på en Greyhound bus till alla 17 i sällskapet så vi klarade oss ganska bra ändå. Men USA är verkligen inte Europa när det kommer till konsument-rätt…

  1. MInns att jag läste det inlägget. Verkligen trist och i sådana lägen är det tur att man är resvan och kan ordna för sig själv och inte står där handfallen som ett frågetecken.

 2. Vi kände oss nog ganska mycket som frågetecken allihop till att börja med. Först förväntade vi oss att det skulle fungera som i Europa. Sätter ni in ersättningsbussar? Nej. Bjuder ni på övernattning. Nej. Kan ni hjälpa oss att fixa biljetter till tåg eller buss? Nej. What? Vi blev jäkligt arga kan jag säga.

  Men sedan ringde de i alla fall till Greyhound och kollade att det fanns biljetter. Under tiden hade jag kollat att det inte fanns tåg som passade. Sedan fick vi själva ta taxi till busstationen och ställa oss i kö där för att köpa biljetter.

  För mig som läst många artiklar (och blogginlägg) om hur det ska fungera vid inställda flyg, men aldrig råkat ut för ett själv, blev det lite av en chock faktiskt.

   1. Vi skulle ha flugit med United. Ett problem i sammanhanget var att allting blev dubbelt så krångligt för oss som bokat via svensk nätresebyrå. Så numera bokar jag helst direkt hos flygbolagen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s