Yoga jorden runt

Har vi några bloggläsande yogisar? själv skulle jag inte kalla mig yogi men jag tycker verkligen om att utöva yoga och försöker hinna med en timmes yogande i veckan. Att stretcha är något jag älskar att göra men inte något jag prioriterar om jag inte hade haft en klass med en instruktör därför är yoga perfekt för mig. När jag är ute och reser  tycker jag det är perfekt att testa på ett yoga pass om det finns möjlighet. Att yoga på en strand är lite smått annorlunda mot att stå i en insvettad sal på SATS. Att yoga på semestern är fullt rimligt även om du inte bokar in dig på en yoga retreat.

Yoga begrepp

Hot yoga – kallas även bikram yoga och har säkerligen massvis med andra namn men gemensam nämnare är att man yogar i värme för att mjuka upp kroppen ytterligare. Runt 40 grader brukar det vara.

Ashtanga Vinyasa yoga – är en form av dynamisk yoga. Varje yoga pass är unikt så har du provat ett och det inte faller dig i smaken prova fler för att finna ett som passar dig. Vissa pass innehåller mycket stretching och lite meditation, vissa ingen meditation, visa det motsatta

Asanas – är olika positioner. Kanske har du hört talas om hundens position, solkrigaren, barnet eller dansande shiva? Här kommer en bild (source) med vanliga positioner som kan vara bra att känna till innan du kommer till din första yoga klass.

Basic yoga asanas

 

Yoga utrustning

Kläder – sätt på dig kläder som är mjuka och du kan röra dig obehindrat i. Personligen föredrar jag hotpants och en tisha.

Yogamatta – detta tycker jag är extremt viktigt. När jag yogar hemma tar jag ofta med mig min egna matta från Lululemon som jag upplever har de bästa mattorna av de jag provat. Och ja, det är skillnad på matta och matta. Vissa glider händer och fötter på och då blir det onödigt svårt att utföra en position. Satsa på att investera i en bra matta på en gång så slipper du köpa två.

Vattenflaska, yogamatta handduk, booster och klossar är exempel på andra yoga tillbehör som är populära att använda sig av bland utövare.

Yoga matta

Yoga around the world

Gili island, Indonesia

Senast när jag var i Indonesien var jag på Gili islands och där passade jag på att yoga ett par gånger. Det var verkligen yoga i sitt rätta element. I en enkel byggnad gjorde vi solhälsningar när solen gick upp. Denna yoga upplevelse kostade inte många kronor men är helt klart en av de mest minnesvärda jag upplevt.

Bali yoga

Central park, New York

I Central Park finns möjlighet att göra mängder av aktiviteter och att yoga där har stått på min bucketlist en längre tid så när jag hade en eftermiddag över i New York googlade jag yoga klasser och signade upp mig för en. Det var definitivt inte den bästa klassen jag gått på i mitt liv men platsen att yoga på är en speciell plats för mig så denna yoga experience hamnar också på min 3 i topp yoga upplevelselista.

Central park yoga

Miami beach – USA, Florida

Som så mycket annat bjuder United States of Amerikat på mängder av yoga upplevelser. 3rd street beach yoga är en av de äldre och välrenommerade yoga upplevelser jag skulle rekommendera om du beger dig till Miami. Där samsas en blandning av locals och turister för att yoga tillsammans på stranden. Hett tips om du har vägarna förbi Miami.

Miami beach

Isla Holbox – Mexico

Det var inte länge sedan jag besökte Isla Holbox i Mexico och hade en utav mina bästa yoga upplevelser på den lilla ön. Utsikten från yoga salen var magisk och klassen som guidades av en tjej från Colombia var fantastiskt bra. Det fanns en hel del yoga ställen på Isla Holbox så vill man resa på en yoga retreat kan man plocka ihop sin egen yoga resa på Isla Holbox. En klass kostade 100:- så ruinerad behöver man knappast bli. För er som reser solo är det också ett tips om man önskar träffa andra och socialisera med som har samma intresse.

Yoga in Mexico

Nu till 10 000 kronorsfrågan, hur hittar man yogaklasser? som svaret på så många andra frågor har google de mest aktuella händelserna. Eller fråga på ditt boende. Har du yogat på något drömmigt ställe? eller kanske rentav varit på ett yoga retreat?

/ Namaste från Pernilla

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s