Vasaloppet

Är du sugen på att göra som Gustav Vasa och ta dig de nio milen mellan Sälen och Mora på skidor tillsammans med tusentals andra? då är det bara att öppna plånboken. Att hålla på med längdskidåkning är inte en billig hobby. Nu har jag gjort en summering av vad det kostar att åka Vasaloppet för en förstagångsåkare.

Utrustning

När du skall köpa skidor så investera i ett par bra skidor. Räkna med 6000:- för skidor och bindningar. Minst. Och därtill stavar och pjäxor på 1500:- var. Köp inte något begagnat utan gå till en skidspecialiserad butik så du får rätt grejer för just dig. Stadium, XXL och Intersport är inte rätt ställen om du vill träffa kunnig personal som gör din resa mellan Sälen och Mora till ett minne där du inte kan skylla resultatet på utrustningen.

Lägg därtill ett par, gärna två par skidhandskar á 500 SEK. Ett par tumvantar eller kräftvantar och ett par fingervantar. Vilka du åker i beror på väderleken. Och ett par skidglasögon för 700:- då det är en värd investering dels för att det kan snöa under loppet och träningen och dels för att det blir jobbigt att se på den vita snön i många timmar. Dessutom är det en bra försäkring så ögonen inte blir sönderstuckna av en stav om du skulle råka ramla eller få en stav i ansiktet.

Underställ i merinoull, skalkläder, buff, mössa, skidstrumpor, pjäxvärmare är must have saker. Räkna med en budget på 3000:- och då har du ändå inte premium märken på alla prylar. Ett par vattentäta och varma skor som du har på dig när du tar dig till skidspåret är att rekommendera. Tex Timberland kängor eller Sorel för ca 1000:-.

Valla är inte att förakta. Och vallningsredskap. Oavsett om du vill eller inte så ryker tusenlappar här. Budgetera för 2000:- för en säsong och lägg till en extra 1000:- lapp för att få dina skidor vallade av proffs inför den stora dagen.

Summa för utrustning: 16 000:- för utrustning

Startplats till Vasaloppet

En plats till Vasaloppet kostar 2000:- och denna köper du ett år innan. Vill du göra en budget variant så köp en plats på startplatser.se närmare loppet. Där kan du räkna med 1000:- plus 200:- i avgift för namnbyte.

Summa för startplats: 2000:-

Resa och boende till Vasaloppet

Bor du i Stockholm och tar bil eller tåg till Sälen och Mora så räkna med 1000:- i transportkostnader tur och retur. Därtill tillkommer boende innan/efter loppet. Jag kalkylerar med två nätter á 1000:-.

Summa för boende och transport: 3000:-

Seedningslopp

Inför Vasaloppet är det bra att åka något seedningslopp för att förhoppningsvis seeda upp sig något startled men även att få känna på att tävla. Anmälningsavgiften kostar minst en 500:- lapp och sedan får du lägga till transport och ev. övernattning beroende på vart du önskar åka ditt lopp. En paketresa från Stockholm för att åka Engelbrektsloppet i Norberg inkl. transfer går loss på 2000:-

Summa för seedningslopp: 2000:-

Träningsresa

En träningsresa till fjällen är också en väl värd investering för att öka på skidmilen. Räkna med att lägga 4000:- för en helg i de svenska fjällen. Då är det en resa på egen hand men organiserade resor med coach kostar något mer.

Summa för träningsresa: 4000:-

Träning på hemmaplan

Det finns både kommunala och privata skidspår att träna i. Är du lyckligt lottad så har du fina kommunala skattefinansierade spår på nära avstånd annars får du betala runt 100:- per tillfälle. Tio träningstillfällen i privat skidspår blir 1000:- ut från kontot. Beroende på hur mycket du har åkt tidigare kanske du även tar skidlektioner eller sänder in skidfilmer för att få feedback på teknik.

Summa för träning: 1000:-

Vad kostar Vasaloppskalaset?

Smakar det så kostar det brukar man ju säga. Att åka ett Vasalopp som förstagångsåkare är som du ser av min kalkyl inte gratis. Kanske just därför majoriteten av deltagarna är medelålders vita män med välbetalda arbeten? något jag personligen tycker är väldigt tråkigt då många av ekonomiska skäl inte har möjlighet att delta i något av det finaste som motionsidrotten i Sverige har att erbjuda i tävlingssammanhang. 28 000 kronor räknar jag ihop min Vasa budget till för en förstagångsåkare. Som en månadslön före skatt. Inte gratis men upplevelsen är inget man skojar bort heller. Har du inte gjort det förr så passa på att knipa en plats till 2020 års race när platserna släpps den 17e mars. Jag är redan taggad till tårna på mitt femte. Vem är på?

/ Pernilla som redan längtar till nästa Vasalopp

7 Comments

  1. Jag tycker att du har en poäng. Det kostar mer än man kanske tror, att genomföra ett lopp av denna kaliber, med lysande karisma! Sedan kostar det ju några pengar till, att samma år också genomföra: Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet, med flaggan i topp! 😉

    1. Ja men det gör ju faktiskt det. Hade aldrig räknat ihop innan vad det faktiskt kostar att åka ett Vasalopp. Att göra hela klassikern utan prylar är ju definitivt på en hel annan nivå.

  2. 16000 för utrustning låter väldigt överdrivet. Är du förstagångsåkare så är det inte skidor för 3k eller 6k som kommer göra skillnaden.

    Skidor, stavar och bindningar får du lätt för 500kr totalt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s