Skärgårdskänsla nära Stockholm

Det tåls att upprepas, men Stockholm har en närhet till mängder av fina naturupplevelser. Helgen som var besökte jag ytterligare en utav dem, naturreservatet Björnö på Ingarö. En plats jag varmt kan rekommendera till alla som önskar andas lite skärgård och uppleva bad, natur, kajakpaddling, vandring, plocka blåbär eller kanske rent utav tälta en natt eller två.

Björnö

Då jag inte har någon bil tog jag mig ut till Björnö med SL buss från Slussen. Det tog cirka 40 minuter och riktigt smidigt även om jag som vanligt mådde illa efter en busstur.

Vandringsstigar

På Björnö fanns det ett gäng olika vandringsstigar. Inte jättelånga men går man alla kan jag lova att det blir ett X-antal tusen steg. Jag började med att utforska några av dem. Det var så mycket svensk skärgård det bara kan bli. Blandning mellan klippor och tall samt lövskog. Både obanade och preparerade stigar fanns så alla kan verkligen hitta något här även om man har problem att ta sig fram kan man komma ut till de riktigt fina områdena.

img_0094

Det fanns många fina ställen att fota och upptäcka utan att de var tillrättalagda av tillgänglighetsskäl.

img_0164

Jag gick faktiskt inte runt hela området. Tänkte att jag sparar det till en annan dag.

img_0179

Blåbärsplockning

Men innan det blev en tur till stranden så fick det bli lite blåbärsplockning. I år är det extremt mycket bär i skogen. Det är bara att böja sig ner och sedan är det helt blått. På en stund plockade jag ihop en helt full extra stor matlåda.

img_0103

Stränder

Då kvicksilvret stigit till över 25 grader denna juli dag lockade klipphäng extremt mycket. Havsbadet ute på Björnö var extremt fint men tyvärr hade jag svårt att uppskatta det på riktigt då jag hellre hade viljat vara utomlands. Det kan möjligtvis vara för att man inte riktigt “får” åka utomlands som det känns extra lockande eller också för att jag knappt har gjort det sedan mars.

img_0098-1

Men det var verkligen jättefint. Jag ska absolut komma tillbaka hit och njuta på riktigt. När jag åker hit för att jag vill och inte för att jag gör det för att försöka ersätta något annat icke möjligt just nu (läs: Seychellerna, S.E Asia eller Karabien).

img_0100

Det var ett flertal jättefina vikar och klippor så många att det räckte och blev över till alla som letat sig ut där det var härliga vattennära sol-, och skugglägen.

img_0107

Bikinin fick lufta sig och det blev ett dopp. Härligt med saltvatten.

img_0171

Förutom klippstränder fanns det även en lite större sandstrand där det även fanns bryggor att bada från. Det enda jag inte såg till var hopptorn men det finns säkert det med undangömt i någon vik.

Ät och drickbart

Tidsoptimist som jag ofta är när jag ska iväg till något transportmedel så tänkte jag även denna gång köpa med något att äta. Tyvärr försvann tiden och det blev dåligt med den varan. En nektarin hade jag med mig och en flaska med vatten. Det var en fail. Fanns ingen bra kiosk och jag var inte sugen på skärgårdskrogsmat. Så tips är att ta med sig något att äta om man inte vill äta på den enda restaurangen som fanns (eller skogens bär).

img_0172

Vem kommer gilla Björnö?

Sol och badsugna. Kajakare. Vandrare. Bärplockare. Utflyktslystna. Löparsugna. Campare. Det var helt klart ett höjdarställe med mycket att göra och fin miljö. En perfekt destination för en dagsutflykt helt enkelt. Eller vad säger ni som varit där? och ni som inte redan varit där, känner ni er peppade på en tur ut till Ingarö?

img_0175

/ Pernilla som hade en härlig dag i skärgården trots utlandslängtan.

4 Comments

  1. Tror att om man intalar sig att man verkligen är en blueberry på riktigt, så kan man lyckas med precis vad som helst! Ta till exempel björnen, den äter mycket blåbär och är starkare än någon, springer väldigt snabbt och klättrar jättefint i träd osv. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s