Sörmlandsleden etapp 5

En helt vanlig torsdagskväll vankades det äventyr för mig i form av en tur på Sörmlandsleden. Något som brukar kännas som helg projekt blev efter jobbet projekt och en vän följde med som sällis. Planen var att gå sträckan Handen till Paradiset åt motsatta hållet för att det såg bättre ut me transport hem då. En bra tanke men det förstördes redan på pendeln då vi babblade på så vi missade att hoppa av tåget och bussen till Paradiset gick utan oss. Vi hittade en alternativplan och kom fram ca 30 min senare än tänkt och fick börja vår vandring vid Lissma skola i Huddinge.

Paradiset

En snurrig tur i skogen

Det hela började kanon. Vi gick genom ett koloniområde, mötte en skylt med “Paradisets naturreservat” och trodde att vi snart var inne på Sörmlandsleden. Gick över några spångar (spänger?) och trodde vi var något på spåren. Det var vi nästan. Hamnade lite rätt, lite fel. Gick efter Sörmlandsledens orangea markeringar och njöt av myggfri svensk sommarkväll. Det var runt 20 grader och helt perfekt för en hike.

img_9009

Gick på en stig och åt jordgubbar och pratade om resor som på pre-Corona tiden. Ute i skogen växte det redan blåbär vilket kändes safe om vi skulle virra bort oss totalt. Någon orienterare är ingen av oss.

img_9010

Nu var vi borta vid sjön Öran och letade febrilt efter en fin picknick plats. Dock såg vi aldrig sjön utan lyckades gå lite för runt trots att vi numera hade hittat tillbaka till leden.

img_9011

Vi trodde vi var något på spåren men icke. Det visade sig att vi gått åt fel håll och tillbaks in i Paradisets naturreservat. Well. Fint var det och vi hade inte gått där innan.

Paradiset

GPSen ledde oss fel men ändå så rätt. Vi kom närmare och närmare två sjöar. En hette Långsjön och när vi äntligen såg den vi 20-tiden kurrade magarna. En perfekt picknick plats hade vi hittat.

img_9021img_9026

Delmål ett avklarat. Här tältade det några personer och tänk att vakna upp med denna vyn? Dock hade det för dryga månaden sedan varit skogsbrand så på den östra sidan var det brandhärdad mark. Vill inte vara den som är den men är man inte van att elda i skogen, besök en grillplats och ha alltid tillgång till vatten att släcka med. Alltid!

img_9027

Solnedgång över Ådran

Vi fortsatte att gå och nu mot hållplats Bruket där vi skulle startat. Klockan blev 21:30 och solen började gå med. Vyerna var magiska denna sommarkväll. Fler tält och suget på att själv tälta växte där och då något enormt.

img_9035

img_9045

img_9052

Denna torsdagskvällen var helt perfekt. Sådant här borde man göra oftare efter jobbet och inte spara till helgerna. Nu undrar ni säkert hur det gick att komma hem? Jodå, hem kom vi men inte förens midnatt. Det fanns en(!) buss till en timma senare som tog oss till Haninge station och därifrån tog vi pendeln till stan. Living on the edge! Räknas etapp 5 på Sörmlandsleden som gjord nu trots diverse felnavigeringar?

Någon som vill följa med och vara kartläsare nästa gång det beger sig?

/ Pernilla som njuter av den svenska naturen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s