Weekendresa till Split

Jag må vara sist på bollen men nu, några år efter alla andra (eller åtminstone ett) har jag också varit i Kroatien. En weekend räckte och jag blev helt kär i detta land.

Berg. Hav. Gamla hus. Blått vatten. Klippstränder. Palmer. God mat (italiensk). Jag är såld. Sedan länge hade jag bestämt för att ha en resehelg första helgen i juli och tillslut stod valet mellan Nice och Split. Rivieran har jag besökt en hel del gånger så det blev Split av bland annat den anledningen. Ett val jag inte ångrar en sekund.

Vad hinner man göra i Split på en weekend?

Äta glass

Äta himmelskt god gelato. Det var bland det första jag gjorde faktiskt. Och efter det tittade jag på fotboll och drack vin. Bra fredagskväll!

Löpträna

Jag är lite av en springjunkie så denna plats passade mig perfekt. Det fanns ungefär tre sträckor på en mil vardera som jag studerat ut på Google maps. Dryga två av dem testade jag för löpning. De var riktigt bra!

Bada

För er som missat det älskar jag att bada. Stränder i alla former kan vara bland det bästa jag vet. Här var de västkustaktiga och inte fina sandstränder. Klippbad helt enkelt. Dock så var det inte alla några vassa stenar som jag blivit varnad för.

Historiska platser

Gamla staden i Split är full av historiska platser från långt innan Jesu tid. Så långt bak i historieboken bläddrar inte jag utan nöjer mig med att avnjuta medeltida städer ur fotoperapektiv. Gammelstan i Split var en riktig tidsresa modell bättre.

Hiking

Klättra upp till höjder för att njuta av fina vyer gör det värt varenda ett steg i motlut. Lördagsmorgonen ägnade jag åt en massiv hikingtur självklart icke kittad för hiking utan med handväska. Det gäller att inte ta det för seriöst sa hon som gjorde Tongariro crossingen i Nya Zeeland i kjol, gympaskor och med en handväska där kex och brieost var hiking snackset. Men vi var näst snabbast över vulkanen.

Riva

Strandpromenaden Riva är extremt turistig till utseendet men vem har sagt att turistigt är dåligt? Stämningen var på topp under Kroatiens match mot Ryssland i fotbolls VM och då kan jag säga att turistmagneten huserade mängder locals. Om stämningen var på topp när Kroatien vann på straffar? Ja.

Var det värt med en weekend till Split?

Alla gånger. Jag älskade staden. Kroaterna var inte direkt världens mest gästvänliga människor och ett leende ibland hade inte skadat. Men resten var magiskt. Nu vet jag det och reser mer än gärna tillbaka på en seglings-, och bergsexpedition. Och för att äta glass såklart! Vad säger ni andra som varit i Kroatien? Vilka platser får inte missas nästa gång?

/ Pernilla som blev charmad av Kroatien

7 Comments

  1. Tog båten ut till Brac för en heldag och jag passade på att göra ett löppass där ute. Riktigt fint men fick springa på lite klippor när strandpromenaden tog slut. Gjorde i och för sig inget, det var så jädra vackert. 🙂

    1. Åh Brac och Hvar står på min lista över to do grejer. Alltså jag måste tillbaka och segla!

  2. Älskar Kroatien, sambon är bosnien/kroat så hängt där mkt. Zadar är fint, men tips att inte vara där under högsäsong då det blir trångt på Stari Grads små gator. Mellan split och Zadar finns en nationalpark krk som är värt ett besök. Markskarivieran är känt för Kroatiens finaste stränder och där finns fantastiska berg att ta sig upp för samt en riktigt lång strandpromenad att springa eller cykla längs. Istrien är också fint, Pula är en fin stad med gammal historia och eftersom Istrien inte är lika turisttätt kan en hitta små vikar så om en har tur får en helt egen liten strand 🙂

    1. Åh det låter helt fantastiskt! Älskar strand och äventyrsresmål med berg! Vill verkligen tillbaka 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s