En helg i Frankrikes huvudstad

Paris är min favoritstorstad i Europa. Jag brukar försöka åka dit en gång per år men 2017 blev det en miss i protokollet så det blev inget besök. Med tre veckor kvar av 2018 blev dock årets trip av. Det var jag, mamma och pappa och fransmän i gula västar som intog den franska huvudstaden denna helg. Nej, det var faktiskt inte så många gula västar ute på gatorna där vi befann oss. Från kl 10-16 räknade jag in hela 6(!)st, sedan såg vi några fler efter det då de tog sig hemåt efter en dag ute på fältet protesterandes på Champs Elysee.

Boulognerskogen

thumb_IMG_5576_1024

Efter att ha fyllt magsäckarna med hotellfrulle snörade vi på oss våra bekvämaste skor och stegen på iPhones stegräknare började ticka. Det vankades protester för den fjärde helgen i rad och det var lite svårt till en början att veta vart det var okej att vara. Läste man de svenska tidningarna var i princip hela Paris avstängt och det rådde krigsstämning men tittade man på de franska nyheterna på TV och lyssnade på hotellpersonalen var det stormiga området väl isolerat till Champs Elysee. Vi gick ut och skapade oss själva en uppfattning var det var okej att vara. Boulognerskogen var en helt okej plats. Har tidigare sprungit Paris marathon där samt joggat där ett par gånger men aldrig tagit mig tid att promenera där.  Värt ett besök!

Villa Montmorency

Paris

Då vi undvek själva city blev det en lite annorlunda del av Paris som vi upptäckte. En mer local. Vi fortsatte dagspromenaden genom området Villa Montmorency och där fick man den perfekta parisiska känslan. Stora breda avenyer och vackra hus med uteserveringar i nedre plan. Dock var många affärer stängda även här denna dag pga demonstrationerna så det var plånboksvänligt för någon nöjesshopping av icke behövda grejer blev det desto mindre utav.

Pont de Bier-Hakim

Paris

När jag spanade in insta bilder på häftiga platser i Paris innan resan såg jag bron Pont de Bier-Hakim och tänkte dit vill jag. Och av bara slumpen så hamnade vi där. Jag är lite av en sucker för broar (!) om ni inte redan märkt det så det var en fröjd att komma dit och se denna IRL.

Eiffeltornet

thumb_IMG_5592_1024

Denna stålbyggnad från 1889 känner ni säkert igen. Låt mig presentera Tour de Eiffel. Det blev ingen bestigning av denna ståtlighet till toppen denna gång heller (har bara varit upp till första avsatsen pga. mådde lite för dåligt efter en utekväll…) då gulvästarnas närvaro på gatorna hade tvingat staden som säkerhetsåtgärd att stänga 48 av stadens kulturminnesmärken denna helg. Men vi njöt av en nästan turistfri vy av tornet denna decembereftermiddag.

Invalides

Paris

Sedan gick vi vidare och letade efter någonstans att äta. Vi ville ha något franskt och som vanligt när man letar efter matställen på resan har alla gått upp i rök när man är hungrig. Men till slut hittade vi vad vi sökte. Ett lokalt Parisiskt café där jag tog vin, ost och bröd som var fantastiskt gott.

St German

Paris

Nu hade vi vilat benen lite och tog oss ut igen för mer promenerande i skymningen. Hade hoppats på att se några julmarknader men de var icke existerande. Enda tecknet på att det var mitten av december var folk som kom med julgranar under armen istället för baguetter och lite sporadiska dekorationer. Nej, Paris på det planet hade jag förväntat mig mer. Men det blev en härlig promenaddag genom den franska huvudstaden och när benen knappt orkade gå mer tog vi metron tillbaka till hotellet. Detta var alltså dag ett i “walk the streets of Paris” weekenden. Kan meddela att vi inte besökte hotellgymmet efter denna dag. Kan rekommendera denna rutten till fots eller med cykel om man önskar se lite mindre turistiga delar av Paris.

/ Pernilla the Paris lover

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s