Vandring i Italien

Jag hade många drömdagar på min semester i Italien men dagen jag åkte till Cinque Terre var helt klart den bästa av dem alla. Vet inte hur många år jag velat besöka de små byarna längst kusten i norra Italien men nu blev det äntligen av. Det var lika bra som att åka till Disneyland, och jag älskar Disneyland. Drömmer redan om en resa dit igen men dock gärna i lite svalare klimat än de 32 graderna det var för dagen även om det också fungerade.

Cinque Terre är 120 km hiking trails som går mellan små pittoreska byar uppe bland bergen. Man kan även åka tåg mellan byarna och inte hikea om man vill samt gå några sträckor. De flesta är avgiftsfria men några kostar ett par Euros att gå på. Se dock upp för om de leder du tänker gå är öppna eller inte. Jag råkade nämligen själv ut för en stängd led första dagen när jag planerade gå mellan Portovenere och Riomaggiore. HÄRfinns mycket bra praktisk info samlad så nu lämnar jag över till min hiking story. Redo?

Levanto till Monterosso

Trailen från Levanto till Monterosso är en mindre turistig del som är 8 kilometer lång. Den börjar vid stranden i Monterosso med en rejäl stigning som är värt varje steg även om det suger i låren. Denna sträcka var riktigt jobbig och jag skulle verkligen rekommendera att man är en van hikare för att gå den, eller i alla fall har bra kondis. Fint som attan var det dock och värt varje meter om man känner att man har bra fysik.

img_1458

Sträckan bjöd på magiska vyer, svett, svett och mer svett. Plus en del pulshöjare.

img_1462

Jag hade med mig en liter vatten och den hade jag inga problem att dricka upp. Mötte två tre andra hikers på denna sträcka. Dock kan vara värt att nämna att jag började min hike vid 11:30 pga behövde jobba innan och sedan var tåget sent, welcome to Italy! så det kan ha spelat lite roll också.

img_1498

Helt värt på alla sätt att gå denna sträcka men förbered dig på en utmaning.

img_1499

När man hade knatat över bergen och hade två kilometer kvar kom denna vy. Alltså, wow säger jag bara. Magiskt eller vad?

img_1513

Monterosso

När jag kom till Monterosso som är den första av fem byar i Cinque (5) Terre firade jag med en glass. Nummer 15 för resan minst. Och inte var den mindre god för det.

img_1517

Sedan blev det även ett bad. Hade glömt ta med mig en handduk så fick inhandla en. Det var lite speciellt med stränderna här. En var corona avstängd och där fick endast personer med hus i området som bokat en plats bada. De flesta andra tillhörde diverse beachclubs så det fanns inte så mycket bra strandyta kvar till oss som bara ville svalka oss med ett dopp. Hittade dock tillslut en yta där man kunde vara för att ta ett dopp så det blev en timmas badpaus innan nästa hike påbörjades.

img_1521

Monterosso till Vernazza

Denna hike är väldigt poppis och kostar 7,5 EUR (2020 års priser) att gå på. Betalade gjorde man efter ca 500 meter. Denna dag var det inte alls mycket folk men stigen var smal och jag kan bara tänka mig hur det ser ut en mer normal dag. Det var inte optimalt när det kom möte från motsatta hållet då det var en smal stig så de 1,5 timmarna det rekommenderas för denna kan jag definitivt tänka mig att det tar i normalfall om inte mer då det tog mig en timma att gå denna i normal fart inkl. foto och vattenstopp.

img_1545

Återigen en magiskt vacker hike med utsikt över vingårdar. Stornjöt av denna sträckan också trots mer turistisk känsla även om det inte är något dåligt i sig.

img_1549

Efter lite svängar runt diverse hörn så dök nästa by upp. Vernazza. Breathless var utsikten. Gick inte riktigt att fånga magin med min iPhone utan den måste upptäckas. Upplevde denna hike som mycket enklare men den var även i värmen inte en walk in the park.

img_1570

Kom fram till en by som var ypperligt söt. Dog lite sötchocken innan jag gick bort till den lilla stranden och tog ett dopp. Tänkte fortsätta en hike till men skippade faktiskt den och tog tåget bort till Riomaggiore som jag ville se. Ville inte förstöra den magiska upplevelsen och gå en hike till bara för att ha gått dem utan faktiskt njuta av dem. De finns förhoppningsvis kvar till en annan gång tänker jag och ytterligare en anledning att åka tillbaka.

img_1581

Riomaggiore

En tio minuters tågresa från Vernazza låg denna fantastiska by som en kompis till mig tyckte såg ut som Rio’s favela (!). När han sa det och skickade en bild kan jag faktiskt helt ärligt hålla med till viss del, ja jag har sett favelor i Rio. Same-same but different skulle jag säga. Kan meddela att viben i alla fall var annorlunda.

img_1593

Hade höga förväntningar på Riomaggiore och det var riktigt riktigt vackert. Många coola platser att bada på även om jag var rätt trött när jag var här och inte riktigt orkade ta ett dopp till önskar jag såhär i efterhand att jag gjort det.

img_1613

Blev en maxad dag med uppstigning kl 6 för jobbande, sedan hiking och sedan hem och jobba igen nästan fram till midnatt. Men som sagt, riktigt värt det och funkar ibland att kombinera semester och jobb. Så svar på frågan till alla er som tycker att jag har så enormt mycket semester hur man kombinerar på bortaplan.

Frågor på hiken? baden? livet? Italien? något annat?

/ Pernilla som är en äventyrsknarkare

4 Comments

  1. Cinque Terre är fantastiskt vackert. Du har rätt i att där är mycket folk normala år. Vi vandrade här ett höstlov och inte ens så sent på säsongen var det helt otrångt. Jag fattar inte varför de inte enkelriktar de populäraste stigarna. Hur svårt kan det vara? Men fantastiskt fint!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s