Att spela fotboll

Fotboll är Sveriges största sport. En sport som jag också utövar förutom löpning och diverse SATS klasser. Det här inlägget tänkte jag tillägna min absoluta favorit idrott som jag utövat mer eller mindre sedan jag var 5 år. Det är liksom 27 år. Galet. Att titta på fotboll är inte riktigt min grej förutom när landslaget spelar men att sparka på den runda bollen, springa på den gröna planen och kämpa mot ett gemensamt mål är något som jag ägnat många, många timmar åt i mitt liv. Jag törs nog lova att det här kommer bli the one and only fotbollsinlägg på denna bloggen.

Hur det hela började

På gatan i Västerås där jag växte upp i slutet av -80-talet och början på -90 talet var 90% av familjerna den klassiska Svensson familjen, mamma+pappa och två barn. Vi barn var alltid ute och lekte, på lekplatsen, i skogen, på asfalten, skridskobanan och fotbollsplanen. Jag har alltid älskat att spela fotboll och jag minns att grannarna kom hem till oss för att spela matcher på gräsmattan där mamma och pappa fick tilldelat varsitt mål att vara målvakt i (plus rädda de fina buskarna). En dag innan skolåldern tog de med mig till fotbollslekis i Gideonsbergs IF och där började jag spela fotboll på riktigt. Mitt första lag. Ett lag jag spelade i tills jag var åtta år.

Fotbollslag

IFK Västerås

Jag spelade fotboll på fritiden och i skolan. Skolan började 8:20 och varje dag cyklade jag och min granne till skolan 7:30 så vi skulle hinna spela fotboll innan det var dags att sätta sig i skolbänken och längta till 9:40 när det blev rast och fotbollsspel igen. Sedan kom lunchrasten med fotbollsspel och även fritids där vi spelade fotboll, innebandy eller släpade fram alla redskapen och lekte inte nudda golv eller Baywatch. Jag var ofta kvar till sist på fritids och det var drömmen. Fritidsledaren stod i mål i gympasalen och vi hade skotträning. Två tjejer från min klass spelade fotboll i IFK och där ville jag också spela för det laget var bättre så när jag var 8 år bytte jag lag. Vi tränade på helt andra sidan stan och det var folk från hela stan som var med i det blåvita laget. Ganska snart blev mina klasskompisar utbytta mot kompisen E på träningarna. E som än idag är en utav mina närmaste vänner. Vi var oskiljaktiga. Även om vi sågs för att spela fotboll fem dagar i veckan, gjorde alla övningar tillsammans, ville helst av allt spela tillsammans så ringde vi varandra direkt när vi kom hem från fotbollen.

Vårt IFK lag var ett väldigt bra lag. Vi vann i princip allt. Antalet plaketter och medaljer från cuper och serier jag har hemma är några stycken om man säger så.

IFK/GIF

På vintern när jag var 15 år (tror jag) bestämde våra tränare att vårt IFK lag skulle sluta existera. Vi skulle gå ihop med Gideonsberg och det skulle bildas ett elit gäng där vi från IFKs 85/86 lag, GIFs 85 lag, IFKs damlag och GIFs damlag skulle ingå. Vi skulle träna tillsammans men man skulle tillhöra olika matchtrupper. Vi spelade i F17 elit, trots att vi inte hade åldern inne. En serie där de bästa lagen i Sverige var med, div 3 (GIF), div 2 (IFK) och så GIF i div 1. Det var fanns ett special farmalagsavtal som gjorde detta möjligt. Ett utav två fotbollsgymnasier med riksintag i Sverige var på mitt gymnasium, Rudbeckianska, och de flesta som spelade tillhörde GIFs div 1 lag och F17 laget och många av dem spelade även i diverse ungdomslandslag. Vi var alltså fortfarande ett väldigt bra lag. Min gymnasietid bestod som säkert förstår även den av väldigt mycket fotboll. När vi inte tränade så spelade vi matcher. Under vintern fick vi som inte gick på fotbollsgymnasiet träna med dem innan skolan i konstgräshallen och det var lycka upphöjt till två för mig för då slapp jag min fysiklektion! Vi spelade Gothia (vann 2 ggr, dock var inte jag med någon av dessa) och 86:orna fick medalj i inomhus SM.

VIK

Runt när jag tog studenten bytte jag och några till lag från IFK/GIF till VIK som spelade i div. 4 med mål att gå upp till 3:an då vi kände att vi inte kände oss lika sugna på att lägga lika mycket tid på fotboll längre. Det blev en kort sejour där, det var inte så kul att spela när laget inte var så bra sedan flyttade jag till USA och när jag kom hem efter ett år började jag plugga i Jönköping men jag kom och var med lite om de behövde folk och jag var hemma någon helg.

