Längdskidåkning i Östersund

Andra helgen i januari reste jag norröver med ett gäng kollegor för att träna längdskidor. Destinationen var Östersund och efter arbetsdagens slut tog jag flyget upp till Jämtland där stormen Janne mötte upp. Fjälluft. Snö. Smaka på den ni. Jag skall för fjärde gången ta mig an Vasaloppet i mars och ska man göra det behöver man skidmil. Att nöta i Stockholmsfjällen som i innerstaden erbjuder en 400 metersbana är lagom enformigt och på behagligt avstånd för en helgutflykt ligger Östersund med ett fantastiskt skidstadion perfekt för ändamålet skidträning. Inte var det heller sämre av att vi hade en coach i världsklass i form av OS guldmedaljören Anders Södergren med oss som tränare. Dags för favorit i repris från förra årets längdskidsweekend med andra ord.

Skidåkning i Östersund

Då jag är med i styrelsen för jobbets skidklubb innebär det vissa förpliktelser, som att åka på skidresa. Inte helt jobbigt faktiskt. Dagarna i Östersund bestod av två skidpass 9-12 och 15-18. Däremellan fick man göra vad man ville. På passen körde vi teknik i 1,5-2 timmar och sedan fri åkning. Perfekt upplägg om ni frågar mig. När snön är en bristvara i Stockholm blir det lätt att tekniken glöms bort och det blir en hets att jaga mil på de snöfläckar som finns.

Anders var en utomordentlig coach. Tog sig tid till alla och gav massor med bra tips. Personligen blev jag väldigt glad att min diagonalåkning som inte är min starka sida kändes mycket bättre efter helgen. Nu slipper jag flåsa som ett ånglok i backarna och ha mjölksyra i armarna utan vågar lita på att jag kan glida även uppåt. Nu gäller det bara att hålla tummarna att snökornen dinglar ner i huvudstaden så det blir skidspår på nära håll.

Boende vid skidstadion

Vi bodde precis vid skidstadion i stugbyn Björnvaktaren. Ett perfekt boende med självhushåll för en skidhelg. På kvällarna gick vi (eller åkte bil) de två kilometerna in till stan för att äta på favoritrestaurangen Vezzo. Den norrländska kopian av Vapiano som är ljusår bättre.

Östersund

För ett par år sedan hade jag aldrig satt min fot i Östersund men efter att ha gjort det ett flertal gånger senaste tiden älskar jag staden. Hade den legat närmare världen hade jag helt klart kunnat tänka mig att bo där. Älskar närheten till naturen och den sportiga stämningen. Vattnet, bergen och småstadstmosfären. Gillar man utomhuslivet så är Östersund en fantastisk destination för en Sverigeresa om ni inte redan varit där.

Tack för snön och en magisk skidhelg alla inblandade!

/ Pernilla som laddar för Vasaloppet

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s