Hur man överlever löpbandspass

Tycker du om att springa på löpband? Personligen har det aldrig varit min favorit. Springa distanspass där har under mina år som springande uppgått till 0. Att jag sprungit en mil på hamsterbandet har hänt cirka fem gånger. Dessa gånger har inträffat när jag varit ute och rest och fått akut springbehov och det inte gått att springa utomhus som till exempel när det varit över 40 grader i Doha och på Fiji där det knappt funnits vägar. Att jag sprungit intervaller på löpband har hänt rätt många gånger och det är främst tack vare SATS indoor running, ett favoritpass. Och tack vare inspo från Snabbafötters insta.

Det finns både för och nackdelar med att springa på löpband men att använda bandet för att sprigna intervaller på tycker jag är riktigt bra jämfört med att springa utomhus. Ensam. Utomhus i grupp gillar jag men utomhus ensam och utan en tartan bana är inget som händer i min värld. Fler som känner igen sig?

Fördelar med löpband

Det finns faktiskt en massa fördelar med att springa pass på löpband (och även nackdelar).

Farten, det är bara att ställa in bandet på önskad fart och springa. Självklart går det att hoppa av men vem vill det? Så risken för att sluta då man är tillfälligt trött och tycker det går för snabbt är mindre än utomhus.

Tiden, det är enkelt att hålla koll på tiden under intervaller och du behöver inte någon som gör det åt dig och blåser i en visselpipa eller titta ner på din klocka eller ställa in intervallerna i förväg.

Uppstartssträckan, på löpband får du direkt börja springa i rätt fart när du hoppar på bandet så springer du intervaller “förlorar” du ingen accelerations tid.

Ingen risk att bli avbruten, springer du utomhus i stadsmiljö speciellt så kanske det oväntat dyker upp ett trafikljus på din intervallbana och vi vet ju alla hur omotiverande det är att stanna och “förstöra” ett tänkt upplägg.

Man kan springa samma pass som någon annan men i olika tempo och peppa varandra.

Nackdelar

Till er som säger att löpband inte är något för er, jag var också en av dem, tills jag upptäckte fördelarna. Mina vanligaste argument för att inte ställa mig på hamsterbandet var.

Du kommer ingenstans och det kan upplevas förbannat tråkigt. Tips! leta upp löpband som inte är vända in mot en vägg utan du kan titta på andra tränande människor samtidigt. Det gör det hela 100% roligare.

Glömmer du musik blir det olidligt tråkigt och sekunderna går långsamt. Så fixa en bra musiklista i rätt pace.

Man bör springa med lutning för att få liknande effekt som utomhus men det är psykologiskt jobbigt. Dock bygger det pannben. Inomhus är inte som utomhus och det blåser inte heller så att jämför en hastighet på löpband är inte exakt samma som att jämföra med utomhusspring.

Tre favoritpass för löpbandet

Pass ett

10 min uppvärmning, 1 minut vila, 1-2-3-4 min intervaller med 60 sek vila mellan varje, 120 sek vila (30 sek ståvila, 60 sek gåvila, 30 sek ståvila), 5 min, 120 sek vila (30 sek ståvila, 60 sek gåvila, 30 sek ståvila), 4-3-2-1 med 60 sek ståvila mellan varje intervall och nedjogg 10 min.

  • Då kommer frågan, vilken fart ska du hålla? gå på känsla säger jag och testa dig fram några gånger så du vet. Jag springer milen på strax över 45 och brukar köra intervallerna i över milen fart dvs. 13,5-14km/h pace. Uppvärmning i 10K pace.

Pass 2

10 min uppvärmning. 10 min löpning där du ökar med 0,2 varannan minut. Tex. du startar i 13K/min pace och minut 2 ökar du till 13.2K/min pace, minut 4 ökar du till 13.4K/min pace osv. När det gått 10 min kör du vila 120 sek varav 60 sek gåvila. Upprepa en gång till. Sedan 8*45 sek intervaller med 15 sek vila mellan varje, en minuts ståvila, sedan 6*30 sek intervaller. Nedvarvning 5-10 min.

  • Farten här skulle jag också säga kör på känsla men satsa på att bli ordentligt trött. Sista intervallerna kan du ta i ordentligt på. Springer du milen på runt 45 så skulle jag säga runt 17-18K/min är rimligt.

Pass 3

Uppvärmning 10 min. 4*5 minutersintervaller med 1 minut setvila. Varje 5-minutersintervall innehåller efter minut 2 och 4. Så börja spring i t.ex 14K/min pace, sedan 14.2K/min pace, sedan 14.5K/min pace. Repetera fyra gånger. Dö i två minute innan du avslutar med korta och snabba intervaller. 8*45 sek med 15 sek vila mellan varje och 6*30 sek med 15 sek vila mellan varje. Nedvarvning i 5-10 min.

  • Även här, testa vilken fart du orkar ligga på. Kör hellre lite saktare än vad du tror du orkar första gången för att inte få avsmak direkt samt att lära dig passupplägget.

Happy days med löpbandet. Själv har jag inget nu för alla gym på Malta har stängt så får vara nöjd att jag i alla fall lyckades få in ett sista löpbandspass i tisdags innan det blev en coronafälla att få till träning som är pulshöjande på riktigt.

/ Pernilla som är mega trött på alla corona restriktioner

2 Comments

  1. Löpband har verkligen aldrig varit någon favorit hos mig. Det är bara under mina HIIT-pass på gymmet som jag kör dem. Då blir det korta intervaller och på det kurvade bandet som jag själv måste springa igång (ingen maskin alltså). Runstreaken som jag kör nu till exempel har gjorts utomhus, varje dag året runt. Ibland lockar det dock med en vindstilla lokal och ett svettdrypande pass. Det gör det…

    Bra intervalltips också, tack för det! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s