Jobbresa i UK

Jag har väl aldrig varit speciellt pro England ska jag erkänna. Inget land jag längtat till att besöka och jag var inte den som drömde om London efter gymnasiet. Men i mitt jobb så reser jag till olika destinationer där vi har flygplansunderhåll och arbetar och denna vinter stod Norwich i UK på mitt schema.

Har aldrig varit den som bangar någon förändring när det kommer till att infinna mig på nya platser i världen. Detta år är speciellt. En vecka in i min vistelse annonserade Boris Johnson att UK skulle gå in i sin andra lockdown sedan coronakrisen kom i mars. För jäkla tråkigt var min spontana tanke. Den skakiga resebranschen skulle få sitt andra jordskalv genom att människor förbjuds att resa, restaurangerna bommar igen och människors livsverk slås i spillror. Ledare har panik och masstestar människor såsom i Liverpool. Ger det någon effekt? Jag tror inte det. 10 minuter efter ett negativt coronatest kan sjukdomen vara framme. Här kommer en onanserad bild av min vardag i UK från staden Norwich.

Staden Norwich

Norwich ligger cirka två timmar med bil nordöst om London. Jag tog mig dock dit med tåg då jag landade på Heathrow när jag kom från min outdoor semester på Madeira. Totalt bor det cirka 400 000 människor i staden som är väldigt platt och utspridd. Det finns knappt några höghus och de högsta vi lyckats hitta är hela 7 våningar. Däremot finns det kyrkor. I mängder. Mäktigast av dem alla är den stora katedralen i centrum. Tyvärr kan man inte gå in i den just nu men annars hade jag definitivt gjort det för att kunna gå upp till toppen och titta på utsikten.

Promenadstråk

Då utomhus är en favorit för min del passar jag på att ta promenader och springa så mycket jag kan. Dels för att få frisk luft och dels för att det är roligt att upptäcka nya platser. Det finns en del klassiska promenadstråk bland annat vid floden i centrum. Måste nog säga att detta är det finaste promenadområdet jag hittat i staden. Träden har inte släppt ifrån sig alla blad ännu men en hel del ligger på marken och det är barnsligt roligt att gå bland. Höll dock nästan på att sparka på en igelkott en dag så nu ser jag verkligen upp vilka löv som får sig en smash.

City center

Centrum i Norwich är ett klassiskt centrum. Staden har inte belägrats med hundra shoppingmalls som på så många platser i världen. Jag är inte anti shopping malls men däremot tycker jag det är en mysig känsla att gå runt i en stad till olika butiker så jag handlar gärna där istället för att köpa saker online eller i en mall.

I centrum finns en hel del restauranger och pubbar också. Däribland Bell hotell som vi undrade vad det var för ställe då köerna dit var långa varje dag. Det visade sig att det var inget hotell utan ett fd hotell som serverade den billigaste pinten i stan.

Klassiska bostadsområden

Som sagt så är staden utspridd. Tänk er en klassisk brittisk stad och ni har den här. Tegelhus med bilarna parkerade på gatorna eller på tomten. Inga gräsmattor utan uppfarterna består av grus. Dessutom rykande skorstenar. Vad som eldas vill jag låta vara osagt men det luktar inte som det är rent trä i spisarna alla dagar.

Naturen

Staden har många parker och naturområden. Även kyrkogårdar. Inför Halloween skulle jag fota en passande bild på en kyrkogård så jag sprang in på några (okej, kanske inte helt PK att jogga på kyrkogårdar). Letade efter keltiska kors men de fanns givetvis inte. Sprang vidare och hittade natur i massor. En sjö som heter Witlingham great broad där man kunde springa runt. Mer fina bitar av floden. Löpmässigt är staden godkänd. Det finns både gatlampor och trotoarer att spendera engeri på. Samt skogen. Är tacksam att jag alltid gillat skog och att vara utomhus annars hade det blivit några tunga veckor mentalt när allt är stängt.

Under dessa veckor har jag även gjort en deal med mig själv. Morgonpromenad på 45-60 minuter varje dag innan jobbet. För att få frisk luft. För att vakna. För att det är skönt. För att jag mår bra av det som en start på dagen. För att jag vet inte hur dagen ser ut med utomhus senare ibland har jag svårt att stänga jobbmailen förens sängen kallar och då är det skönt att ändå fått in en utomhustimme.

Min syn på livet i UK

Ska inte sticka under stol med att jag inte älskar UK. Det är charmigt. Det är dock ingen plats jag skulle vilja flytta till permanent. Men det är charmigt. Solen har varit framme varje dag sedan jag kom hit. Det är runt 15 grader varmt. Locals springer utomhus i shorts och linne. Det är smutstigt i hörnen, slitet, dunkelt och burrigt. Som sagt, jag älskar inte UK men det är en upplevelse att vara där och få känna på vardagslivet och kulturen till viss del genom att arbeta där som jag är otroligt tacksam över att få dessutom är det så mycket enklare och resultatet blir så mycket bättre att få arbeta på plats i det projektet man jobbar i. Teams och digitala verktyg är ett bra komplement men det kan aldrig ersätta IRL. För er som undrar så kommer mer UK upplevelser snart bland annat om livet under lockdown – spännande?

/ Pernilla live från UK

17 Comments

 1. De gånger jag har varit i England har det känts som att detta område i många avseenden har varit 50-100 år på efterkälken, jämfört med Sverige! De har inte ens vädret på sin sida heller!

 2. Hej! Kul läsning, från en som själv känt på arbetslivet där en höst o en vår. Jobbade med en fabrik i Ashington, utanför Newcastle 14-15. Bodde på hotell strax utanför Newcastle.. lärde mig ganska snabbt att säga thank you när jag gick av bussen.. o fick alltid ett “Here you go löööve” när det slevades upp mat i kantinen..
  Älskade åka dubbeldäckare högst upp längst fram till olika byar runtom på helgerna, alla med en Queens head och Working mens club :-).

  1. Spännande! Kul med upplevelser runt om i världen. Håller helt med dig om dubbeldäckar turer längst fram är toppen kul. Planerar en till Cromer i helgen. Håller tummarna att vädret är på min sida.

 3. Kul att läsa om fler som inte är helt superkära i UK!
  Jag skulle dock gärna se mer av landet för att se om min åsikt skulle ändras, men jag är tex inte helt förtjust i London 😛

  1. Försöker passa på med det nu och gör så många utflykter jag har möjlighet till. Passade även på i vintras när jag var på Irland men det ändrade tyvärr inte min uppfattning om landet. Fanns underbar natur på en del ställen men det var också det. Städerna ger jag inte mycket för.

 4. Norwich har nog högst 200 000 invånare. Man brukar jämföra den med min gamla hemstad York både för det och för alla medeltida kyrktorn. Själv har jag mest bytt tåg där men någongång ska jag stanna. Min dotter har delar av sina anor i Norfolk Broads där man kan åka båt. Har du läst Dackarna av Elly Griffiths som handlar om trakten?

  1. Aha, jag fick infon om 400 000 från en local men de kanske är hela kommunen? Eller så hade han inte koll. Broads står också på min besökslista här. Dock inte båt säsong just nu. Nej, har inte läst Dackarna.

 5. Glömde säga att det är kol de eldar, det finns ju knappt någon skog. Inte för att det är så värst mycket engelskt kol längre utan nu är det östeuropeiskt. Det luktar likadant i villakvarteren i Köpenhamn på vintern.

 6. Jag känner verkligen igen mig i din text, jag drömde också om uk när jag var yngre men inte nu längre. Jag är så nöjd så nöjd här i Sverige! Tjecka gärna in min vardagsblogg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s