35,5K traillöpning på Sörmlandsleden

Kartor utskrivna, väskan packad, klockan laddad, vattenflaskan påfylld och sedan var det bara att bege sig mot etapp 8, 9 och 10 på Sörmlandsleden. Efter att ha gått näst intill alla etapper fram till dessa kände jag att det var dags för lite traillöpning på denna led. För vem vet om det blir några marathon i höst? var alldeles för längesedan jag sprang över 30K (december 2020!!) och kommer det några maror man kan springa är jag den första att anmäla mig. Halvmaror också för den delen. 10K med och 5 också. Är så himla sugen på lopp. Fler som suktar efter att springa med en nummerlapp på bröstet? Anyway, den här storyn ska handla om mina 35,5K på Sörmlandsleden som skedde helt loppfritt.

Sörmlandsleden

Etapp 8

Etapp 8 går från Brotorp till Östertälje och är 13 kilometer. Då vi avslutade vår tält turné där visste jag vart starten gick men sedan var det ett blankt papper. Det började med riktigt härlig löpvänlig stig som sedan byttes mot lite asfaltsplöjande och en fin allé.

img_1948

Hälsade på några Bregottkor vid 5K och sedan blev det en detour på en dryg kilometer pga missade markeringarna i jakten på det perfekta ko fotot. Som det kan gå.

Sörmlandsleden

Sedan var det tillbaks på trailen innan det kom runt 4K med riktigt oskön terräng. Ut på ett havrefält där jag varje meter jag inte såg en orm var glad. Sedan genom högt gräs där det troligtvis fanns fästingar. Har aldrig sett en tidigare men nu fick jag se en som borrat sig in på mitt ben. Drog såklart bort den och har “opererat” lite extra när jag kom hem just in case. Borde inte vara någon fara för TBE nu eller (har tagit sprutorna)?

img_1951

Etapp 9

Därefter fick jag min första upplevelse av Södertälje när jag började springa etapp 9. Det var inte någon skönhet till ort. Hade hoppats på lite mysiga slussar men nej. Betong silos och någon båt. Inte ens en riktig containerhamn fick jag se men sprang dock utanför Scania. Trist asfalt men bra för att få upp snittempot.

img_1961

Efter betongen kom man fram till en sjö som var desto finare. Där går enligt utsago Scania loppet. Måsnaren heter sjön om ni undrar och vill man springa runt den är det 12K. Detta var helt klart den finaste delen av denna rutt. Flirtade till mig en påfyllning av vattenflaskan från några som DJat på ett bröllop vid en byggdegård vid sjön. Det var lockande att bada men avstod från att blöta ner mig i Eklundsnäsbadet. Tack och hej var det till denna etapp vid Tvetaberg. Tur att jag bestämt mig att springa vidare för jag är tveksam om det gick att ta sig därifrån med kommunala transportmedel.

img_1971

Etapp 10

Klockan stod på 23K och nästa etapp skulle vara 12K. Hade som sagt navigerat lite fel och tänkte att jag får se hur länge jag pallar springa när jag började den tredje etappen för dagen. Hade tagit en liten paus vid sjön och unnat mig en Barebell.

img_1973-1

Benen kändes bra. Hade dock inte sprungit varje meter utan gått lite ibland i tex uppförsbackar som en äkta ultralöpare. Sånt får man göra.

img_1974-1

Sprang in bland lingon-, och blåbärsris och det kändes inte det minsta jobbigt. Gillade verkligen denna etappen. Perekt löparvänlig men lite småbackiga trails där man sprang på barr och stenar mestandels.

img_1977

Plus att det luktade skog. Vem älskar inte det? tallskog.

img_1976-1

Då och då dök lite sjöar upp och vem är jag att inte stanna och dokumentera lite?

img_2033

Eller det kanske blev lite mer än lite. Stannade dock inte för att mjölka till mig en paus i springandet. Benen kändes oförskämt fräscha trots dåligt med långpass pga trytande motivation för det. Vila sig i långlöparform kanske är grejen?

img_2039

Hursom helst så var det hela slut när jag nådde fram till Järna station. Firade med att hoppa på pendeln mot Stockholm city igen efter en välbehövlig dos skog. Riktigt nöjd med dagens bedrift och att fortsätta med att pricka av etapper på leden springandes är något jag defintivt kommer göra även om det ibland är härligt att gå. Etapp 10 gillade jag verkligen för löpning men alla dessa tre var riktigt löparvänliga. Någon som sitter inne på guldtips när det kommer till löparvänliga etapper? gärna vid vatten.

/ Pernilla som har spenderat en Söndag skogsmullande

2 Comments

  1. Tror att du är en blivande ULTRA-löpare som navigerar säkert bland fästingar, ormar och betesdjur. Klappade du kossan? 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s