Mina tankar om klimatångest och flygande

Att år 2019 inte relatera klimatpåverkan till resande känns inte socialt accepterat. Det har blivit en skam att resa med flyg och för att rättfärdiga sitt samhälle avstår Svensson sin enda semesterresa till solen, klimatkompenserar om man nu känner att man “måste” resa iväg och dessutom betalar den relativt nyligen instiftade flygskatten som förvisso inte går tillbaka till klimatförbättrande åtgärder utan rakt ner i statskassan. Dessutom har jag märkt att det är väldigt viktigt som resebloggare att i skrift göra ett offentligt uttal för allmänheten om sin ståndpunkt i frågan. Äntligen Vilse och Fantastasiresor har skrivit ett hållbarhetsmanifest, Let’s go explore har en klimatpolicy och Dryden har tagit det hela med en liten klackspark för att nämna några. Själv tänker jag inte sluta flyga eller dra ner på flygande. År 2018 gjorde jag 60+ flygresor. Har jag dåligt samvete för det? inte det minsta faktiskt.

img_7830

Att ersätta flyget med tåget?

Är något jag inte skulle göra. Hade jag rest Stockholm-Göteborg tar flyget och tåget (när det går på tid) ungefär lika långt tid. Ur klimatperspektiv är tåget bättre men skulle jag ta det? nej. Jag tycker timmen i luften och de 20 minuterna på Arlanda express samt flygbussen in till Göteborg centrum är betydligt härligare ressätt än att skumpa fram på rälsen genom Sverige. Och förresten, åker du tåg till Medelhavet, har du reflekterat över att elen som tågen drivs av ofta kommer från kolkraftverk – hur ren är den elen?

Tänka på klimatet i vardagen

Absolut. Det har jag faktiskt alltid gjort. Jag överkonsumerar inte varken mat eller prylar. Klickar inte hem saker från långväga webbshoppar. Äger ingen bil. Cyklar till jobbet och åker så sällan att jag tycker det är pinsamt att kollektivtrafik till förmån för mina fötter. Bor i en lägenhet. Släcker lampor och stänger av el prylar när jag är borta.  Renoverar inte stup i kvarten. Lagar saker som går sönder i den mån det går. Äter inte kött (dock köttfärs och korv ibland) och har inte gjort på mer än 15 år. Slänger inte skräp i naturen. Detta för att nämna lite saker jag gör. Men ingen kan göra allt.

Klimatångest?

Flygskatt och klimatkompensation

Är bullshit. Hade regeringen värnat om miljön hade inte skatten varit relaterad till resans distans och inkomsten av skatten hade gått till flygbolagen eller flygplatser för investeringar i miljöförbättrande åtgärder och inte ner i statskassan. Dessutom tar inte skatten hänsyn till vilken flygplansmodell som det flygs med. En ny A320Neo som flyger Arlanda-London släpper ut en bråkdel mot en gammal Boeing 767 som flyger samma sträcka. SAS flög innan flygskatten ARN-HKG. Ska du nu åka till HKG får du tack vare skatten en betydligt längre resa, ARN-CPH-HKG eller ARN-FRA-HKG t.ex vilket genererar mindre miljöskatt in i statens skattekista och mer utsläpp pga längre sträcka. Och klimatkompensationen för träd i t.ex VI skogen, well good idea men det är inte direkt som om det kompenserar resan ARN-EWR mer än för samvetet.

Jag tänker inte dra ner på flygandet

Så nej. Jag tänker inte dra ner på flygandet trots alla larmrapporter och flygskammen. Det står jag för. Det betyder för mycket för mig och mitt välbefinnande. Jag vägrar ge upp min dröm om att se världen IRL, möta människor på olika platser, lära mig om deras vardag, se verkligheten bortom löpsedlarna på tidningar, bidra till lokalbefolkningens förbättrande levnadsvillkor och byta den slaskiga vintern mot barfotaströvande på en sandstrand. Nej, jag är inte beredd att ge upp flygande för att vara PK. Vill ni kalla mig klimatego så välkommen att göra det. Jag sätter mig inte på ett tåg nästa gång jag åker till Asien eller en båt för att korsa Atlanten. Men vill andra göra det så varsågoda, gör det. Hur känner ni om klimatdebatten och flygandet?

