Skånes vackra stränder

Att mitt val av destination föll på Skåne var till stor del tack vare de otroligt vackra stränderna det ryktades om. Efter en hel vår i Stockholm var jag i stort behov av riktiga stränder. Helst utomlandsstränder men eftersom det är näst intill omöjligt för tillfället gjorde jag det bästa av situationen och begav mig ut på upptäcksfärd bland Skånes och Österlens front mot Östersjön. Hade läst en artikel i Elle där det tipsades om Sveriges vackraste stränder och inspirationen väntade inte. Jag ville också researcha stränder. Något utav min favorithobby.

Falsterbo & Skanör

Hit tog jag lokalbussen från Malmö centrum. En dryg timme senare promenerade jag på en minst sagt härlig strand och njöt av varje steg. Inte många människor denna blåsiga dag och endast ett par kitesurfare. Stranden i Falsterbo blev mitt första stopp och därifrån vandrade jag på Skåneleden barfota till Skanör med lite pauser för mat och telefonmöte. Och såklart njutarpaus. En riktigt underbar strand väl värd ett besök. Passar bra för både bad och promenerande.

img_7952

img_8007

img_7995

Stränder i Skåne

img_8002

img_7872

Ribban, Malmö

Denna strand i centrala Malmö provbadade jag inte på men den såg fantastiskt härlig ut. Däremot sprang jag längst den en morgon. Tankarna tog mig till Los Angeles, är det inte lite smått likt Santa Monica beach? Det fanns också ett kallbadhus. Hade jag bott i Malmö vet jag vart jag hade spenderat enormt med tid och det hade varit på denna city strand. Hade inte det varit lite av en dröm att ha en strand precis utanför hemmet?

img_7847

img_7850

img_7846

Stenshuvud nationalpark

En riktig guldstrand hittade jag vid Stenshuvud nationalpark inte långt från Kivik. Säg mig att denna strand skulle kunnat vara på Bali? dock aningens varmare vatten. En helt klart godkänd upplevelse som blev ännu bättre med en kombination av besök i nationalparken.

img_8176

img_8169

img_8171

Simrishamn

Under en annan av mina löpturer på Skåneleden sprang jag rakt ut bland sanden i Simrishamn. Ännu en city beach som var väl värd namnet. Lite grovkornigare sand än i både Skanör/Falsterbo och på Stenshuvud men fullt godkänd.

img_8109

img_8103

img_8108

Brantevik

Här i Brantevik bodde jag och där fanns det endast stenstränder minus en mini sandstrand. Inget ont om dem när det kommer till bad måste jag säga. Perfekt också att bo nära för då kan man ta sig ett kvällsdopp eller morgondopp innan man ens hinner tänka. Även om man är på besök i Brantevik så skulle jag rekommendera att ta med badkläderna för denna pärla vill ni inte missa. Kräver dock att man är hyfsad på att simma då vågorna kan vara höga.

Stränder i Skåne

Vitemölla

Denna strand skojar man inte bort. Några kilometer norr om Kivik återfinns denna pärla som även den bjuder på fantastiskt vatten och sand. Blåser det kan man antingen gömma sig bakom någon av de många sanddynorna eller göra som jag, ta på sig kläder och njuta av sand överallt men magisk utsikt. Det finns även kullar bakom stranden likt Bösarps backar så vill man ha en touch av vad Bösarp innebär utan att åka dit är det ett hett tips att passa på att vandra i dessa backarna.

img_8191

Stränder i Skåne

 Sandhammaren

Strändernas strand när det kommer till Sverige ryktades det om. Självklart var jag extremt peppad på att se vad denna juvel bjöd på. Inte blev jag besviken. Så fin strand man kan få i Sverige må jag säga. Inget bös på stranden, finkornig sand kilometer efter kilometer och lägg därtill på klart och hövligt vatten. Här spenderar du helt klart enkelt en dag denna sommar. Glöm dock inte att ta med eget skuggskydd om du som jag inte gillar att vara i solen då det var dåligt med träd att gömma sig under.

Jag blev glatt överraskad av alla fina stränder i Skåne och kan varmt rekommendera ett besök på dem. Utan att ha tråkigt kan du spendera en vecka här. Vädret är dock ingen garanti men hur härligt är det inte att gå runt på en strand även i regn? (obs! ej ett skämt). Har du besökt fler härliga stränder längst Österlen som jag missat?

/ Pernilla som varit och besökt stränder i södra Sverige

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s