Resa i business class

För många resenärer är en longhaul flight i businessclass något av en dröm. Att svänga av till vänster istället för till höger när man kliver på ett flygplan. Att spendera en resa över Atlanten eller till Asien i en stol där man inte behöver få kramp i benen, vakna upp med nackspärr eller ha en okänd granne att dela armstödet med. Att äta mat som faktiskt smakar gott och kunna använda restiden till vila och återhämtning. Det är bland annat vad man får när man reser i business class och de främsta anledningarna till att många inklusive mig själv föredrar att sitta i den främre delen av flyg vid längre resor.

Men hur blir drömmen om businessclass sann undrar många? det enkla svaret är att boka en businessclass biljett. Ofta tipsar tidningar om “hur man blir uppgraderad” men den enkla sanningen är att man får i regel sitta där man bokar biljetten. Har man ett bonuskort hos ett flygbolag ökar dock chansen att bli uppgraderad då de lojalaste kunderna premieras om lägre bokningklasser är fulla. Man kan såklart köpa upp sig till främre kabiner också men på det stora hela gäller det att man får spendera resan i den stol man betalat för. Så den enkla sanningen är – drömmer du om businessclass – köp en businessclass biljett.

Men hur är det då att resa i business class på longhaul flighter? här kommer min lilla guide för businessclass dummies inklusive mina bästa tips hur du maximerar din resa.

Premium checkin, fasttrack och lounge

aircraftI business biljetter ingår premium services som egen check in, fasttrack och lounge. Man får även ha med sig mer handbagage och denna förmån utnyttjar jag alltid då jag i möjligaste mån undviker att checka in mina prylar. Incheckningen sköter jag via mobilen, finns det fasttrack tar jag självklart den kön eftersom jag ogillar att vänta. Loungen kan vara trevlig men då jag skall ut och resa skippar jag gärna lounge besök om jag åker hemifrån utan prioriterar istället att komma till flygplatsen cirka en timme innan avgång på en intercont flight för att ha lagom med tid. Är jag däremot på en transferresa är loungetillgången ovärderlig i mitt tycke. Då kan man vänta i en skön stol och få lite gott att dricka.

Boarding

BoardingNär man reser i businessclass får man möjlighet att boarda flyget först och det brukar jag passa på att göra så man hinner “boa in sig”, dricka något och studera filmutbudet innan det är dags att starta. Är det första gången du reser i businessclass så märker du säkert att det är betydligt fler flygvärdinnor där framme och stämningen är en helt annan än längre bak. Ta chansen att fråga om du vill veta något men undvik för långa frågor under pre-flight proceduren eftersom de då har fullt upp med saker som skall göras. Även att stå och mingla eller trycka i galley’t är allt som oftast rätt opassande. Tips! spara dina frågor tills dryckesserveringen kommer då det finns lite mer tid.

Stolarna

BusinessclasstolDen absolut främsta anledningen till att åka businessclass är att resa bekvämt. I alla fall enligt min prioriteringslista. Om jag väljer plats tar jag helst en plats långt bak i ett hörn. Vill du spana in bra platser tipsar jag om siten Seatguru.com. Om du inte suttit i en businesstol innan så kanske alla features, knappar etc. får dig att känna dig som ett ufo i ett rymdskepp men oftast finns det en stolsinstruktion i något utav magasinen så titta där hur stolen fungerar så slipper du känna dig dum. Även om du tycker det är roligt att fota din upplevelse i business så gör självklart det men tänk på att det är många som inte vill vara med på bild som reser i business så undvik att fota andra och framförallt inte lägga ut bilder på andra personer i sociala medier.

Maten

FlygmatMaten i business är ljusår godare än längre bak. Jag som är väldigt picky med mat brukar alltid hitta något som passar mig i menyn. Man får alltid en trerätters på linneservetter. Goda viner och god champagne. Visst, man kan dricka hur mycket som helst men gör inte det. Att bli full på ett flygplan är väldigt oproffsigt så skippa det!

Businessfavoriter

Vilket flygbolag ska man resa i businessclass med? jag har provat många och inte för att vara partisk, men jag tycker SAS har den bästa. Skönaste stolarna och godaste maten. På andraplats kommer Lufthansa. Gillar speciellt övervåningen på deras 747:or och A380sarna. Inte så god mat men bra IFE och sköna stolar. Min tredjeplats ger jag till Turkish Airlines. De har bra service, god mat och sköna stolar, men servicen varierar. Emirates har jag inte provat och inte Singapore airlines eller Air New Zealand heller men de står på min bucketlist.  Har du rest i businessclass? vilket är ditt favorit airline? om inte, vilka drömmer du om att resa i businessclass med?

/ Pernilla som längtar efter nya äventyr

 

 

13 Comments

 1. I think this is among the such a lot important info for me.
  And i am glad studying your article. But wanna remark on few basic
  issues, The site style is great, the articles is actually nice :
  D. Excellent task, cheers

 2. Det här var väldigt intressant att läsa! Jag ska – förhoppningsvis – få resa i business redan till helgen, med Quatar till Kuala Lumpur. En resa jag fått i pris! På bloggen berättar jag mer …

  Jag funderar ju en del kring klädsel också. Vill ju resa bekvämt men så klart se presentabel ut samtidigt. 🙂

  Vi flyger på natten så då har man ju inte så stor “nytta” av filmer, mat etc. Men självklart kommer jag att smaka det som bjuds!

 3. Har bara flugit business Paris T&R när jag blev uppgraderad och det var riktigt trevligt, även om jag kanske inte skulle betala extra för tjänsten. Ska jag flyga i något annat än (premium) ekonomi så ska det vara på en flight där jag faktiskt har nytta av det – long haul. Och det har jag inte gjort. Än. Men någon gång ska väl vara den första. Skulle inte klaga om SAS skickade mig framåt i kabinen på NY-resan i april…

  Blev helt galet sugen på SIN när SIA släppte sina biljetter från ARN för ett tag sedan. En kort stund hade de business för 11,3k T&R. Sedan stack de iväg till drygt 15 och då blev det lite för mycket för min smak.

  Dröm? 1:a klass (okej, business fungerar också) i en A380 med något snyggt bolag jag inte flugit med än. Qantas och deras QF7/QF8 kanske?

 4. Thank you for your blog post. Brown and I have already been saving to get a new book on this issue and your article has made
  people like us to save all of our money. Your thoughts
  really solved all our inquiries. In fact, above what we had recognized prior to
  when we found your great blog. My spouse and i no longer nurture doubts and also a troubled mind because you have attended to each of our needs here.

  Thanks

 5. Jag har bara flugit Business med Finnair och Turkish airlines.
  Jag tycker mycket bättre om Finnairs nya stolar i Business än de som finns i Turkish. De nya planen som Finnair har heter Airbus A350 XWB. Kolla upp stolarna där. WOW! Åker numera så ofta jag kan med finnarna.
  Stolarna i Turkish business är smalare, vilket har betydelse när man ska sova! 🙂
  Jag kan tyvärr inte kommentera hos dig med min webbadress
  veikenpunktse

 6. Ja, helt klart en grej för bucket-listen. Längre flighter kan jag verkligen tänka mig blir bättre i business. Har åkt Economy med Singapore Airlines och var riktigt nöjd även där, så där kan nog business vara riktigt fin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s