Längdskidåkning i Högbo bruk

Dryga två mil norrut från Stockholm finns ett längdskidsparadis. Högbo bruk i Sandviken. Det är en snösäker plats när marken är grön i huvudstaden och du önskar bege dig ut i skidspåret. Tillsammans med ett par vänner gjorde jag en roadtrip dit för ett par veckor sedan för att öva på lite längdskidåkning inför den stora dagen i mars. Säsongens första skidpass inför Vasaloppet 2018 var ett faktum.

Längdskidåkning

Högbo bruk

Vägen upp till Sandviken spenderade vi inte med skitsnack utan med skidsnack. Det pratades kläder, valla, skidspår, tips, Vasaloppet och allt man kan tänka sig på ämnet längdskidor. Jag och min äventyrspartner in crime har ju åkt Vasan förut men den tredje i vårt roadtrip gäng hade inte stått på ett par längdskidor sedan barndomen. Hon ska också åka Vasaloppet för att klara av. Ingenting är omöjligt sa Gunde och nej, inget är omöjligt. Innan hade lektion ett i hur man sätter på skidor och stavar började vi med en lunch-fika. Maten på Högbo får fem stjärnor. Minst. De hembakade bullarna är värda en omväg.

Längdskidåkning

Skidåkning

Spåren i Högbo är alltid av väldigt bra kvalitet då de är gjorda av konstsnö om det inte finns tillräckligt med natursnö. Det är inte direkt så Vasaloppsspåren ser ut men man kunde ju önska. Det fanns ett 2, 3 och ett 4 kilometersspår med en slalombackestor storlek som aldrig dyker upp i ett normalt längdskidspår. Rätt onödigt att åka i den om man inte är en mycket duktig skidåkare. Blev vittne till en mycket otäck vurpa av ett “wanna be proffs”. Funkade utmärkt att åka halva också så man fick träna på uppförsåkning vilket inte är min starka sida.

Längdskidåkning

Skidkort för två timmars åkning kostar 100:- plus 50:- i plastkortsavgift. Att åka hela dagen kostar 200:- vilket känns väldigt prisvärt för denna fina skidanläggning. Vi köpte två timmarskortet och det var lagom för säsongens skidpremiär. Hann med att åka knappa 3 mil så nu har jag längtat i flera veckor till skidpass nummer två. Kan det bli snö snart? Minst 30 mil behöver jag skrapa ihop innan det är dags för examen i mars i fäders spår. Här kan du som är sugen på att åka Vasaloppet läsa om min träningsmodell för att klara Vasan.

Spåretikett

Längdskidåkning

Här kommer lite tips till dig som är i början av din längdskidskarriär.

  • Håll till höger.
  • Åker om gör du på vänster.
  • Märker du att du börjar ramla, ramla ut från spåren för att undvika bli påkörd.
  • När du åker ner för backar, bromsa inte även om det känns läskigt. Det är bättre att stå kvar i spåret om du inte vill ramla.
  • Är det en ospårad nedförsbacke i en kurva, bromsa genom att ploga och styra med ytterskidan.
  • Lyssna inte och ta åt dig av alla tips du får från medelålders män i spåret. Det finns väldigt många förståsigpåare i skidspåren har jag märkt. Välj istället någon annan person coachar dig om du vill ha coachning och sug åt dig av dennes tips och trix.
  • Tycker du inte om att valla. Kör med tejp och glidmedel. Lämna in skidorna så du får dem tejpade om du inte vill fixa med det själv.

 

/ Pernilla som längtar efter mer längdskidåkning

2 Comments

  1. Pingback: Bessemerloppet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s