/ Pernilla som vägrar ge upp flyget

10 Comments

 1. Oj. Hej å hå! Det var iaf tydligt med vad du tyckte. Men varför inte försöka dra ner där du kan? Det påverkar ju inte direkt välbefinnandet om man åker tåg inrikes istället? Sen vill jag dick bara framhålla att det inte är ett klimatmanifest vi har skrivit utan hållbarhetsmanifest. 😊

  1. Tyvärr, de erfarenheter jag har från tågresor motiverar inte mig att välja tåget av tidsskäl eller bekvämlighetssäl heller för den delen. Senaste längre tågresan rådde djungelns lag på när det blev många timmar försenat påväg till Vasaloppet. Inte den uppladdningen man vill ha före Vasan direkt. Och resan blev värre än för mig för många andra. Åkte till Västerås i julas från Sthlm. Fick stå hela resan och andas in i ryggen på andra passagerare i entrén. Inte precis varken säkert eller njutbart.

   Okej, hållbarhetsmanifest. Ska genast ändra i texten 🙂

 2. Det är så himla svårt, framförallt svårt att “försvara” flyg som inte går att ersätta med tåg när det gäller tid och längd. Men jag hoppas ändå att tänket håller på att förändras, kanske med längre ledigheter om man väljer alternativa resvägar från arbetsgivaren. Som ett första steg. Jag kan inte på något sätt försvara de flygresor jag redan har inplanerade, men jag är medveten om vad mina val gör – men också att stora företag är den STORA boven, sättet vi slösar el på, teknikprylar, möbler, onödiga långduschar, tvätt & disk. Jag köper nästan allt jag använder second hand och har aldrig storhandlat i hela mitt liv. Men jag flyger. Mer än dom flesta. Som blivande resekonsult hoppas jag kunna arbeta och förespråka tåg som ett alternativt färdmedel – och det tror jag definitivt är den nya lilla svarta. Tåget alltså. Nu arrangerar jag visserligen en resa till Turkiet – men nästa gång, då kanske det blir en tågtripp! (Ska praktisera på Norges största, typ enda tror jag, tågresebyrå efter sommaren).

  1. Wow spännande praktikplats. Hade jag haft bättre erfarenhet av tågresor had jag iaf sett det som ett alternativ men de få gånger jag har åkt har jag antingen fått ståplats eller kommit fram mer försenat än vad resan skulle tagit. Senaste långa tågresan var till Vasaloppet förra året, kom fram 5 timmar sent och som tur var kunde jag rodda med att någon annan fick hämta mitt nummer, skidorna blev tyvärr inte vallade som jag önskade pga detta och många kom fram ännu senare. Inte den uppladdningen man önskar.

 3. Well. Jag är till största del på din sida och har aldrig förstått den där polariserade delen av hela klimatdebatten. Visst, flyget är en bidragande orsak men många glömmer ju fokus på andra delar av vår miljöförstörande värld. Journalistiken lever och frodas på ytliga artiklar och klickvänliga rubriker. Snark.

  Däremot har jag faktiskt bokat in en tjänsteresa med tåg nu om några veckor. Ska testa nattågets 1:a klass för första gången på tio år, vilket ska bli nice. Sedan har jag också haft flera bra tågupplevelser mellan Östersund och Stockholm det senaste åren. Snabbtåg och tyst kupé i förstaklass är faktiskt riktigt bra och ger behövlig lugn och ro. Det är nästan så jag kan ta en försening på ett sånt eftersom det är så skön miljö. 😉

  1. Lycka till med tågåkandet, har man bra erfarenheter så hade jag också gillat det. Perfekt ställe att jobba på. Mitt tågminne som tar priset är nog resan till Varberg dagen innan nyår för ca 10 år sedan. Kom till Göteborg strax efter midnatt sådär 4 timmar försenade. De lovar att tåget ska gå vidare när de har tömt latrinerna, åker och tömmer dem (typ 1 timme) och rullar sedan in på stationen – och sedan går personalen hem. well… blev taxi till Varberg och lång sovmorgon på nyår 🙂 Kan också tänka mig att spåren är bättre norrut med mindre belastning än söderöver.

   1. 😂 Alltså. Jag förstår att du inte väljer tåget!

    Men ja, det kan säkert vara ett skäl. Sällan problem på Stockholm – Östersund när jag åkt.

 4. Hej!

  Intressant, jag följer och är tyvärr en stor del mitt i denna debatten (ständigt uthängd i media) för mitt flygande. Det är en hetsjakt som har tagit alldeles för stora proportioner och jag tror inte att skamma andra människor kommer leda till något konstruktivt och positivt.

  Det finns andra sätt.

  Tack för du delade med dig och fast att jag inte har skrivit det innan så uppskattar jag din blogg – läser den ofta! 🙂

  Kram

  1. Tack för kommentaren 🙂 Har sett det. Skandal – får flashbacks till metoo som också var en viktig debatt mem som media förstörde ge om att hänga ut folk och skam och skuldbelägga. Håller helt med dig om att det är allt för enkelspårigt.

   Ha en fab kväll kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s