Tips inför hiking på Madeira

Jag reste till Maderia för att uppleva bland annat naturen genom hiking. Då jag inte kände till naturen tyckte jag det var en bra idé att bokade guidade hiker dels för att det inte är bra ur säkerhetssynpunkt att ge sig ut i obekant natur själv men även för att träffa likasinnade. Fick ypperligt sällskap med ett par från Nepal som var bosatta i London samt även en kille från Lettland som också bodde i London samt en brittisk tjej också hon från London men bosatt i Sydafrika som var här för att möta upp sina föräldrar som inte kunde kunde ta sig till Sydafrika pga coronan. Alla med samma reseintresse så vi hade mycket att prata om från första sekunden.

Hikingen görs i hiking stigar som är väl utmarkerade och kallas Levada. Dessa var byggda för att kunna transportera vatten från bergen till de delarna av ön där det inte var lika stor tillgänglighet på vatten men nu är de anpassade för att gå hikes på. Levada no 10 skall vara en riktig höjdare men dessvärre fick jag inte möjlighet att gå den.

Rabacal / 25 Fountains

25 Fountains är en klassisk hiki på Madeira. Inte allt för svår tekniskt sett och passar de flesta. Inte heller några “läskiga” partier. Lite trappor men inga branta stup och fungerar utmärkt att gå i ett par gympaskor bara de har bra gummisula. 8 kilometers promenad på sten-, och grusvägar.

Hiken var väldigt vacker med magiska bergsvyer. Även 25 fountains som är ett vattenfall där det är 25 små vattenfall på sidorna var riktigt mäktigt att se. Du kan inte ta dig hit via public transport så att hyra bil eller åka med på en guidad tur är alternativen.

Pico do Aeeeiro / Pico Ruivo, Madeiras två högsta toppar

Denna hike var klissificerad som “difficult” level och jag måste säga att jag ibland är skeptisk till dessa klassificeringar men denna var “difficult” på sina ställen. Generellt okej men har man svindel så gör du klokt i att avstå. Det fanns ledstänger att hålla sig i under hela hiken men varning för dem. Du vet inte med 100% säkerhet om de är stabila så håll inte i dem (tips!). Denna hike skulle jag inte ge mig ut på själv då det även pga vädret som hastigt kan förändras på nästan 2000 meters höjd inte är en bra idé. Nog om säkerhet, den absolut vackraste hiken jag tog under min resa. Fantastiskt fin utsikt, en grymt rolig dag där man (jag) fick chansen att kliva utanför min comfort zone på några platser, bla när det var en nedåtlutande trappa med stup på bägge sidor samt en sväng runt ett hörn med bara en smal passage. Men det var enormt kul. Och vilka vyer. Denna hiking dag var en av mina bästa på Madeira.

Vereda dos Balcoes, Enkel levada med vacker vy

Dagen jag reste runt den östra delen av ön gick vi också denna enkla hike som endast var 3 kilometer. Att den var kort och tillgänglig för majoriteten betydde inte att den var obetydligen. Vyn från utsiktsplatsen mot bergen och ner mot havet var magisk. Passar bra att gå om man önskar något lättillängligt med storskaliga vyer eller har barn med tänker jag.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s