Har du koll på dina rättigheter vid flygförseningar?

unnamed

När tillgång överstiger efterfrågan och när leverantörerna är forcerade att sänka priserna för att attrahera kunder leder det till en ekvation som inte kan bli löst. Det är precis hur läget i flygindustrin i Europa är just nu. Lägg dessutom till att ny kapacitet sätts in i marknaden hela tiden pga leveranser av många nya flygplan och stigande bränslepriser. Det finns många orosmoment som gör att att flygbolag tvingas göra allt som bara går för att tjäna in pengar från kunder som är villiga att betala allt mindre för att resa. Flighter scheduleras tightare för att när planen står på marken drar de inte in några pengar till bolaget. Kortare tid på marken leder såklart till mer press på att allt skall fungera och ja, blir det störningar och det inte fungerar enligt plan får flighter canceleras eller försenas mot tidtabellen. Vem drabbar det? jo kunden. Kanske är du en av de som fallit offer för en cancelerad flight eller en försening? att tid inte kan bli ersatt med pengar i alla lägen är självklart men om du blir utsatt för ett cancelerat eller försenat flyg är det bra för dig att som konsument ha koll på dina rättigheter och din leverantörs skyldigheter. Därför vill jag nu gå igenom vad som gäller vid flygförseningar. Redo?

Bali

När ditt flyg blir försenat

Här kommer en snabb överblick om saker som är bra att känna till om din flight blir försenad. Redo för en crash course i ämnet? Vad du rätt till enligt EU reglerna är bra att känna till. 

Sedan 2004 skyddar EU regeln 261 kunder om flyget blir försenat, cancelerat eller om flyget blir överbokat eller du missar din anslutning. Det spelar ingen roll om du flyger med ett lågprisbolag, en charterflyget eller har bokat din biljett som en del av ett bonusprogram – alla som köpt en biljett tillgänglig för den öppna marknaden är skyddade av denna lag. Det kan dock vara svårt att som ensam konsument kräva stå upp mot flygbolag och få ersättning för det som man enligt lagen har rätt till men då kan företag som Flightright hjälpa till med den administrativa processen mot flygbolaget mot att ta del av en procentenhet från den lagstadgade ersättningen om claimen går igenom.

Vad har du som passagerare rätt att kräva för ersättning?

Den ekonomiska ersättningen du har rätt till som konsument är baserad på vilken distans din biljett avser. Här är de tre olika summorna för respektive distans:

 • Kortdistans – upp till 1 500 km – 250 EUR
 • Medeldistans – mellan 1500 km och 3500 km – 400 EUR
 • Långdistans – över 3 500 km – 600 EUR

Det låter väl som en bra summa pengar som plåster på såren för en försening? Här nedan är info om när du har rätt att få ersättning utbetald.

 • Kortdistans (Upp till 1500 km): försenad avgång med mer än 2 timmar – gratis mat och dryck, samt 2 telefonsamtal, e-post- eller faxmeddelande
 • Mediumdistans (Mellan 1500 och 3500 km): försenad avgång med mer än 3 timmar – gratis mat och dryck, samt 2 telefonsamtal, e-post- eller faxmeddelande
 • Långdistans (Över 3500 km): försenad avgång med mer än 4 timmar – gratis mat och dryck, samt 2 telefonsamtal, e-post- eller faxmeddelande

Som alltid finns det några if’s and but’s när du inte får ut ersättning och de presenterar jag här:

 • Oundvikliga säkerhetsrisker
 • Stängning av flygplats eller luftrum
 • Fåglar som flyger in i motorn
 • Dåliga väderförhållanden
 • Strejker
 • Politiska oroligheter

Vill du inte claima ersättning mot flygbolaget på egen hand eller har du fått avslag från flygbolaget och du försökt claima det själv mot dem kan du alltid gå till en byrå som hjälper dig med claimen men något som är viktigt i alla fall som konsument av resor är att känna till sina rättigheter enligt EU reglerna.

Resglad tjej

En egen förseningshistoria

För ett par veckor sedan spenderade jag helgen i Ungern. Jag hade köpt en biljett som skulle ta mig från Arlanda till Budapest efter jobbet på fredagen och tillbaka på söndag kväll via Helsingfors. När jag precis innan midnatt landar i Helsingfors möts jag av meddelandet “canceled” framför näsan när jag studerar vilken gate jag skulle gå till. Bara att gå till customer service med andra ord. Finnair som jag flög med löste det praktiska bra på plats, det blev en mycket kort natt på hotell i Helsingfors vilket kändes extremt tråkigt med tanke på att jag köpte biljetten just för att komma hem på söndagkvällen. Ersättning fick jag begära i efterhand. Något som jag också gjorde via flygbolaget. Dock fick jag avslag på den då en underleverantörs crew planering hade strejkat och omöjliggjort planerande av besättning till den aktuella flighten. Något jag känner känns väldigt långsökt och är ett tveksamt case om jag som kund skall bli drabbad av att ett flygbolag jag köpt resan med’s subcontractors arbetsrättsliga konflikt skall drabba mig. Vad den slutgiltiga domen i detta case blir återstår att se då jag tagit caset vidare. Flygbolaget jag faktiskt köpt resan av strejkade inte.

Vad känner ni på temat flygförseningar och EU reglerna? maktlösa? som fighters för era rättigheter? ute och seglar på djupt vatten när det kommer till instanser att vända sig till? eller har du aldrig ens hört talas om de rättigheter du har i förhållande till EU reglerna?

/ Pernilla som önskar alla en safe and sound resa enligt plan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s