Traillöpning i Stockholms skärgård

Team Nordic Trail är en löpar-, och reseförening i Sverige, Finland och lite runt ikring som startades av en tjej som heter Miranda som jag lärde känna ett par år innan hon sa upp sig från sitt inköparjobb och blev entreprenör på heltid. Jag har anlitat dem för träningspass på jobbet när jag var med och drev löparklubben där och tänkt så många gånger att jag skulle hänga med på något av deras långpass men det har inte hänt. Men plötsligt gjorde det det när en heldagsutflykt till Utö passade mina planer. Utö hade jag velat besöka en längre tid, långpass behövde jag springa och hur härligt är det inte att göra det med sällis och dessutom en guide som tar med till de bästa stigarna? Lördag morgon efter en pendeltågstur och bussresa till Årsta brygga möttes vi upp för att ta båten till Utö.

Utö

Välkommen till Utö

Det var lite över 20 grader varmt och perfekt löparväder med moln på himmeln. I hamnen lämnade vi in våra grejer och efter passet kunde man duscha i gästhamnen. Perfekt. Vår lokala Utö guide mötte upp och berättade om upplägget och briefade om banan. Det fanns två sträckor att välja mellan, 15K och 20-23K. 15 kilometerstrailen var relativt nyutlagd och hade sponsrats med EU bidrag och den längre banan gick på trailen och lite andra stigar samt i obanad natur.

img_1858

När vi kom fram bjöds det på storartat välkomnande med en blåsorkester. Bara en sådan sak liksom. Hela ön andades verkligen semester från första steg på land. Perfekt utflyktsmål även om man inte vill springa utan bara vandra eller cykla eller varför inte bada?

Utö

Traillöpning

Men nu var jag på Utö för att springa trail. Något jag inte gör jätteofta men ändå gillar. Att nöta långpass på asfalt är ändå enkelt, asfalt finns överallt nästan och oftast är det hyfsat platt och enkelt. Men att däremot ta sig ut till naturen när man bor som mig mitt inne i stan, hitta en bana som är lämplig om man inte vill freebasea ute i skogen och riskera att hamna helt vilse blir ändå ett projekt som måste planeras lite med logistik hit och dit, dryck, energi osv. Jättekul det med men inte alltid att jag orkar så perfekt när någon annan planerar (läs TNT). Logistik planerar gör jag ändå 40+ timmar i veckan. Dessutom gillar jag inte riktigt att se på klockan att tempot är lägre när man springer trail än asfalt pga känner mig så dålig då så det är ytterligare en ursäkt att inte bege mig ut till skogs springandes. Well, nu var det dags i alla fall och jag var riktigt taggad. Man hatar ju inte skärgårdsmiljöer och långpass i sällskap. Brukar ni springa trail?

img_1861

Utö var lika magiskt som jag hade tänkt mig. Det slog faktiskt även mina förväntningar. Är som bekant inget jättefan av Stockholms skärgård när man vet vad som finns på Västkusten men det här var bra. Riktigt bra.

Utö

Härliga stigar, klippor, Östersjön dock med mycket alger. Lagom kuperad bana även om vi tog oss upp på öns högsta punkt.

img_1868

Snicksnackade oss runt ön och stannade ibland för att samla gruppen. För att inte sprungit trail på länge var jag faktiskt förvånad hur bra det kändes. Kanske har milen hikeandes på Sörmlandsleden i sommar gjort sitt?

Utö

Vid 16K bjöds vi på helt magiska bars och vattenpaus. Bara en sådan lyx. Tycker dock alltid det är lite segt första kilometern efter ett stopp men det är ju viktigt det där med energipåfyllnad har jag hört.

img_1877

Och för att inte tala om att ha rätt outfit. Skippade löparryggan pga gillar inte att springa med den. Trailskorna var dock på och det var tur det för annars hade det blivit halt på klipporna. Tack och lov fanns det snälla löparvänner som bjöd mig på vatten, evigt tacksam, då det var dubbelt så långt än vad som lovats till dricksvattnet.

img_1882

Klippor och lite ljung. En typiskt bra löparstig i min smak. Var lite barrskog också. Faktiskt 50/50 på banan vi sprang och två äckliga ormar. Tack och lov slapp jag se dem. Hatar ormar.

Utö

Efter 21K löpning över klippor och i barrskogen blev det en badturné. Det finns en hel del ställen att bada på men inte några 100%iga skulle jag säga. Inte så bra att ta sig i från klipporna då det var alger och en del tång på botten samt relativt grunt men funkade. Det var helt enkelt finare än vad det såg ut.

Utö

Efter det var färdigsprunget ute på ön passade det bra med lite ätbart. Några gick och käkade på Utö Wärldshus men för mig blev det ett besök på Utö bageriet och en riktigt god macka som intogs på en klippa. Kan man ta med ett bageri hem? smakade lika gott som Lillebrors bröd.

Utö är helt klart värt ett besök över dagen eller för en helg. Är själv mycket nöjd med att jag tog mig dit och hade en riktigt härlig dag ute i skärgården med nya och gamla bekantskaper. Kan helt klart bli fler löparupplevelser med TNT i framtiden. HÄR hittar ni allt viktigt om Utö.

/ Pernilla som gillar upplevelselöpning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s