Sthlm10 från åskådarplats

Onsdag 15 juni, strålande sol och en till synes perfekt dag för löpning. Premiärupplagan av löpartävligen Sthlm10 där eliten sprang SM i 10KM landsvägslöpning och motionärerna avverkade samma 10KMs runda runt Riddarfjärden kunde inte fått en bättre start vädermässigt. Själv sprang jag för ovanlighetens skull inte då jag skall springa det superhärliga loppet Runrundan på lördag, däremot var jag och hejade på en hel hög med löparkompisar som sprang.

IMG_6431Jag parkerade mig vid Söder Mälarstrand någon minut innan eliten swishade förbi i sina klubbdräkter. Kort därefter började motionärerna välla fram i röda, gröna och orangea t-shirts fortfarande tillsynes pigga och glada. Jag njöt av att studera alla olika löpstilar och se glädjen bland deltagarna. Att vara publik, fota och peppa de som sprang var riktigt kul och efter att precis avverkat ett svettigt Bodycombat pass var jag inte det minsta träningssugen heller. Bland deltagarna vill jag ge en extra eloge vill jag ge till Maraton Petra som sprang de tio kilometerna med sin son i barnvagnen. Kan det bli nästa grej bland lopparrangörerna för att locka tränande småbarnsföräldrar måntro? en barnvagnsrace klass. Själv tycker jag utan att ha provat att det ser galet jobbigt ut att springa med barnvagn. Jag hade garanterat fått kramp i armarna och axlarna efter en kilometer. Någon som testat barnvagnslöpning?

IMG_6432Efter att ha sett hela startfältet passera förbi cyklade jag bort till Rålis för att få en blick av eliten precis innan målgång. Snabba som vinden susade de förbi men jag lyckades fånga SM vinnaren på bild. För att vara “sommarens hetaste mil” tyckte jag dock det såg ut att vara väldigt knapert med publik jämfört med tillexempel Kungsholmen runt. Jag gjorde ett försök att höja stämningen och peppa de som sprang förbi (dock utan pompoms) med kommentarer som jag gärna själv vill höra på lopp som t.ex “det ser bra ut”, “heja”, “det är inte långt kvar nu” och “kör hårt”.

IMG_6438Som loppdeltagare är det alltid en extra pepp om stämningen runt banan är hög och det får i mitt tycke även vara lite happenings såsom live musik, cheerleaders eller liknande. Det var glest med det fick jag höra från bekanta men däremot verkade stämningen vid målet i Rålis bland Ben&Jerry’s glassen och picknickande prestationsfirare väga upp för.

IMG_6439Men jag och min vännina som sprungit loppet lämnade Rålis för att cykla bort till Riviera Hornsberg och ta årets första dopp i Mälaren. Det var härligt! Någon läsare som sprang loppet? Hade varit kul att höra vad ni tyckte i sådana fall.

/ Pernilla från åskådarbänken

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s