Weekend i Umeå

Jag gillar att vara ute på äventyr och senaste tiden har det blivit en hel del utav den varan och när jag blickar framåt i agendan är det även många helger “on the go” inskrivna så jag hade egentligen tänkt en hemmahelg men när man tränar för Vasaloppet och det inte finns någon snö i Stockholm vad gör man då? Reser till snön. Denna gång var resans mål att åka det 40km långa Umeloppet. Ett seedningslopp till Vasaloppet som jag även åkte förra året vid mitt livs första norrlandsbesök. Nu blev det alltså en favorit i repris.

Umeå

elite-hotelI lördags vid 10-tiden tog jag och min äventyrskompis SAS flyget upp till Ume där vi checkade in på Elite hotel Mimer i Björkarnas stad. Hotellet blev jag störtkär i från första ögonkastet. Byggnaden, interiördesignen, hotellsängen med extra plus till de störtsköna kuddarna som jag funderade på att adoptera hem, relaxen och framförallt hotellfrullen. Full pott till hotellet.

Lördagen i Ume spenderade vi på ett ytterst behagligt sätt. Tog en promenad längst älven, strosade runt på stan (när gjorde man det sist utan tidspress eller något att leta efter?), åt god mat, fikade många timmar på Espresso house och avslutade med filmen Lion på bio (tips) innan vi stupade i säng.

Umeloppet

hotellfrukostSöndagen kom och vi vaknade topptaggade. Laddade med gofrulle på hotellet. Söker någon hotellfrukost testare så finns jag här! Elite hotel’s smarriga mat får full pott med extra plus till müslin. Umeloppet startade kl 11 så det fanns gott om tid att äta. Vi hann även se en skymt av Marcialonga i Italien på tv så skidpeppen var på topp. Dock såg jag varken brorsan eller hans tjej skymta förbi. Fick senare höra att min grymma lillebror hade åkt årets 57 km långa lopp på 3 timmar, då med en stav i äkta Gustav Vasa stil under 10 km. Galet. Själv hade jag dött av lycka av att åka i den takten med två stavar!

UmeloppetVi tog oss till starten vid 10-tiden och strax innan 11 stod vi taggade i startledet. Då hade jag hunnit träffa en kollega från en annan avdelning som också var uppe i norr och skidade. Kul! Starten gick och det var inte direkt mycket snö jämfört med förra året. Det segade sig fram första kilometerna och min pepp hade försvunnit. Umeloppet är väldigt platt och stakning är att rekommendera. Jag gillar både platt och stakning så upplägget passar mig. Kände mig inte så taggad de första fem kilometerna men självklart åkte jag på. Kände mig lite inlåst bland andra åkare då jag startade relativt långt bak i fältet så försökte åka om lite medtävlande och lyckades sådär. Tittade inte på klockan utan åkte bara. Tänkte att jag ser hur det har gått tidsmässigt när jag har åkt ett varv. Stakade på och kom in i loppet mer och mer. Älskar att åka i skogen. Vid varvningen tittade jag på klockan, 1:26:?? tog första 20 kilometerna. Jag kände mig riktigt nöjd. Hoppet tändes om att klara under mitt guldmål, sub 3 timmar. Med en positiv inställning gav jag mig ut på andra varvet.

pernilla-bredoltDe som känner mig vet att jag älskar att tävla så nu taggade jag till ordentligt. Armarna kändes väldigt bra och jag fortsatte mitt stakande i skogen. Stakade på och tänkte lite halvudda tankar om vad jag skulle göra om det kom en älg springande eller ännu värre en björn. Tittade på klockan efter 30km och glömde bort både älgar och björnar. Nu gällde det att fortsätta åka skidor om det skulle bli sub 3h. 5 km kvar och jag hade bestämt mig att titta på klockan då. 2:36:40. Dryga 24 minuter på 5km, det visste jag att jag fixade så det var bara att ösa på. Jag åkte om en hel hög med folk sista kilometerna och det kändes riktigt fint. Sedan kom slutet. En tvär backe ner och sedan en seg uppförsbacke in mot målet. Jag hade inte tittat på klockan sedan femkilometerspasseringen och tänkte heller inte göra det innan målet. Men jag stakade mig in i mål. Tittade på klockan och insåg att jag klarade min plan. Det kändes helt awesome! Hade absolut kunnat fortsätta ett par mil till. 2:58:23 blev tiden och jag känner mig riktigt nöjd. Nu blir det inget mer skidåkande på ett tag. Eller i alla fall inte innan nästa helg.

Åkte tillbaka till hotellet, bastade och duschade sedan blev det en sömnig flygtur hem till huvudstaden. En norrlandshelg i Januari det kan bli en bra tradition det.

/ Pernilla som är lite lagom hooked på skidor

3 Comments

  1. Grattis till under 3h! Härligt. Visst har Elite god frukost – love it! 🙂 Härligt med inplanerade helger också, även fast det såklart är skönt att slappa lite med!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s