Därför återkommer jag till Bali

När det finns mängder med platser på jorden att besöka, varför då återkomma till ett resmål gång på gång? Jag har några sådana resmål som jag gärna besöker med jämna mellanrum. Bali är ett utav dem och där tillbringade jag påsken 2019. Men vad är det som gör att jag återkommer till Bali gång på gång? Mina Bali favoriter som jag upptäkt under denna resan kommer jag dela i andra inlägg men här kommer en introduktion i Bali för dummies.

Att resa till Bali

Bali må ligga långt bort från Sverige men faktum är att det endast är 6 timmars tidsskillnad dit och resan dit är ytterst smidig. Med Qatar airways, Emirates och Thai flyger man från Skandinavien snabbt med endast ett stopp till Denpasar som är huvudstaden på Bali där även flygplatsen DPS ligger. Vill man korta ner resan kan man även ta ett stopover på någon av bytesflygplatserna. Biter man ihop och kör hela rutten så är det mer eller mindre en nattflight vardera väg till DPS. Låt dig heller inte luras av väderprognosen som utlovar regn nästan varje dag – under perioden som icke är regnperiod dvs. vår vinter, höst och vår regnar det ytterst sällan. Annars är det tropiska skurar som brukar komma på eftermiddagen. Att det regnar en hel dag är sällsynt.

Travel to Bali

Vart på Bali ska man bo?

Let me put it this way: vad önskar du göra på semestern? festa? uppleva? yoga? vila? surfa? sightsa? de olika delarna av Bali har olika fokus på upplevelser. Vill du uppleva lite av varje så skulle jag rekommendera Seminyak. Det är ett upscale turistområde varifrån du lätt tar dig runt ön på olika utflykter. Ön är stor så man tar sig inte direkt runt på en dag. Dessutom är trafiken tät och vägarna är smala. Räkna med att allt tar längre tid än vad du tänkt.

Travel to Bali

Hur tar man sig runt?

Skippa tanken på att hyra bil. Trafiken är galen och det är prisvärt med taxi. Mitt absolut bästa tips är att ladda ner appen “Grab” som är som Uber men du betalar kontant. Dock är det officiellt förbjudet med online taxisar så var försiktig när du åker dem. Se till att det inte finns lokala taxisar i närheten när du går in i din “Grab” och för att göra det smidigt så memorera registreringsnumret så slipper du ha telefonen i handen när du kliver på transporten. Priserna baseras på supply and demand men räkna med runt 1/4e del av taxipriser, för ca 20 sek åker du en halvtimma. Vill du ha en chaufför för en hel dag, tänk ut ett pris och gör en deal med någon chaufför du gillar. Är du inte en van scooterförare så hyr inte scooter, och gör du det se till att ha bra försäkringar. Varje gång jag varit här har jag sett minst en scooter olycka.

img_8537

Hur hittar man de bästa platserna att besöka?

Använd google maps och instagram. Och fråga locals. Turistfällorna är visserligen också platser du bör se på Bali men blanda gärna med egna utfärder. Lägg tid på att göra research så kommer du hitta många guldkorn på denna ö.

img_8474

För vem är Bali?

Alla. Kanske har du läst boken eller sett filmen Eat, pray and love? att åka till Bali och “finna sig själv” genom att yoga var för några år sedan väldigt poppis och det kryllar av single resenärer här. Är det första gången du reser på egen hand är Bali en utmärkt plats att åka till. Många familjer reser till Bali för att bo på någon av de många resorterna och njuta av pooler samt göra lite dagsutflykter. Äldre resvana par som gillar att spela golf har jag också mött några. Och entreprenörer från Europa som tagit med sig kontoret. Många asiater och Australiensare åker hit för att gifta sig. Bali är en plats för alla. Alla som gillar tropiskt klimat och att göra saker på sin semester. Att resa till andra sidan jorden för att bara ligga vid en fin pool kan jag tycka är överflödigt men man väljer ju själv vad man tycker om.

img_8549

Prisnivån, hur är den?

Väldigt prisvärt resmål. Transporten är billig. Boende är billigt i förhållande till vad man får. Maten är billig och god. Att köpa saker av internationella märken är billigare än i Sverige men inte lika billigt som på Gekås. Att åka på utflykter är också väldigt billigt jämfört med resmål som attraherer samma kluster av turister – då tänker jag på Thailand och Spanien.

img_8620

Mina absoluta Bali favoriter?

Stranden mellan Kuta och Seminyak för att jag älskar att gå strandpromenader där och titta på folk. Uluwatu för den fantastiska naturen och de många små stränderna. Ubud för den magiska grönskan. Lovina för lavastränderna. Inlandet för vattenfall och ristrappor. Changu för att det är som taget ur vilken surffilm som helst. Bali är en plats jag gärna besöker igen (har varit här fyra gånger nu) och varje gång jag kommer hit hittar jag nya saker till min upptäckslista.

img_8772

Har du varit på Bali och hittat några favoriter som jag borde lägga till på min Bali att se lista? eller är de hemliga?

/ Pernilla som hoppas komma tillbaka till Bali

10 Comments

      1. Tror också att de bytt namn. Kommer tyvärr inte ihåg exakt läge och kan inte hitta dem på kartan, men är övertygad om att jag skulle känna igen mig om jag kom tillbaka. 🙂

  1. Detta var precis det inlägg jag behövde. Vi planerar och drömmer om en resa till Bali i höst. Min och vår första. Detta blir inlägget vi använder för inspiration. Tack!

      1. Såg att hon lagt upp – ska kika där. Men måste verkligen säga att ditt inlägg var så jordnära och handfast bra!!!

  2. Jag behövde också ett vettigt inlägg om Bali. Har några i Instaflödet som varit där nu nyligen och förutom ett par undantag så ser jag bara folktäta stränder, fylld med folk och parasoller. Inte det jag vill ha. Men det finns tydligen fler ställen på Bali vad det verkar. 😉

    1. Det finns fler ställen där ja. Vill man ha mindre turistigt så finns Lombok ca 20 min bort med flyg – eller om man är trädkramare kan man säkert åka båt också. Nu var det iofs 5 år sedan jag var där så antalet turister där kan ju ha ändrats men då var vi inte många.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s