Singapore Management University

Jag kände mig inte färdig med mitt fotbollsspelande och när jag pluggat två år i Jönköping skulle jag åka på en utbytesstudent turné. På min skola i Singapore hade de ett damfotbollslag så jag kontaktade dem eftersom jag var enormt fotbollssugen och undrade om de behövde några spelare. Och det gjorde de. Det var kul från första sekunden. De var verkligen inte jätteduktiga men det var kul. Det var jag och en tjej från Schweiz som var icke singaporeaner. Jag kan väl påstå att vi var de bästa i laget. Vi spelade i en liga så vi åkte runt hela Singapore och spelade matcher mot klubblag och andra universitet. Det var superkul! En dag i veckan tränade vi även med landslaget på den stora arenan i Singapore. Landslaget i Singapore håller ungefär div. 3 klass. Men det var super roligt. Pluggar du utomlands så rekommenderar jag verkligen att delta i en idrott med locals. Än idag 10 år senare har jag fortfarande väldigt bra kontakt med fotbollsgänget från Singapore som nu bor runt om i världen.

SMU team

Vasastan BK

Efter Singapore fortsatte jag flytt cirkusen runt om i världen. Sydkorea, Jönköping, Göteborg, Hamburg och Oslo för att sedan flytta till Stockholm. Varje vår och sommar saknade jag att spela fotboll, tänkte leta fram fotbollsskorna och börja igen men det kändes ändå så långt bort då inga av mina gamla lagkompisar spelade har i Stockholm men en dag tog jag ändå tag i det projektet och det är det bästa fritidsrelaterade jag gjort sedan jag flyttade hit. Precis som de flesta andra i laget googlade jag mig fram till laget med stort L, kom och tränade och började på direkten för två år sedan. Efter att ha hållit uppe i många år kan jag väl säga att känslan inte var på topp första säsongen men ju mer jag spelade desto bättre gick det. Vissa saker sitter i muskelminnet forever medan en hel del har jag fått påminna mig om hur man gör igen. Förra året spelade vi i div 4 och vi var i stort sett ett helt nytt lag och de flesta matcherna fick en utespelare stå i mål. Det gick inte så bra så vi åkte ner till div 5 som vi spelat i denna säsongen. Succé direkt, vi var grymma och uppfyllde vårt mål att återta en plats i fyran. Plus att vi spelade Korpen som träning. En serie som vi vann i sista matchen med två minuter kvar. Som avslutning på ett bra fotbollsår avslutade vi självklart med en serger banquett innan vi nu övergått till att spela en inomhusfotboll på söndagar under vintern.

Vasastan BK

Jag må gilla att springa, åka Vasaloppet eller gå på SATS men lagsporter är verkligen något speciellt. Känslan att satsa mot ett gemensamt mål under en längre tid, peppa varandra vecka ut och vecka in för att uppfylla det tillsammans. Det är fasen det bästa som finns när det kommer till idrott!

Vad säger ni? lagsport eller individuell idrott?

/ Pernilla som är fotbollsspelssugen

4 Comments

 1. Kul läsning Pernilla! Visste att du spelade fotboll men att det varit/är en så stor del av ditt liv hade jag inte riktigt koll på! Häftigt med den passionen du visar! Har aldrig direkt sysslat med lagidrott förutom rätt mycket spontanidrott som liten (Fotboll, hockey, basket mm.) fast då delade man ju bara upp lag för stunden men jag kan förstå känslan du förmedlar! Att som en grupp under en längre period kämpa mot ett gemensamt mål! Så jag är nog lika mycket för individuell idrott som för lagidrott! Både att utöva och att titta på.

 2. Fotboll är livet och om det inte vore för mitt trasiga knä så hade jag nog fortfarande spelat. Nöjer mig med att hänga på försäsongen med gamla laget, så att jag har tillgång till inomhushall med löparbanor. Jädrigt lyxigt när isen ligger på gatorna ute. Och så att jag kollar fotboll så klart, helst gärna på plats.

  Tvärtom så skiter jag nästan i landslaget utan kör klubblag rakt över. Det är den nivån att jag inte ens vet vem som står i mål i landslaget längre…

  Men i alla fall. Fotboll. Härligt inlägg om livet och grymt bra att ta tag i det även när du har flängt runt. 🙂

  1. Eller hur, sjukt svårt att sluta med fotboll. Man blir liksom beroende…. trist med knät.

   Har faktiskt prioriterat att vara hemma lite mer tack vare just fotbollen även om jag ÄLSKAR att flänga runt 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s