Pressfrukost på Scandic Continental med Resia

Förra torsdagen var jag på pressfrukost på Scandic Continental i centrala Stockholm. Det var researrangören Resa som bjudit in ett gäng influencers, trendspanare, journalister och bransch folk att ta del av när årets Resa barometern skulle presenteras. En undersökning där 1 000 personer i olika åldrar från hela Sverige tillfrågats om deras resvanor. Jag går gärna på event och minglar när det är något ämne som intresserar mig och just trender inom resebranschen är något jag tycker är roligt att ta del av samt dela med mig vidare om så här kommer en sammanfattning om vad som sades på pressfrukosten denna morgon i maj.

img_9468

Hållbarhet i resebranschen

img_9464

Hållbarhet, sustainability, sustainable travel var ledorden denna morgon. När jag studerade på handels i Göteborg 2009 var hållbarhet hett. Fick läsa kurser i Sustainable business management på min master utbildning i management och jag minns då när vi intervjuade en högt uppsatt chef från AstraZeneca till en rapport i kursen då vi frågade vad hållbarhet betydde för honom och han svarade något i likhet med “Ni menar alltså hur länge medicinerna håller, ja den informationen finns på paketen”. Redan i registreringen till detta event osade det hållbarhet. Vi bjöds på fräscha shoots när vi klev in genom dörrarna på Scandic och senare inledde Scandics hållbarhetschef Vanessa Butani med att berätta om Scandic’s hållbarhetssatsning. Något som de lyckats väl med och inte känns som enbart ett greenwashing projekt för att varumärket. Numera får man säga till om man önskar städning på rummet (här kan du läsa mer om det), byta handdukar görs inte varje dag och man tar efter bästa förmåga hand om maten för att minska svinnet. Små enkla saker som förutom hjälpa till att sänka kostnader även bidrar till att stärka varumärket.

Resia barometern

Resiabarometern

Lina som är PR specialist från Resia fortsatte därefter morgonen med att berätta om viktiga utdrag från Resias resebarometer. Jag kan konstatera att resenärerna har blivit än mer medvetna när de gör sina semesterval i år jämfört med föregående år. Dock är ytterst få villiga att minska sin klimatpåverkan genom att sluta resa. Något som jag personligen tycker är ett sundhetstecken för att resa ger så mycket mer än vad ett klimatavtryck på jorden gör. För att minska sin klimatpåverkan så väljer resenärerna i undersökningen också hellre att öka sitt återvinnande och köpa närproducerat istället för att välja ett annat transportsätt till destinationen än tidigare. Jag kan således konstatera att resande är ett viktigt inslag för personer här i Sverige.

Tåg är något som trenderar just nu. Fler kikar på att transportera sig med tåg på sin resa än tidigare men viljan att byta flyget mot tåget är måttlig då det är tidsineffektivt och kräver mer semester, det är krångligt att boka och svårt att finna information. Bor man i vårt avlånga land är det som sagt väldigt långt ner till kontinenten. När jag gjorde en sökning att transportera sig från Umeå till Barcelona med tåg tar det 2 dagar och 3 timmar och inkluderar 7 byten. Du måste också köpa biljetterna separat hos sju olika tågoperatörer så dessvärre tror jag det är mycket få som ser tåg som utbytbart mot flyg just idag.

Men att bråka på semestern är något som ofta undviks. Blir det bråk och tjafs så är det om vad man önskar göra och hur dagarna skall disponeras. Trots att semestern är ett tillfälle att lägga upp Instagram bilder och delge sina resestories i den digitala etern så säger hela 61% av personerna i undersökningen att de kan tänka sig att ha semestern som en digital detox. Jag tillhör dock de 39% som gärna slösurfar på semestern, lägger upp bilder och scrollar flödet en extra gång på frukosten – bara för att jag har tiden och tycker det är roligt! Hur ser du på din sociala medie användning på semestern?

De hetaste resmålen 2019

img_9466

Vart reser vi då 2019? medan vi fortsatte att mumsa i oss av de goda smörgåsarna och färska frukten (Scandic, hur var det med närproducerat – när började melon säsongen i Sverige? här får ni ta och se över frukosten en gång till) fick vi ännu mer information om resetrender. Liksom föregående år är de sju toppländerna vi besöker oförändrade. I följande ordning av bokade länder gäller 1) Spanien, 2) Grekland, 3) USA, 4) Thailand, 5) Cypern, 6) Italien, 7) Kroatien. Turkiet har tagit sig in på en åttonde plats på årets lista och Storbritannien på en 10e plats medan Australien behåller sin 9:e plats. Kul att Turkiet kommit tillbaka måste jag säga. Ett resmål jag personligen verkligen uppskattar att besöka. Från när 2018 års restrender presenteras kan jag dra mig till minnes att många valde sitt resande utefter det politiska läget i länder något som detta år bytts mot hållbarhet. Vad blir nästa års trender inom resande måntro?

Hur reser du 2019?

Hur reser du själv år 2019? har du påverkats av klimatdebatten? hur jag ser på mitt resande klimatdebatten tilltrots har jag skrivit mer om HÄR. Efter presentationen av Resa barometern fortsatte frukosten med att äventyraren Annika Pompe presenterade äventyrligt resande och Joanna Swica och Louise Johanesson som grundat Facebook gruppen Friendcation som är en mötesplats där bla tjejer som sedan tidigare inte känner varandra åker på semester tillsammans.

/ Pernilla som njuter av maj i Sverige

 

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s