Race report: Golden Gate Halfmarathon

Ännu en halvmara har jag avverkat. Denna gång i San Francisco. Det blev lite spontant att det blev just denna då jag ett par dagar innan googlade mig fram till den. Jag hade sedan sommaren planerat in en semester vecka 45 men vart den skulle upplevas var lika blankt som nytt fräscht A4 papper. Lopp, stad och strand var semesterplanen. När jag sol bäst höll på att googla lopp dök detta upp. Det var rätt många år sedan jag var i SF senast, exakt fem faktiskt så dags för återbesök. Det är ingen stad som jag haft en *wow* upplevelse för men att spendera två dagar där kände jag skulle bli en bra start på min semester. Behövde en dos av amerikat.

Golden gate half

Loppdagen

Tidigt på söndagsmorgonen när mängder av löparvänner sprang New York marathon ställde jag mig på startlinjen för halva distansen på motsatta kusten. Målet var att göra ett lopp på en bra tid (sub 1:50) och framförallt njuta. Jag visste att banan var tuff med många backar, hej Golden Gate! och mina vader är inte 100 sedan Amsterdam maran för två veckor sedan så något persjagande var inte aktuellt. Man kan springa lopp för att uppleva. Har ni testat?

Morgonen i San Francisco var magisk. Jag önskar att jag hade hela loppet på film men det får sitta kvar i mitt minne när jag tittar på den maffiga medaljen som man fick efter målgång. Alla lopp har en story och så även detta. Min lopp story handlar inte om tempo hit eller dit utan om tankar jag tänkte under de nästan två timmar som jag gled runt på gatorna i SF.

Golden gate half

Loppstoryn – 21K filosofi

Vad tänker man på under en halvmara? Detta lopp tänkte jag mest på hur lyckligt lottad jag är som har möjligheten dels att kunna springa. Det är absolut inget jag tar förgivet. Och att kunna uppleva lopp i olika delar av världen. Detta är något jag hoppas kunna göra länge.

Jag tänkte på banan, de gånger jag varit i SF med familjen när jag var barn. Jag spanade efter en strand vid brofästet som jag mindes vi besökte. Den ville jag se igen. Jag tänkte på gången vi var i SF och hela bay area var full med flygplan och fartyg från marinen och jag fick ett nyckelband från en marin soldat som jag höll hårt i flera år. Jag tänkte på när vi besökte Napa, åkte spårvagnar för brinnande livet, badade i den ångande heta rooftop poolen på vårat hotell. Resa har alltid varit min passion i livet och jag är enormt tacksam att jag fått uppleva så mycket av världen.

Golden Gate

Hörde min klocka pipa till ungefär var femte minut. Tänkte inte så mycket på det. Sprang vidare och ibland gick en kilometer på 4:35 ibland 5:30. Där och då kunde jag inte bry mig mindre. Tog upp telefonen från fickan på löparkjolen och knäppte av några foton. Skulle kunna fotat betydligt mer men får istället bevara minnena. Det var trots allt lopp och inte fotosightseeing. Någon måtta får det vara. Minnena av när solen gick upp över SFs skyline och morgondimman lättar. När vi viker av från bron och springer på de karga bergen för att vända tillbaka mot staden. Det var ett fantastiskt lopp med fantastiska vyer. Påminde lite om Göteborgsvarvet. Jag tänkte faktiskt att SFO som stad är rätt lik Götlaborg. Vid 17k kände mina vader sig färdigsprugna. Jag bet ihop, för skönt var det inte. Fortsatte framåt, kikade på klockan och räknade på tiden. Visst skulle jag fixa det hela på sub 1:50. Det var bara att forsatta springa. Sedan kom en tvär nedförsbacke och där var målet. Mina tankar och funderingar hade jag filosoferat klart på och som alltid när man slutför något kändes det jäkligt skönt. Jag var i mål.

Golden Gate

En fantastisk löparupplevelse rikare och ett lopp till att minnas. Ett lopp som kvalar in på min topplista över magiska lopp tillsammans med Mauritius halfmarathon, Seychelles 10K, Los Angeles marathon och Miami halfmarathon.

Golden gate half

Springturism

Och vet ni, gillar man inte att springa lopp eller inte lyckats pricka in något i SF kan jag tipsa om att ta på sig löparskorna och sightseeing springa. Sist jag var i SF sightseeingsprang jag från staden, över Golden Gate och till Sousalito för att fika och ta färjan tillbaks. Tips!

/ Pernilla som gillar sightseeing spring på semestern

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s