Stughelg i Orsa

När jag trodde att vintern var över och redan har jublat för vårens ankomst i huvudstaden var det dags för mig att bege mig iväg på säsongens sista semester till snön. En skidhelg i Orsa. Efter jobbet på torsdagen tog jag tåget till Orsa där mamma, pappa, brorsan, svägerskan och lilla brorsonen på 1,5 hyrt en stuga över långhelgen. Orsa Grönklitt heter skidresorten och det var mitt första besök där. Stället är främst känt för sina många och högklassiga längdskidspår men man kan även åka utför och göra massa ande aktiviteter som hundspann, gå på rovdjursmuseum och sånt.

Orsa skidåkning

Längdskidåkning i Orsa

Jag satsade på att åka på längden. Ville gärna åka utför också men tyckte det var alldeles för dyrt i förhållande till kvalitén på backarna. Längd åkningen var däremot alldeles prima.

img_7965

På fredagen körde jag två pass. Förmiddagens runda slutade på 23K och jag vet inte hur många gånger jag svor över mina skidor då de absolut inte var vallade för det befintliga föret. Men spåren var riktigt bra!

Orsa skidåkning

Efter lunch var det dags för dagens andra pass och solen hade tittat fram. Inte sämre blev det av att det var 11 grader ute. Smetade på ett rejält lager klister och smosch. Nu hade jag både fäste och glid tvärt emot dagen innan. Det var maxad njutning hela rundan på 12K. Okej, armarna kändes slitna men det är smällar man får ta.

Orsa skidåkning

Lördag och ny skiddag. Vi begav oss utsliten efter klockan åtta, tack för väckningen brorsonen! Spåren var till en början hårda och riktigt snabba. Stakade runt 23K också denna förmiddag. Lyckades tom spana in en räv i spåret. Även på eftermiddagen blev det en sväng i spåret. Målet var att testa alla spår men tyvärr var det jag tänkte åka på eftermiddagen opistat så det blev Utsiktsspåret med härliga backar och magnifik utsikt innan det blev en sista kväll med god mat och stughäng.

Orsa skidåkning

Söndag och förutsättningarna för skidåkning var ypperliga. I ottan när endast pistmaskinen och jag var vakna avslutade jag skidåkare helgen och skidsäsongen 18/19 med 17 magiska kilometer i snabba spår och perfekta förutsättningar. Bättre skidåkning än såhär blir det inte!

Stugliv

Orsa skidåkning

Stugan var i toppklass. Synd att den bara var hyrd för den hade jag gärna velat behålla. Blev riktigt bortskämd under helgen och fick alla middagar serverade. Åkte skidor, åt, snacksade, besökte pulkabacken, läste böcker och spelade spel. Och somnade helt utslagen i soffan till tvn. En stugsemester i sitt esse. 1,5 åringens favorit var alla spännande kastruller och köksredskap och lycka över att dörrarna till skåpen inte var barnsäkrade var total.

Orsa Grönklint som destination

Verkligen en plats jag kan rekommendera för skidåkning om man vill ha en lugn skidhelg och träna längd eller åker med mindre barn. Vill man gå på afterski ska man åka någon annanstans. Det gick smidigt att åka från Stockholm. Hit kan jag absolut tänka mig att komma tillbaka till för att nöta fler Vasaloppsmil. Men skidorna är dock inställda i förrådet för denna säsong. Tror jag. För fler personliga Orsa tips spana in Let’s go explore och Resfredag som varit där på familjeresor.

/ Pernilla som älskar skidåkning

3 Comments

  1. Ge inte upp vintersäsongen. Det snöade ju i Stockholm idag. 😉

    Ser härligt ut, gillar verkligen stugor på vintertid och man får ett ställe att hänga i efter långa dagar i backen (eller spåret) istället för att sätta sig i en bil och åka hem till diskmaskin och klädhögar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s